Nastavljen rat klanova: Kožar i Hadžić ubijeni na Krfu

Grčka policija istražuje ubistvo škaljaraca, njihove kolege iz Crne Gore nisu se zvanično oglasile Baranin i Užičanin godinama poznati policiji, Hadžića tražili zbog ubistva Davorina Baltića

38011 pregleda 87 reakcija 7 komentar(a)
Uviđaj na mjestu ubistva, Foto: Corfupress
Uviđaj na mjestu ubistva, Foto: Corfupress

Vođa jednog od najjačih barskih klanova i saradnik škaljaraca Alan Kožar, ubijen je juče u nastavku rata crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa.

U istom napadu likvidiran je i Užičanin Damir Hadžić, kojeg su srbijanske vlasti potraživale zbog učešća u likvidaciji visokopozicioniranog člana kavačkog kriminalnog klana, Davorina Baltića.

Izvor iz vrha Uprave policije juče je rekao da su Kožar i Hadžić ubijeni u Grčkoj.

Prema istim informacijama ranjena je još jedna osoba koja je u trenutku napada bila s Kožarom i Hadžićem. Taj podatak, međutim, nije zvanično potvrđen.

Grčki mediji kasno sinoć objavili su vijest o ubistvu, ali i oprečne informacije o tome gdje su ubijeni - pojedini su navodili da su beživotna tijela dvojice muškaraca pronađena na parkingu vile, između Kanoulija i Skidija, na Južnom Krfu, a drugi da su ubijeni u iznajmljenom stanu.

Kod njih su, izvještavaju, pronađeni slovenački pasoši.

“Jake policijske snage nalaze se na širem području Halikounasa, kako bi istražile smrt dvojice Slovenaca. Prema prvim informacijama, dvojica muškaraca već duže vrijeme žive na ostrvu Faiaka, a na osnovu prvih indicija, ubijeni su”, objavio je kerkyrasimera.gr.

Crnogorska policija nije se zvanično oglašavala povodom ubistva Baranina. Nezvanično, vjeruju da su Kožar i Hadžić ubijeni u nastavku rata crnogorkih klanova, koji bijesni godinama.

U tom ratu ubijeno je više od 40 ljudi. Početkom godine, takođe u Grčkoj, ubijen je jedan od vođa škaljaraca - Igor Dedović i jedan od šefova podgoričkog ogranka tog klana, Stevan Stamatović.

KO JE BIO KOŽAR?

Alan Kožar duže od deceniju u policijskoj evidenciji registrovan je kao bezbjednosno interesantno lice.

Ima krivični dosije, više puta optuživan je i sumnjičen za teška krivična djela, a prema policijskim podacima vođa je, godinama unazad najjačeg barskog kriminalnog klana, koji usko sarađuje sa škaljarcima i zemuncima.

Crnogorski pravosudni organi potraživali su ga međunarodnom potjernicom, raspisanom po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za teška krivična djela.

SDT ga tereti da je 2016. godine organizovao kriminalnu grupu u Baru i Budvi, čiji pripadnici su postali Nišlija Milan Dinić i neke i dalje nepoznate osobe, a čiji zadatak je bio da ubiju Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Teretili su ga da je u decembru 2016. Diniću, predao “glok” i 15 metaka, “blackbarry” sa sim karticom - “i dao mu uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranović Slobodana”.

Dinić je, navodno, 24. decembra te godine Šaranoviću predao pištolj, mobilni i karticu. Šaranović je ubijen nekoliko mjeseci kasnije - 11. marta 2017. godine, ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica.

Ubice su mu crnim BMW-om prišle s leđa i pucale u njega iz dva različita oružja.

Prema pisanju domaćih i regionalnih medija, ali i operativnim podacima službi bezbjednosti, Kožar je bio čovjek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

Porodice Bojović i Šaranović godinama ratuju, a u tom ratu stradalo je više osoba.

Ubijeni Slobodan Šaranović teretio se za ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata.

Navodno, to ubistvo naručio je iz osvete, zbog ubistva svog brata Branislava. Luka Bojović bio je u prijateljskim kontaktima s barskom kriminalnom grupom koju je predvodio stradali Luka Đurović.

Prema sumnjama istražitelja, upravo Kožar je preuzeo taj klan, nakon što je Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Kožaru se sudilo zbog optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod auta policijskog komandira u Baru, Ivana Đokovića. Pravosnažno je oslobođen tih optužbi.

Hapšen je s grupom optuženom za ubistvo Slavoljuba Šćekića. U tom predmetu osuđen je na kaznu zatvora od šest godina i deset mjeseci, zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima i pokušaja iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Izdržao je tu kaznu 2013. godine.

Blizak prijatelj Kožara, Baranin Zijad Nurković (24) ranjen je prošle godine u Malagi.

HADŽIĆ - PANTER I UBICA?

Za ubijenim Hadžićem raspisana je potjernica zbog ubistva jednog od visokorangiranih pripadnika kavačkog klana - Davorina Baltića.

Baltić je ubijen u Beogradu 1. januara 2018. dok je “golfom 7” ulazio u garažu zgrade na Vračaru u kojoj je živio.

Dvojica napadača u njega su ispalila kišu metaka, ne ostavljajući mu šansu da preživi.

Srbijanska policajka, Marija Nikolić, koja je bila u automobilu s Baltićem, nije povrijeđena.

Ona je ranije tog dana šetala na Kopaoniku s Baltićem i huliganom Urošem Ljubojevićem, bliskim kavačanima.

Srpska policija je šest mjeseci kasnije utvrdila da je Hadžić povezan s tim ubistvom.

Navodno, snimci kamera zabilježili su da je, danima prije ubistva, koristio automobil kojim su Baltićevi egzekutori pobjegli nakon zločina.

Hadžić je srpskoj policiji godinama poznat i važio je za bitnog čovjeka Filipa Koraća i saradnika Igora Dedovića.

Dovodi se u vezu i sa serijom razbojništava i pljački juvelirnica i zlatara širom Evrope. Hapšen je u Milanu nakon pokušaja pljačke blindiranog vozila za prevoz novca.

U Užicu je 2012. ranjen u pucnjavi u kladionici.

Povezani članci

23. Jul 2020.

Ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić

23. Jul 2020.

Ko je bio Alan Kožar?

Bonus video: