Njemac protjeran iz Crne Gore uz globu od 5.000 eura

Njemački državljanin Danijel Rajhart je uhapšen nakon što je javno saopštio da je u Crnu Goru ušao uz mito na granici...

26968 pregleda 541 reakcija 47 komentar(a)
Danijel Rajhart, Foto: Printscreen Twitter
Danijel Rajhart, Foto: Printscreen Twitter

Njemački državljanin Danijel Rajhart (31) protjeran je iz Crne Gore u četvrtak veče, nakon što je ranije tog dana u Osnovnom sudu u Ulcinju zaključio sporazum o priznanju krivice sa državnim tužiocem Farukom Resulbegovićem, saznaju “Vijesti”.

Sporazum o priznanju krivice prihvatio je sudija Osnovnog suda Sanja Mirović, nakon čega je Njemcu ukinut dva dana ranije određeni pritvor do 30 dana. On je protjeran preko graničnog prelaza Božaj, preko kojeg je sa tri prijatelja i ušao, a i zabranjen mu ju ulazak u Crnu Goru pet godina.

Uhapšen je u Ulcinju 11. jula, samo nekoliko sati nakon što je javno, u kameru lokalne TV Teuta, kazao da je u Crnu Goru ušao tako što je u svoj pasoš na graničnom prelazu stavio 50 eura.

Tužilaštvo ga je teretilo da je izvršio dva krivična djela - povreda ugleda Crne Gore i nepoštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

On je osuđen na jedinstvenu novčanu kaznu od 5.000 eura, koju je uplatio u korist budžeta Crne Gore.

Za ta dva krivična djela predviđena je novčana, ili kazna zatvora do godinu.

Njemac je ranije na saslušanju kod tužioca priznao djela koja mu se stavljaju na teret, izrazio kajanje i ponovio da se šalio kada je novinaru kazao da je u Crnu Goru ušao tako što je podmitio graničnog policajca.

Prema saznanjima “Vijesti”, priznao je i da su on i njegovi prijatelji svjesno lagali policajce na graničnom prelazu Božaj, govoreći im da su u tranzitu i da ne planiraju da se zadržavaju u Crnoj Gori, iako su imali rezervisane apartmane u Ulcinju.

Njih četvorica su dolazili iz Albanije i bio im je neophodan PCR test za ulazak u Crnu Goru, zbog epidemije koronavirusa.

Uprava policije ranije je demantovala navode Njemca da je, prilikom kontrole na granici, stavio 50 eura u pasoš i tako uspio ući u Crnu Goru. Policija je istog dana, nakon što Njemca i njegove prijatelje A.I. (26) sa Kosova, sa boravkom u Republici Njemačkoj, Š.J. (22) iz Sirije, sa prebivalištem u Njemačkoj i F.F. (26) iz Republike Njemačke, lišila slobode i protiv njih podnijela krivičnu prijavu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima.

“Ova lica prilikom kontrole od strane granične policije su saopštila da kroz Crnu Goru samo prolaze u tranzitu, te da nastavljaju svoj put sa krajnjim odredištem u Republici Njemačkoj, ne izjavivši da ostaju u našoj državi na ljetovanje i da u Ulcinju imaju rezervisan smještaj. Na ovaj način... su doveli u zabludu policijske službenike i počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i po nalogu nadležnog državnog tužioca, lišeni su slobode”, navela je tada policija u saopštenju.

Nakon saslušanja, prijatelji Rajharta kažnjeni su sa po 500 eura zbog nepoštovanja mjera NKT-a i protjerani iz Crne Gore.

Granična policija utvrdila je da je četvorka 8. jula ušla u Crnu Goru preko graničnog prelaza Božaj. Prethodno, na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, nije im dozvoljeno da uđu u bez prethodno urađenog PCR testa.

Oni su, prema saznanjima “Vijesti”, 5. juna avionom iz Hamburga stigla u Prištinu...

Bonus video: