viši sud odbio jemstvo

Rade Popović ostaje iza rešetaka

Viši sud odbio da uz jemstvo na slobodu pusti optuženog sa saučesništvo u ubistvima Kalezića i Ilića

7400 pregleda 3 komentar(a)
Rade Popović nakon hapšenja, Foto: Jelena Jovanović
Rade Popović nakon hapšenja, Foto: Jelena Jovanović

Podgorički Viši sud odbio je da uz jemstvo na slobodu pusti Rada Popovića, optuženog za saučesništvo u ubistvima Veselina Kalezića i Mila Ilića.

Prijedlog da Popovića uz jemstvo puste na slobodu, tom sudu nedavno je dostavio branilac optuženog, advokat Miloš Vuksanović.

Tada je napisao da Popović poslovnim prostorom vrijednim 112.560 eura i sa 5.000 eura u kešu, jemči da će biti dostupan sudu tokom krivičnog postupka i da neće pobjeći.

Popović je uhapšen krajem oktobra prošle godine u centru Podgorice zbog sumnje da je pomagao sugrađaninu Marjanu Vujačiću tokom pripreme i likvidacije Kalezića i Ilića, ali i da mu je pomogao da pobjegne. Vujačić je od prošlog ljeta u zatvoru u Srbiji, nakon što je sredinom juna 2019. uhapšen u Novom Sadu zbog sumnje da je krajem septembra 2017. ubio Jugoslava Cvetanovića.

Ročište na kome je trebalo da se raspravlja o potvrđivanju optužnice protiv njih odgađano je dva puta.

Advokat Vuksanović u predlogu za ukidanje jemstva, koji je odbijen, napisao je da je time Popoviću povrijeđeno pravo na pravičnu odbranu i suđenje u razumnom roku:  “Optužnica u odnosu na ovog optuženog podignuta je 21. aprila, a prvo ročište za kontrolu optužnice zakazano je tek za 10. jun, dakle nakon dva mjeseca, iako je prem članu 293 stav 3 ZKP-a, predsjednik vijeća dužan da u roku od 15 dana od dana prijema optužnice, zakaže ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti iste. Nakon toga, iz razloga nemogućnosti dolaska iz Beograda advokata koji brane optuženog Marjana Vujačića, odloženo je ročište zakazano za 10. jun, kao i ročište zakazano za 3. jul, što je u suprotnosti sa navedenom odredbom ZKP-a, ali je na ovaj način naročito narušeno pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku, koje je svakom optuženom garantovano”.

Prema dokumentima Specijalnog državnog tužilaštva, Popović je pomogao u nabavci automobila korišćenim u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjenim u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine.

Obrazloženo je da je pomogao u nabavljanju “renoa megan”, koji je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika te kriminalne organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru u Beogradu.

U spisima SDT-a piše da se Vujačić tim “meganom” dovezao na lice mjesta, a zatim izašao iz automobila i ubio Kalezića, a da je nakon toga Popović “megan” zapalio, u selu Botun.

Sumnjiče ga i da je sa Vujačićem pratio Ilića prije likvidacije: “Da bi 29. aprila 2019. vozilom pratili kretanje oštećenog Ilića, koji se svojim vozilom ‘džip’ kretao Ulicom bratstva i jedinstva i Oktobarske revolucije i kada se zaustavio u Ulici Oktobarske revolucije i nakratko napustio svoje vozilo, osumnjičeni su svoje vozilo zaustavili u blizini, iz kojeg je izašao M. V. i kada se oštećeni Ilić kretao prema svom vozilu u povratku, prišao mu je s leđa i u njegovom pravcu ispalio više projektila koji su ga pogodili i usmrtili”. 

Preporučujemo za Vas