Zemljište pojeftinilo zbog svjetske krize

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Mugoši, optuženom da je kasu oštetio za 6,7 miliona eura

11621 pregleda 7 komentar(a)
U sudnici ponovo u septembru: Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
U sudnici ponovo u septembru: Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, sudski vještak i procjeniteljka Sanja Radović juče se detaljno izjasnila na 16 prigovora koliko je na njen nalaz i mišljenje 2. jula imala specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, koja je nalaz ocijenila kao protivrječan i kontradiktoran.

Radović je juče u podgoričkom Višem sudu podsjetila da je njen zadatak bio da odredi tržišnu vrijednost zemljišta ukupne površine 15.205 kvadrata u dva vremenska prosjeka - 21. juna 2007. godine i 27. oktobra 2011. godine

Objasnila je da su, vezano za tržište nekretnina, ekonomski ambijent u Crnoj Gori u 2007. godini karakterisali priliv straniih investicija od mlijardu i 57 miliona eura, po izvoru Monstasta, zatim relativno laka dostupnost bankaraskih kredita, liberalni odnos prema planskoj regulativi, nezapamćen trend rasta tržišta akcija i ekstremno veliki rast bruto domaćeg proizvoda.

“Jedna od logičnih posljedica takvih kretanja je da je 2007. godinu crnogorsko tržište nekretnina karakterisala znato veća potražnja od ponude, pogotovo onih nekretnina koje su bile spremne za trenutnu upotrebu. Zato je u tom perodu rast cijena svih vrsta nekretnina bio eksponencijalan, dodatno podržan percepcijom potencijalnih kupaca da će nekretnina kupljena u 2007. godini dostići znatno veću vrijednost u neposrednoj budućnosti i obezbijediti vlasniku veliku dobit u relativno kratkom vremenskom periodu. U kontekstu takvog ekonomskog ambijenta, uvažavajući fizičke i pravne atribute koji karakterišu nepokretnost koja je bila predmet moje procjene u okviru vještačenja u ovom sudskom postupku, dobijena je tržišna vrijednost zemljišta po metru kvadratnom od 246 eura, iako su indeksi izgrađenosti bili niski, a dozvoljena samo poslovna namjena”, kazala je Radović.

Ona je u sudnici objasnila da je, za razliku od 2007. godine, četiri godine kasnije tržište bilo značajno zasićeno ponudom stambenih prostora čija je gradnja započela u vrijeme neposredno nakon “buma nekretnina”.

“Rast bruto društvenog proizvoda iznosio je samo 3,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvaren je pad stranih investicija od 54 odsto u odnosu na 2007. godinu. Kao posljedica finansijske i ekonomske krize iz 2009. godine, izuzetno je pooštrena politika banaka vezano za kreditiranje privrede i stanovništva. U konktekstu takvog ekonomskog ambijenta, uvažavajući fizičke i pravne atribute koji karakterišu procjenjivanu nepokretnost dobijena je tržišna vrijednost zemljišta po metru kvadratnom od 169 eura, za površinu od 15.205 metara kvadratnih, na lokaciji pored željezničke pruge na Starom aerodromu, iako su indeksi izgrađenosti bili znatno veći, a dozvoljena namjena proširena i na stanovanje”, pojasnila je Radović.

Ona je istakla i da u praksi ne postoji zakonitost da cijena zemljišta uvijek treba da prati cijenu stanova, a posebno ne proporcionalno kao što to u svojim prigovorima tvrdi tužiteljka Jovićević.

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša optužen je da je prodajom gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine” oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura.

Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju “Carine”.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.

Bonus video: