Advokati: Dokazi potvrđuju odbranu Vukotića

Vukotića policija juče “greškom” hapsila, nakon što mu je sud ukinuo pritvor, ali se nakon par sati taj Kotoranin ponovo našao na slobodi Hapšenjem prekršeno Rješenje Ministarstva pravde Srbije, kojim je u februaru odobreno izručenje “škaljarca”

21882 pregleda 4 komentar(a)
Vukotić od juče na slobodi, Foto: Savo Prelević
Vukotić od juče na slobodi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2020. 08:16h

Odluka da se Jovan Vukotić (39), jedan od osumnjičenih za pokušaj ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića nađe na slobodi, donijeta je nakon što su, vještačenje dokaza i ostale radnje sprovedene u tom postupku, pokazale da nemaju osnova optužbe da su 27. marta 2016. godine u dvojicu “kavčana” pucali on, Milić Minja Šaković i sada pokojni Igor Dedović.

To su “Vijestima” juče kazali Vukotićevi pravni zastupnici.

Vukotić, ali i ostali optuženi, od početka postupka tvrdili su da nemaju ništa sa pokušajem ubistva navodnih “kavčana”.

Iz pravnog tima navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana, objasnili su da je tokom trajanja istrage izveden veći broj personalnih i materijalnih dokaza na osnovu kojih je tužilac dao saglasnost da se Vukotiću ukine pritvor.

“Tokom postupka svjedoci oštećeni, Stupar i Radonjić, različito su se izjašnjavali o samom događaju, pa je zbog toga dodatno Vukotiću produžavan pritvor i izvođeni su novi dokazi. Konačno, vještaci, ali i drugi dokazi i iskazi svjedoka, potvrdili su da nisu istiniti iskazi svjedoka oštećenog, koji je govorio da je Vukotić 27. marta 2016. godine pucao u pravcu Stupara i Radonjića. Ovakva odluka jedina je ispravna, ali je mogla biti donijeta mnogo ranije”, kazali su Vukotićevi branioci.

Jedan od njegovih pravnih zastupnika, advokat Branko Anđelić, kazao je juče “Vijestima” da je Viši sud pritvor ukinuo na prijedlog odbrane.

Njegova koleginica, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je da je taj Kotoranin “pušten na slobodu poslije gotovo dvije mukotrpne godine utamničenja, koje je poprimalo dimenzije progona, što u Srbiji što u Crnoj Gori”.

Kazala je da i za njihovog klijenta često nisu važili zakoni, ustavi, ni Evropska konvencija o ljudskim pravima:

“A ni drevno pravilo Dušanovog zakonika - ‘Sve sudije da sude po zakoniku’. Odluke Višeg tužilaštva o saglasnosti sa našim predlogom za ukidanje pritvora i odluka Višeg suda u Podgorici o ukidanju pritvora Jovanu Vukotiću, daju nadu da ipak postoji svjetlost na kraju tunela”, rekla je advokatica Kotoranina nakon ukidanja pritvora.

Vukotića Više državno tužilaštvo sumnjiči da je sa Šakovićem i pokojnim Dedovićem, pokušao da ubije Stupara i Radonjića.

U pritvoru je bio od 8. februara, kada je iz Srbije izručen Crnoj Gori.

On je u tužilaštvu, ali i prije ekstradicije iz Srbije, više puta negirao optužbe, tvrdeći da mu sve smještaju “prljavi” policajci i da nije ni bio u Crnoj Gori kada se pucalo u Kotoru.

U istrazi pokušaja dvostrukog ubistva “kavčana”, saslušan je 19. juna 2019. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Beogardu, a 8. februara 2020. pred podgoričkim Višim sudom.

Optuženi, a nisu bili u Kotoru

Iako su Vukotiću sudije produžavale pritvor od februara, u istom predmetu pritvor je još prošle godine, nakon pet mjeseci i 25 dana boravka iza rešetaka, ukinut Miliću Šakoviću.

I on je pred tužiocem tvrdio da u noći kada je pucano na Radonjića i Stupara uopšte nije bio u Kotoru.

U rješenju kojim je Šakoviću tada ukinut pritvor, piše da je Više državno tužilaštvo u Podgorici “dalo mišljenje da su prestali razlozi za dalje trajanje pritvora okrivljenom”:

“Jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šaković Milića i Vukotić Jovana, te iskaza saslušanih svjedoka, koji su potvrdili odbranu Vukotića - da isti kritične prilike nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović Igor kritične prilike bio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka - oštećenog Vojina Stupara dat u istražnom postupku u kojem je isti naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjić Miloša, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je kritične prilike pucao na njih, zbog čega više ne stoje pritvorski osnovi... po kojima se okrivljeni nalazi u pritvoru”.

Policija i kotorski sud napravili cirkus

Nejasno je čijom greškom se juče, sat nakon što je pušten na slobodu, navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovan Vukotić nakratko, ponovo našao iza rešetaka.

Iako je juče oko 10.30 minuta Viši sud donio odluku da se taj osumnjičeni za pokušaj ubistva dvojice “kavčana” pusti na slobodu, on je “oslobođen” tek oko 18 sati.

Prethodno, policija i kotorski Osnovni sud, napravili su cirkus - nakon što je u 11 sati Vukotić izašao iz spuškog zatvora, priveli su ga na informativni razgovor u Centar bezbjednosti, gdje je, ponovo uhapšen.

Policija ga je, uprkos izričitoj odredbi Ministarstva pravde Srbije kojom je to onemogućeno, odvela na izdržavanje kazne zatvora na koju je osuđen zbog nezakonitog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Tek što je ponovo smješten iza rešetaka, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, uvažio je pritužbu njegovih branilaca, koji su mu dostavili i Rješenje o ekstradiciji srpskog ministarstva pravde.

U tom dokumentu piše da on ne može biti krivično gonjen za drugo krivično djelo, niti podvrgnut izvršenju zatvorske kazne:

“Za bilo koje krivično djelo izvršeno prije izručenja, a nije predmet izručenja”. Nakon formalnosti, Vukotić je juče nešto prije 18 sati ponovo izašao na slobodu.

Bonus video: