OSNOVNI SUD U BIJELOM POLJU

Rakočević oslobođen: Nije izazvao paniku i nered prenošenjem objave da Đukanović ima koronavirus

U obrazloženju presude navedeno je da bi svaka druga presuda bila kršenje člana 10 Evropske konvencije o slobodi izražavanja

22849 pregleda 640 reakcija 19 komentar(a)
Rakočević, Foto: Jadranka Ćetković
Rakočević, Foto: Jadranka Ćetković

Radovan Rakočević danas je u Osnovnom sudu u Bijelom Polju oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo "izazivanje panike i nereda", prenošenjem objave sa portala alo.rs da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obolio od koronavirusa.

U obrazloženju presude navedeno je da bi svaka druga presuda bila kršenje člana 10 Evropske konvencije o slobodi izražavanja.

U optužnom predlogu tužilaštvo je navodilo da je Rakočević 9. aprila pola sata iza ponoći putem Fejsbuka prenio lažne vijesti na način što je objavio tekst pod naslovom: “Milo Đukanović obolio od korona virusa i ima težu kličničku sliku bolesti”. Uz kvalifikaciju djela citira se i lažna vijest:

“Milo leži bolestan od koronavirusa već dva dana i u veoma je teškom stanju, ali crnogorski državni vrh je odlučio da zataška ovu informaciju. Milo se ne pojavljuje u medijima, a zvanična saopštenja u njegovo ime salju iz kabineta kao da je sve u najboljem redu”.

"Izazvao je paniku prenoseći ovakvu lažnu vijest, pri čemu je bio svjestan svog djela, njegove zabranjenosti i htio njegovo izvršenje.”