Grujičić: Jovana ste spakovali u kontekst borbe klanova

Grujičić tvrdi da je juče trebalo da da iskaz u Specijalnom policijskom odjeljenju, ali je umjesto toga poslao pismo kojim traži da se javno izvine njegovom sinu Jovanu

9766 pregleda 5 komentar(a)
Traži izvinjenje: Budimir Grujičić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Traži izvinjenje: Budimir Grujičić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Budimir Grujičić, otac Jovana Grujičića, osumnjičenog za bombaške napade, optužio je policiju da su smišljeno “spakovali” njegovog sina u opasan kontekst borbe klanova, koji je već odnio mnogo života.

On je to napisao u pismu dostavljenom Upravi policije, čiju kopiju je poslao i “Vijestima”.

Grujičić tvrdi da je juče trebalo da da iskaz u Specijalnom policijskom odjeljenju, ali je umjesto toga poslao pismo kojim traži da se javno izvine njegovom sinu Jovanu.

Jovana Grujičića policija i Osnovno državno tužilaštvo sumnjiče da je direktni izvršilac bombaških napada na kafić “Grand” i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića.

Hapšenje Grujičića i Benjamina Mugoše podiglo je prašinu, zbog njihovih i izjava navodnog svjedoka M.B. da su zlostavljani u policiji - prva dvojica kako bi priznali krivicu, a M.B. da potvrdi da zna nešto o tome.

Upravo zbog toga, nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) i juče se oglasila, saopštavajući da su očekivali da državno tužilaštvo objavi informacije o radnjama koje su preduzete da se istraže tri nezavisne prijave “posebno surove policijske torture”.

“Koje su prije mjesec i po dana i više podnijeli Jovan Grujičić, jedini okrivljeni za bombaške napade na ‘Grand’ i kuću državnog službenika Duška Golubovića, Benjamin Mugoša, koji je u istrazi tog slučaja tretiran kao osumnjičeni, i M.B, koji se tretira kao svjedok. U međuvremenu su i portparolka Evropske komisije, i ambasadorke Velike Britanije i SAD-a, kao i koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori izrazile zabrinutost i zahtijevale sprovođenje djelotvorne istrage u skladu sa međunarodnim standardima”.

Iz HRA su saopštili da prema saznanjima porodice Grujičić, on nije podvrgnut sudsko-medicinskom vještačenju tjelesnih povreda:

“Iako je takvo vještačenje nadležni državni tužilac dužan da obezbijedi u najkraćem roku, prema evropskom standardu djelotvornog istraživanja torture, kao i prema Uputstvu o postupanju po prijavama krivičnih djela zlostavljanja i mučenja (Tu.br.10/19), koje je vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, prije godinu dana izdao svim državnim tužiocima u Crnoj Gori i uputio ih da u takvim slučajevima ‘i kad nema vidljivih povreda’ nalože odgovarajuće sudsko-medicinsko vještačenje osoba koje su navodne žrtve zlostavljanja”. Iz HRA su saopštili da im Stanković nije odgovorio na pismo poslato 15. jula, kojim su tražili da provjeri da li je i kada naloženo tjelesno vještačenje Grujičića.

Nakon njihovog saopštenja - da je Grujičićev otac Budimir 4. juna prijavio zlostavljanje sina višoj državnoj tužiteljki Suzani Milić, a da je isto 24. juna učinio i osumnjičeni, prijavljujući to osnovnoj državnoj tužiteljki Snežani Šišević 24. juna, oglasili su se iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Oni su saopštili da neosnovani i tendenciozni navodi te NVO nijesu usmjereni na poštovanje međunarodnih standarda i zaštitu ljudskih prava, već predstavljaju grubi napad usmjeren na narušavanje ugleda državno tužilačke organizacije.

Tvrde da je u konkretnom slučaju, kao i u svakom drugom predmetu postupano profesionalno i u skladu sa zakonom, ali i da Grujičić tokom saslušanja 26. maja nijednom riječju nije ukazao da su policajci prema njemu primijenili silu:

“Već se na konkretno pitanje državnog tužioca o postupanju policije prema njemu decidno izjasnio da je policija prema njemu postupala izuzetno korektno, a da na njega niko nije vršio pritisak bilo kakve vrste. Tokom ovog saslušanja nijesu postojale indicije koje bi ukazale da je ovo lice od strane policijskih službenika zlostavljano”, saopštila je portparolka ODT, tužiteljka Milica Mandić.

Ona objašnjava da je Jovan Grujičić tek 24. juna tužiteljki rekao da su ga policajci zlostavljali i da je odmah naloženo da vještak sudskomedicinske struke izvrši vještačenje kompletne medicinske dokumentacije sačinjene prilikom prijema tog Podgoričanina u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija

Bonus video: