Uhapšeni crnogorski državljani: Prevarama na internetu zaradili 70 miliona dolara

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije navodi se da su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina uhapšeni tokom pretresa stanova na 16 lokacija u Srbiji

43391 pregleda 166 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija u Srbiji uhapsila je 11 srpskih i stranih državljana koji su osumnjičeni da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi, koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, i tako pribavili više od 70 miliona dolara.

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije navodi se da su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina uhapšeni tokom pretresa stanova na 16 lokacija u Srbiji.

Ova grupa je pronalazila investitore širom svijeta, uključujući i one u Sjevernom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gdje su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, piše u saopštenju.

Pripadnici te grupe su osobe koja su pristale da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, imejlovima ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom te grupe.

Nakon toga, grupa je po nalogu organizatora zatvarala lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Na taj način sumnja se da su organizator i pripadnici te grupe nelegalno zaradili više od 70 miliona dolara.

Hapšenje je sprovedeno u saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije-Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država – Federalnim Istražnim Biroom, a po zahtjevu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Svim uhapšenima određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: