POLICIJA VJERUJE DA JE PRONAŠLA VOZILO KORIŠĆENO PRILIKOM LIKVIDACIJE

Ubice Klikovca "golf" ostavile na Radovču?

Vozilo nije zapaljeno, što u dosadašnjim mafijaškim likvidacijama nije praksa, pa su inspektori navodno izuzeli tragove koje vještače u Forenzičkom centru. Mjesto na kojem je “golf” pronađen udaljeno četrdesetak kilometara od mjesta zločina

53117 pregleda 48 reakcija 8 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Klikovca, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon ubistva Klikovca, Foto: Savo Prelević

Policija je prije četiri dana na Radovču pronašla "golf" koji su, kako istražitelji vjeruju, koristile ubice tridesetosmogodišnjeg Podgoričanina Saše Klikovca.

Automobil je pronađen na planini udaljenoj četrdesetak kilometara od naselja Cijevna u Zeti, gdje je Klikovac u prošlu subotu ubijen ispred porodičnog restorana, praktično na kućnom pragu.

Prema saznanjima “Vijesti”, inspektori su iz automobila izuzeli tragove, koje vještače u danilovgradskom Forenzičkom centru.

Isti izvor rekao je da automobil nije zapaljen, što u dosadašnjim mafijaškim likvidacijama nije bila praksa.

Naprotiv, vozila korišćena u kriminalnim obračunima obično bi planula ubrzo nakon ubistva, a gotovo uvijek vatra je gutala tragove počinilaca.

Nezapaljeni “golf”, ukoliko su ga zaista koristile ubice ili njihovi pomagači, ostavlja veliku mogućnost istražiteljima da dođu do učesnika u egzekuciji Klikovca.

To je “Vijestima”, u srijedu veče, kada je i pronađen automobil, potvrdilo više izvora iz Uprave policije.

Tada su zahtijevali da se zbog istrage nekoliko dana sačeka sa objavom informacije, što su “Vijesti” i učinile.

Uprava policije do sinoć se nije zvanično oglasila o mogućim pomacima u rasvjetljavanju ubistva, niti o pronađenom automobilu koji su navodno ostavile ubice tridesetosmogodišnjaka.

Nekoliko očevidaca policijske akcije na Radovču ispričalo je “Vijestima” da su primijetili jake policijske snage i da je taj kraj nadlijetao i helikopter.

Sumnja se da su ubice pobjegle putem prema Tuzima
Sumnja se da su ubice pobjegle putem prema Tuzimafoto: Screenshot/Google Maps

Od mjesta na kom je ubijen Klikovac, ubice su se do Radovča mogle dovesti koristeći nekoliko puteva, kako bi se mimoišle sa policijskim patrolama koje su iz Podgorice krenule ka mjestu Cijevna. Inspektori su odmah nakon ubistva blokirali sve prilaze Zeti. Tog dana, ali i čitavu narednu noć, češljali su zetska naselja, pokušavajući da utvrde kuda su napadači pobjegli nakon zločina.

Veliki broj pripadnika specijalnih policijskih jedinica te noći pretraživao je teren u naselju Balijače.

Jedan od sagovornika “Vijesti” kazao je da su ubice najvjerovatnije tuda prošli nakon likvidacije, a potom izašli na put ka Tuzima i dalje kroz Podgoricu.

Ukoliko su, pak, nakon ubistva Klikovca magistralnim putem krenuli ka Podgorici, morali su se sresti sa velikim brojem policijskih patrola koje su tada hitale ka mjestu zločina.

U oba slučaja, najmanje sat im je trebalo da dođu do mjesta na kom je policija pronašla automobil.

Uviđaj nakon ubistva
Uviđaj nakon ubistvafoto: Savo Prelević

Izvori “Vijesti” nijesu precizirali da li je i što pronađeno u “golfu” boje trule višnje, ali ni jesu li baš taj automobil nadzorne kamere snimile kako danima prije ubistva ispituje teren i prati Klikovca.

Osim toga, inspektori su u prvim satima istrage tražili i crni “golf 6” koji, kako tvrde, takođe može imati veze sa ubistvom.

Tog dana pretresali su i ispitivali sve vozače takvih automobila koje su zatekli u Podgorici i okolini grada.

Rigorozne kontrole vozači crnih “šestica” imali su i na graničnim prelazima ka Albaniji i svi su navodno inspektorima detaljno morali da objasne kuda idu, odakle dolaze i gdje su se nalazili u trenutku ubistva.

Klikovac je likvidiran 18. jula, oko 9.50 časova, ispred porodičnog restorana “Kod Crnogorca”.

U trenutku dok je ulazio u svoj automobil, parkiran tik uz ulaz restoran, ubica je u njega ispalio pet hitaca kalibra 9 milimetara, ne ostavljajući mu šansu da preživi.

Klikovac je likvidiran 18. jula
Klikovac je likvidiran 18. julafoto: Savo Prelević

Prema saznanjima “Vijesti”, Klikovac je u restoran svojih roditelja, u dvorištu porodične kuće, ušao nekoliko minuta prije nego je likvidiran.

Podgoričanin, navodno blizak kavačkom kriminalnom klanu, iz restorana je izašao kada je čuo škripu kočnica na parkingu.

Uspio je da dođe do svog automobila, ali su ga zaustavili hici ispaljeni iz automatskog oružja.

Njegovi roditelji i osobe koje su bile u restoranu bezuspješno su pokušale da mu spasu život, kao i ekipa Hitne medicinske pomoći.

Inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su odmah preuzeli istragu i utvrdili da je najmanje još jedna osoba bila na mjestu zločina i upravljala vozilom kojim su uspjeli da pobjegnu nakon likvidacije Klikovca.

Iako dan nakon ubistva, sudeći prema informacijama iz Uprave policije, nije bilo najjasnije da li će snimci sa nadzornih kamera pomoći u istrazi, inspektori su navodno ipak uspjeli da otkriju trasu kojom su egzekutori došli i pobjegli nakon ubistva.

foto: Savo Prelević

U istrazi ubistva tridesetosmogodišnjaka saslušano je više bezbjednosno interesantnih osoba, dominantno bliskih škaljarskom kriminalnom klanu. Sagovornik iz Uprave policije kazao je da su urađeni pretresi na više lokacija. Navodno, pretresani su i stanovi osoba bliskih drugim klanovima.

Policija je saslušala i nekoliko osoba koje su bile u restoranu i koje su nakon likvidacije pokušale da spasu život Klikovcu.

Sagovornik iz istrage nije želio da otkriva da li je neko od očevidaca ispričao detalje ubistva, ali je kazao da istragu vode u više pravaca.

Upravo zbog toga izjave su uzimali i od osoba sa kojima je Klikovac bio u prijateljskim odnosima, kako bi ispitali da li mu je i ko eventualno prijetio.

Prema policijskoj evidenciji, Klikovac je bio blizak kavačkom kriminalnom klanu, odnosno njegovom podgoričkom ogranku na čijem čelu su navodno braća od stričeva Radoslav i Vidoje Stanišić.

Klikovac i Stanišići gotovo deceniju su u policijskim bazama registrovani kao kriminalna grupa “zagoričani”.

Grupa je godinama punila novinske stupce, a spekuliše se da su imali obilatu zaštitu ljudi iz bezbjednosnog sektora, koji su ili traljavo vodili istrage ili “čistili” nepočinstva članova prigradske bande nasilnika.

Iako su do početka 2018. godine važili za grupu blisku škaljarcima, dio zagoričke ekipe okupljen oko braće Stanišić tada se, iza spuških zidina, sprijateljio sa njihovim rivalima - kavčanima i “promijenio dres”.

Ubijeni Klikovac nedavno je izdržao kaznu na koju je osuđen zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela tokom prvog talasa koronavirusa. Hapšen je i osuđivan zbog droge, pokušaja iznude, pripadništva kriminalnoj grupi koja je računarskom prevarom skidala novac sa inostranih računa...

Saša Klikovac (arhiva)
Saša Klikovac (arhiva)foto: Arhiva Vijesti

Osuđivan je i zbog teške saobraćajne nesreće, nedozvoljenog držanja oružja...

Imovina Klikovca tri puta je bila na meti bombaškog napada, u kojima su mu uništena četiri automobila, ali i porodični restoran.

Nakon trećeg bombaškog napada, u oktobru 2015. godine, “Vijestima” je rekao da ne zna zbog čega to neko radi:

“Ne znam zbog čega ovo neko radi, ali način na koji djeluje pokazuje da je ništa drugo do kukavica. Nemam nikakvih dugova, nisam nikoga namjestio, prošpijao i ne znam ko stoji iza ovoga. Znam samo da ovo nije način, jer ispaštaju moji roditelji. Ako neko nešto ima sa mnom, onda bi to sa mnom trebalo i da riješi”.

Javnosti nije poznato da je policija rasvijetlila ijedan od tih napada.

Preporučujemo za Vas