Cetinjski škaljarci ostaju u pritvoru

Sudije Apelacionog suda odbacile žalbe branilaca Đuričkovića, Lipovine, Pejovića, Jovićevića, Petričevića i Vukićeve

23538 pregleda 57 reakcija 5 komentar(a)
Dogovarao trgovinu droge: Savo Lipovina, Foto: Luka Zeković
Dogovarao trgovinu droge: Savo Lipovina, Foto: Luka Zeković

Cetinjani Miloš Đuričković, Vesko Lipovina, Veljko Pejović, Mirko Jovićević, Filip Petričević i Nikoleta Vukić, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije provešće u spuškom zatvoru još najmanje dva mjeseca.

To je odlučilo vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda.

Da je toj grupi nepohodno produžiti pritvor mišljenja su i sudije Apelacionog suda, koje su žalbe branilaca osumnjičenih odbacile kao neosnovane i potvrdile rješenje kolega iz Višeg suda.

Cetinjane Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su dio kriminalne grupe koja je planirala ubistva, nedozvoljeno držala oružje, ali i prenosila, kupovala, prodavala i posredovala u kupoprodaji opojnih droga.

Prema spisma Apelacionog suda Đuričković, Savo Lipovina i Darko Drašković krajem 2017. godine planirali su “posao” prodaje droge vrijednosti 5.000.000 eura - obezbijedili su prodavca narkotika u toj vrijednosti, kao i kupca - a za posredovanje u novčanim transakcijama i primopredaji, kao za garanciju da će sve proteći kako treba, ugovorili su procenat.

To između ostalog piše u spisima predmeta Specijalnog državnog tužilaštva, na koja se poziva vijeće Apelacionog suda koje je odbilo žalbe branilaca zbog određivanja pritvora.

U dokumentu piše da iz presretnutih komunikacija 5. i 6. 11. 2017. godine, između okrivljenih, proizilazi da je ta krimi-grupa osnovana i zbog prenosa, kupoprodaje i posredovanja u kupoprodaji droge.

Sava Lipovinu sumnjiče da je organizovao isporuku veće količine droge i dao nalog Vesku Lipovini da organizuje njen prihvat i skladištenje radi dalje prodaje.

Objašnjeno je da su ti dokazi obezbijeđeni prisluškivanjem razgovora između Lipovina, obavljenih 9, 10. i 12. novembra 2017. godine.

Mjerama tajnog nadzora i drugih razgovora vođenih od septembra do novembra 2017. godine, između Petra Živkovića i NN lica, zatim između Draškovića, Sava Lipovine i Ivana Jovanovića, kao i Sava Lipovine i NN lica, proizilazi da je Savo Lipovina imao ulogu da organizuje nabavku i prodaju opojne droge na teritoriji Crne Gore i na međunarodnom nivou.

Istovremeno, Živković i Drašković, imali su, piše, ulogu da pronalaze kupce i prodaju drogu, a Jovanović da veće količine narkotika sakriva do dalje prodaje...

Istražitelji su, kako se navodi, presretnutim razgovorima došli do osnovane sumnje da je plan kriminalne organizacije obuhvatao i vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela...

Objašnjava se da je presretnuta komunikacija dijela kriminalne organizacije i kada je 4. septembra 2017. godine aktivirana eksplozivna naprava između putničkog vozila parkiranog ispred porodične kuće Vasilija Vujovića - tada je smrtno stradao Marko Martinović.

Telefonom su tada razgovarali Savo Lipovina i Živković:

“Iz koje se utvrđuje osnovana sumnja na spremnost da se preduzimaju radnje u cilju sakrivanja članova kriminalne organizacije nakon izvršenih krivičnih djela, te da se vrše krivična djela protiv života i tijela.”

Objašnjeno je da iz prikupljenih materijalnih dokaza proizilazi da je 23. decembra aktivirana eksplozivna naprava ispod automobila u kojem su se nalazili njegovi sugrađani Nikola Kaluđerović i Stevan Vujović koje je pokušao da ubije, zbog čega se sudilo tom Cetinjaninu.

“Dokumentovan je veći broj telefonskih komunikacija koje su ostvarene između okrivljenih L. S. i L. V. i to u novembru 2017. godine, kao i razgovori koji su vođeni u decembru 2017. godine između okrivljenih Đ. M. i L. S., iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je uloga okrivljenog Đ. M., kao organizatora kriminalne organizacije da organizuje lično ili preko drugih članova sakrivanje istih, zatim daje naloge koji se odnose na angažovanje određenih advokata, te vršenje uticaja na policiju i medije, što proizilazi iz komunikacija ostvarenih između okrivljenih Đ. M. i S. L. Takođe, iz presretnutih komunikacija proizilazi osnovana sumnja da je uloga okrivljenog P. V. (Veljko Pejović), da po nalogu organizatora pomaže u sakrivanju članova kriminalne organizacije nakon izvršenja krivičnih djela, da vrši zastrašivanje članova suprotstavljene kriminalne organizacije, da prenosi poruke i prati članove suprotstavljene kriminalne grupe i obavještava o svemu organizatora, dok je uloga okrivljenog P. F. (Filip Petričević) da po nalogu organizatora vrši zastrašivanje i fizički napada članove suprotstavljene kriminalne organizacije, što se sve utvrđuje iz razgovora vođenih u oktobru 2017. godine i januaru i februaru 2018. godine, između okrivljenih P. V. i Đ. M., kao i između okrivljenog Đ. M. i L. S.”, navodi se u dokumentima.

U spisima SDT-a piše da su Miloš Đuričković, Savo Lipovina i Ivan Jovanović osnovano sumnjivi da su na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju tokom 2017. godine, koja djeluje i danas.

Nejasno zašto Vukić ostaje u pritvoru

Za sudije Apelacionog suda bilo je nerazumljivo zbog čega je Viši sud odredio pritvor osumnjičenoj Nikoleti Vukić, zbog čega je u ovom dijelu rješenje ukinuto i vraćeno na novo odlučivanje.

“Prvostepeni sud u dispozitivu pobijane odluke između ostalih, okrivljenoj V. N. produžava pritvor po pritvorskim osnovima iz čl.175 st.1 tač.1, 2 i 3 ZKP-a međutim, u obrazloženju prvostepene odluke kada je u pitanju pritvorski osnov iz čl.175 st.1 tač. 3 ZKP-a samo se daju razlozi zbog čega se po tom pritvorskom osnovu produžava pritvor okrivljenima Đ. M.i P. V., dok su za okrivljenu V. N. isti izostali. Dakle, kod prednjih razloga, i po nalaženju ovog suda, ovakav dispozitiv prvostepene odluke je u cjelosti nerazumljiv i nije u skladu s datim obrazloženjem, jer ostaje nejasno da li se ovoj okrivljenoj produžava pritvor i po pritvorskom osnovu iz čl.175 st.1 tač. 3 ZKP-a ili pak ne, a što sve čini da se pobijano rješenje nije moglo sa sigurnošću ispitati pa se ukidanje prvostepenog rješenja javlja kao nužno”, piše u odluci Apelacionog suda.

“Vijestima” je iz Višeg suda saopšteno da je vijeće razmatralo donijeto rješenje, nakon čega je uvažavajući stav Apelacionog suda, donijelo novo - ali istu odluku kada je riječ o pritvoru.

“Pritvor osumnjičenoj se produžava za još dva mjeseca”, kazali su.

Bonus video: