MUP tužilaštvu proslijedio predmete protiv 36 policajaca

"Bilo kakvi pojedinačni nezakoniti ili neprofesionalni postupci policijskih službenika prilikom primjene ovlašćenja biće sankcionisani", kazali su iz MUP-a

17645 pregleda 11 komentar(a)
Zgrada MUP-a, Foto: Savo Prelević
Zgrada MUP-a, Foto: Savo Prelević

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je od 01. januara 2017. do 30. juna 2020. godine izvršilo kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 247 slučajeva - u 65 je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u propuste, nezakonitosti ili nepravilnosti u radu policijskih službenika. To su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ističući da su nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje dostavljeni izvještaji o izvršenim kontrolama zbog osnovane sumnje da je 36 policijskih službenika počinilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, od čega protiv 6 policijskih službenika zbog krivičnih djela zlostavljanje, u sticaju sa krivičnim djelima laka tjelesna povreda. "Upravi policije je predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 44 policijska službenika, od čega protiv 4 službenika zbog teže povrede službene dužnosti izvršene prekomjernom ili nezakonitom upotrebom sile. Dakle, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je ostvarilo značajan napredak u odnosu na rezultate rada iz prethodnog perioda, naročito u oblasti otkrivanja i suzbijanja krivičnih djela policijskih službenika izvršenih na radu ili u vezi sa radom, a posebno koruptivnih krivičnih djela i krivičnih djela zlostavljanja", piše u saopštenju.

Ističu da MUP iskazuje čvrstu opredijeljenost da je zakonitost postupanja policijskih službenika u primjeni policijskih ovlašćenja temeljni princip rada policije.

"Bilo kakvi pojedinačni nezakoniti ili neprofesionalni postupci policijskih službenika prilikom primjene ovlašćenja biće sankcionisani. Ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodžić nedavno je saopštio - 'Nikakvo skrivanje iza policijske uniforme nikoga ne može osloboditi eventualne odgovornosti i odgovarajuće sankcije. Zalažem se za beskompromisno poštovanje zakona, bez obzira ko su počinioci eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Nema i neće biti nedodirljivih".

Bonus video: