Radonjić pušten na slobodu: Kavčanin izašao iz spuškog zatvora

Nejasno je, zbog čega nije tražen pritvor za tog Kotoranina, kojeg je Specijalno državno tužilaštvo godinama potraživalo zbog sumnje da je član kavačke kriminalne grupe odgovorne za šverc droge, zelenašenje, iznudu

27235 pregleda 18 komentar(a)
Miloš Radonjić, Foto: Privatna arhiva
Miloš Radonjić, Foto: Privatna arhiva

Navodni član kavačkog kriminalnog klana, Miloš Radonjić (34) izašao je prije četiri dana iz spuškog zatvora.

Radonjić koji je prema spisima policije i tužilaštva četiri puta bio na nišanu ubica, 18. jula završio je izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne, potvrđeno je Vijestima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Nejasno je, zbog čega nije tražen pritvor za tog Kotoranina, kojeg je Specijalno državno tužilaštvo godinama potraživalo zbog sumnje da je član kavačke kriminalne grupe odgovorne za šverc droge, zelenašenje, iznudu...

“Lice M. R. se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u periodu od 18. 3. 2020. godine do 18. 7. 2020. godine, kada je po redovnom isteku kazne zatvora otpušten iz UIKS-a”, piše u odgovoru zatvorske uprave.

Objasnili su da je Radonjić u UIKS privedn 12. maja, ali da mu je u kaznu uračunat ekstradicioni pritvor.

Radonjić je početkom maja izručen Crnoj Gori iz Hrvatske, gdje je prošlog jula uhapšen po potjernici koju je za njim raspisao Interpol Podgorica.

Lisice na ruke stavljene su mu u Slavonskom Brodu, nakon što je pokušao da uz pomoć falsifikovanih dokumenata dobije hrvatski pasoš.

Crnogorski pravosudni organi potraživali su ga zbog postupka koji se protiv njega vodi, ali i izdržavanja četvoromjesečne kazne zatvora, na koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

“U Crnoj Gori je od strane NCB Interpol Podgorica, po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva, za ovim licem raspisana međunarodna potjernica radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga. Osim toga, on se potražuje i radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca na koju je osuđen presudom Osnovnog suda u Kotoru zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopšteno je iz crnogorske policije nakon hapšenja Radonjića u Hrvatskoj.

Protiv Radonjića se pred podgoričkim Višim sudom vodi krivični postupak zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga.

On je, kako se sumnja, krajem maja 2010. god prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciju koju su na teritoriji opštine Kotor formirali Slobodan Kašćelan i Igor Božović, a koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna od četiri godine zatvora i teža.

“Prema operativnim saznanjima policije Radonjić se tretira kao član organizovane kriminalne grupe”, saopšteno je iz policije nakon što je kavačka grupa razbijena.

Bio na nišanu

Radonjić je navodno četiri puta bio na nišanu naoružanih kriminalaca - prvi put smrt je izbjegao krajem marta 2016. godine.

Taj Kotoranin prije nešto više od mjesec, u Višem državnom tužilaštvu ispričao je da strahuje za svoju bezbjednost.

Kada je iz spuške ćelije odvođen na saslušanje u svojstvu oštećenog, zbog straha za svoj život tražio je specijalne mjere obezbjeđenja tokom privođenja. U tajnosti i uz pojačano prisustvo policije, saslušan je početkom juna. Tog dana viši državni tužioci ispitivali su ga o pucnjavi u Kotoru 27. marta 2016. godine - kada je navodno pokušano njegovo i ubistvo Vojina Stupara.

Za to krivično djelo osumnjičeni su navodne vođe škaljarskog klana Jovan Vukotić, Milić Minja Šaković i Igor Dedović, koji je ubijen početkom godine u Atini.

Sva trojica su ranije negirala umiješanost u pokušaj ubistva kavčanina, tvrdeći da te noći nijesu ni bili u Kotoru.

U naredbi za sprovođenje istrage, tužiteljke Maje Jovanović, piše da je Dedović bio za upravljačem “BMW”-a, kojim su prepriječili put Stuparu i Radonjiću i zapucali ka njima...

Pištolj je, navodi se, prvi potegao Vukotić.

“Iz vozila je izašao okrivljeni Jovan Vukotić i iz pištolja marke ‘škorpion’ sa prigušivačem... ispalio više hitaca u pavcu oštećenog Radonjić Miloša, koji se nalazio na mjestu suvozača u vozilu marke ‘sitoren C3’, nakon čega su, u trenutku kada su oštećeni Miloš Radonjić i Vojin Stupar izašli iz vozila i krenuli da bježe, iz vozila izašli i okrivljeni Dedović Igor i Šaković Milić, koji su držali pištolje NN marke, kalibra 7,65... nakon čega su sva trojica ispalili više projektila u pravcu oštećenih”, piše u naredbi

U ovoj sačekuši ranjen je Stupar i zadobio je teške tjelesne povrede.

Stupar je prije desetak dana u Višem tužilaštvu tvrdio da ne zna ko je pucao na njega i Radonjića.

“Nismo se sudarili sa automobilom u kom su bili napadači. Valjda bolje ja znam, nego Radonjić, jer sam ja vozio”, kazao je on na saslušanju, tvrdi izvor Vijesti.

Tako je objasnio razlike u svom i svjedočenju oštećenog Radonjića, koji je ranije tvrdio da su se automobilima sudarili prije napada.

Zbog sumnje da je pokušao ubistvo dvojice kavčana navodni šef škaljaraca, Vukotić, u pritvoru je od 8. februara.

Iako Vukotiću sudije produžavaju pritvor od februara, u istom predmetu pritvor je nakon pet mjeseci i 25 dana boravka iza rešetaka, ukinut Miliću Šakoviću. I on je pred tužiocem tvrdio da u noći kada je pucano na Radonjića i Stupara uopšte nije bio u Kotoru.

Drugi napad na Radonjića bio je 19. maja 2016. u blizini kuće u Tivtu. Dok je ispred kuće parkirao automobil, napadači su ga, iz mraka zasuli mecima.

Ranjen u glavu i vrat, uspio je da pobjegne.

U tom napadu izgubio je oko.

Treći put napadnut je 31. maja iste godine, nedaleko od svoje kuće, kod kafea “Venecija”. Prošao je bez povreda.

Posljednji napad bio je 1. juna 2016. godine - u njegovo vozilo tada je ispaljeno šest hitaca.

Nije pogođen, jer je bio u blindiranom “audiju A8”.

Bonus video: