KCCG nema procedure za otpust beba

Na suđenju medicinskoj sestri svjedočio bivši direktor Ginekološko-akušerske klinike
2978 pregleda 0 komentar(a)
Miketić, Foto: TV Vijesti (screenshot)
Miketić, Foto: TV Vijesti (screenshot)

Bivši direktor Ginekološko-akušerske klinike Vojislav Miketić tvrdi da je sistem otpuštanja beba u Kliničkom centru (KCCG) dobar i da decenijama funkcioniše na isti način, ali da samo medicinska sestra Žana Radović, koja taj posao radi dvadeset godina, zna kako je porodilju Snežanu Nedić otpustila sa tuđom bebom.

On je svjedočeći na jučerašnjem ročištu kazao da su procudure otpuštanja dobre i da su iste kao na drugim klinikama u regionu.

Miketić je sudiji Radetu Ćetkoviću pojasnio kakva je procedura otpuštanja beba, da beba od rođenja dobija narukvicu sa istim brojem kao majka, i da su male šanse za grešku, jer broj kontrolišu i majka i iskusna medicinska sestra koja otpušta bebu.

Na pitanje pravnog zastupnika Radovićeve - advokata Nebojše Asanovića, on je kazao da klinika, na čijem je bio čelu, kao nijedna druga medicinska ustanova u Crnoj Gori nije akreditovana, zbog čega nemaju pisane pravilnike i protokole.

“Pod tim podrazumijevam jednu stručnu, međukolegijalnu konsolidaciju svega šta se dešava u toj ustanovi - kompletne procedure šta od usluga tamo možete dobiti, na koji način i pod kojim uslovima se te usluge dobijaju. Nijedna medicinska ustanova u Crnoj Gori nije akreditovana, pa samim tim nema ni dozvolu za obavljanje tih usluga”, pojasnio je Miketić.

On je, pak, osporio konstataciju Asanovića da to što ustanova nije akreditovana znači da ne zadovoljava međunarodne medicinske standarde. Miketić tvrdi da pacijenti dobijaju usluge kao svugdje u svijetu.

“Kod nas se operiše isto kao u Njujorku. Ne može drugačije”, kazao je.

Pojasnio je da ne postoje pisani pravilnici i protokoli, već da se usmenim putem i kroz praksu znanja starijih kolega prenose na mlađe i da tako u KCCG sve funkcioniše već decenijama.

“U slučaju Žane Radović riječ je o banalnoj praksi, dok je problem što nema jasno propisanih pravila za neke ozbiljnije aktivnosti - na primjer operacije”, rekao je Miketić.

Tvrdi da je taj sistem dobar, ali da je greška Radovićeve izuzetak.

Radović je optužena za nesavjestan rad u službi, zato što je 15. maja ove godine otpustila pogrešnu bebu iz Kliničkog centra.

Optužnicom se tereti da je kao odgovorno lice u Klinici za ginekologiju i akušerstvo nesavjesno postupila prilikom spremanja porodilje Nedić i njenog novorođenčeta, te da nije utvrdila podudaranje identifikacionih brojeva novorođenčadi.

Sljedeće ročište je zakazano za 27. februar, kad će se u svojstvu svjedoka pozvati Nedićeva.

Ona se na jučerašnjem ročištu nije pojavila, a Ćetković je kazao da joj poziv nije uručen jer nije nađena na “dogovorenoj adresi”.

Tužiteljka Ana Radović tražila je prije sudijine odluke da se Nedićeva izuzme kao svjedok zbog porodičnih problema i s obzirom na to da se nije pridružila gonjenju, a dala je detaljan iskaz u Osnovnom državnom tužilaštvu.

Asanović se protivio tom predlogu jer smatra da je bitan svjedok zbog Miketićevog iskaza da je zajednička odgovornost na medicinskoj sestri i na majci.

Bonus video: