Veljović: Rasvijetljeno 17 od 19 ubistava, spriječeno više likvidacija

Direktor Uprave policije je pohvalio rezultate postignute u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga, navodeći da su crnogorski inspektori u međunarodnim akcijama učestvovali i kao prikriveni isljednici

26893 pregleda 431 reakcija 71 komentar(a)
Veljović, Foto: Uprava policije
Veljović, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 29.07.2020. 19:01h

Sedamnaest od 19 ubistava počinjenih od jula prošle do jula ove rasvijetljeno je, kazao je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Objasnio je da su četiri ubistva direktno u vezi sa obračunom kriminalnih grupa i da su u pet akcija spriječili likvidacije članova kriminalnih grupa.

Na godišnjoj konferenciji rekao je da da je crnogorska policija u prethodnih godinu imala značajne rezultate.

Prvi policajac kazao je da su protiv bezbjednosno interesantnih lica i članova organizivanih kriminalnih grupa podnijeli oko 3.000 prijava.

Govoreći o javnim okupljanjima kojima su kršene mjere NKT-a, Veljović je kazao da je policija istrajno vršila svoju funkciju i primjenjivala ovlašćenja prema svim nesavjesnim pojedincima, pa i iz redova Srpske pravoslavne crkve.

"Brojni napadi i manipulacije koje su konstruisane u javnosti uperene protiv policije, njenih pripadnika i njenih porodica neće nas spriječiti da svoj posao i dalje obavljamo savjesno, zakonski i odgovorno”, poručuje Veljović.

On je kazao da je tokom obezbjeđivanja neprijavljenih okupljanja povrijeđeno 49 policijskih službenika.

"Policija će odlučno zaštiti svakog policijskog službenika, koji zakonito vrši ovlašćenja...a odgovorne za ovo devijatno ponašanje privesti pravdi”, naveo je Veljović.

Poručio je da ništa manja nije njihova obaveza da u slučajevima gdje postoji sumnja da je došlo do prekoračenja ovlašćenja, to ispitaju.

Veljović je pohvalio rezultate postignute u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga, navodeći da su crnogorski inspektori u međunarodnim akcijama učestvovali i kao prikriveni isljednici.

Istakao je da su u protekloj godini zaplijenili oko milion i po paklica švercovanih cigareta i nabrojao koliko je droge zaplijenjeno u akcijama.

Tvrdi da su spriječili pranje više od 10.000.000 eura.

U vrhu prioriteta ostaje rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare i imovinu medija, kazao je Veljović.

On je medijima poručio i da preuranjena objava informacija može značajno ugroziti operativne aktivnosti i ukupne rezultate, dodajući da iskreno vjeruje da to nije bila namjera medija.

Odgovarajući na pitanja novinara TV Vijesti, Veljović je objasnio da je Jovan Vukotić juče, nakon puštanja na slobodu uhapšen u saradnji policije i tužilaštva.

"U saradnji policije i tužilaštva imali smo zahtjev da on bude ponovo lišen slobode i sproveden na izdržavanje kazne od tri mjeseca. Dodatne okolnosti i nesporazume ne bih želio komentarisati", rekao je on.

Objasnio je da UP sprovodeći svakodnevne aktivnosti prati bezbjednost svih građana Crne Gore, pa, na žalost i onih koji se bave kriminalnim djelovanjem.

Veljović je rekao da je bezbjedan ambijent preduslov za dalji progres društvene zajednice, te da su pravo i sloboda pojedinca ključna vrijednost i standard prema kojem se Uprava policije upravlja.

"Bezbjednosni sistem i pored pritisaka sa različitih adresa, odlučno i efikasno odgovara svim prijetnjama, pa i onima usmjerenim ka destrukciji države i institucija, pokazujući da je dorastao aktuelnim izazovima", kazao je Veljović.

"Poštujući različitosti i zalaganja iskazana na demokratski način podsjećam da zakon mora biti jednak za sve i naglašavam da ćemo državu štititi od svih koji na bilo koji način na nju atakuju i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi vitalne vrijednosti zajedništva svih njenih građana", dodao je direktor Uprave policije.

Bonus video: