Vukotićevi dokazi čekali godinama

Podgoričko Više tužilaštvo obustavilo istragu protiv Jovana Vukotića i Milića Minje Šakovića, optuživanih za pokušaj ubistva troje “kavčana”

21130 pregleda 44 reakcija 18 komentar(a)
Oslobođen optužbi: Vukotić, Foto: Savo Prelević
Oslobođen optužbi: Vukotić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo nakon tri godine dostavilo je kolegama iz Višeg tužilaštva dokaze koje im je 6. juna 2016. godine predao sada pokojni Veselin Vukotić, a koji potvrđuju da je njegov sin Jovan bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

To proizilazi iz Naredbe kojom je Više državno tužilaštvo obustavilo istragu protiv navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana.

Vukotića su do juče optuživali za pokušaj ubistva supruge navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

“Veselin Vukotić je još 6. 6. 2016. godine uputio dopis Specijalnom državnom tužilaštvu, da putem međunarodne pravne pomoći pribave i provjere autentičnost snimaka sa video-nadzora zgrade u kojoj je 23. 5. 2016. godine u Ljubljani, boravio okrivljeni Jovan Vukotić. Kako snimci nisu pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći, niti su mogli biti pribavljeni od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, s obzirom na to da su spisi predmeta iz Specijalnog državnog tužilaštva dostavljeni Višem državnom tužilaštvu 21.1. 2019. godine, a 9. 8. 2019. godine dostavljen je akt Veselina Vukotića sa dokazima koje je priložio, to se...ima smatrati da je okrivljeni Jovan Vukotić dana 23. 5. 2016. godine bio u Ljubljani”, piše u Naredbi.

Time su pale u vodu i javne optužbe Zvicerove - da je Vukotić u prisustvu svog oca Veselina Vukotića, pucao u njenom pravcu.

Ona je par dana nakon pucnjave u kojoj nije ranjena, u izjavi “Vijestima”, Vukotiću poručila da će se “istina o svemu lako utvrditi”, ali i da “pasoš ostave u redakciji ‘Vijesti’ jer tamo gdje putuju neće im biti potreban”.

U tom predmetu tužilaštvo je povjerovalo iskazu brojnih svjedoka, DNK analizi kojom Vukotićevi tragovi nijesu pronađeni na automobilu iz kog je pucano u Zvicer, ali i drugim dokazima...

Objašnjeno je da nema dokaza da je taj Kotoranin 23. maja 2016. godine pokušao ubiti sugrađanku.

U Naredbi o obustavljanju istrage, koja je u posjedu “Vijesti”, piše da je Tamara Zvicer u istrazi ispričala da je tog dana, sa jedanaestogodišnjom kćerkom izašla iz “Pet shopa” sjela u automobil i vidjela da sa daljine od oko stotinu metara ka njima kreće “audi” crne boje. Tvrdi da je na suvozačevom mjestu vidjela Jovanovog oca, a da je taj “škaljarac” upravljao vozilom.

“Na rukama je imao crne rukavice”, tvrdila je Zvicer, koja je tužiocima rekla da se bojala da ispriča policajcima ko je pucao u nju.

Vukotić i kada je prvi put saslušan, 19. juna 2019. godine, tužiocima je ispričao sve što je tvrdio i “Vijestima” odmah nakon što je Zvicerova napadnuta - da mu podmeću.

Ispričao je da je 23. maja 2016. godine bio u Sloveniji, u zgradi koja ima video-nadzor, da posjeduje snimke, medicinsku dokumentaciju iz klinike u kojoj se svakodnevno liječio, ali i da to može potvrditi četvoro svjedoka koji su tog dana bili sa njim.

Tada je ispričao i da je tih četvoro svjedoka danima čekalo u Podgorici da ih Specijalno državno tužilaštvo pozove da svjedoče, ali da niko nije htio da ih primi.

Vukotić je rekao i da poznaje Tamaru i Radoja Zvicera i da sa njima nikada nije bio u sukobu, ali i da ima saznanja da se taj napad nije ni dogodio.

Svjedoci očevici, ispričali su da je tog dana pucao visok, krupan momak, kratke plave kose, ali i da to nije Vukotić, kog znaju iz Kotora.

Policajac koji je svjedočio u toj istrazi, rekao je da je u januaru 2017. kada je u medijima vidio sliku ubijenog Predraga Ilinčića, prepoznao da je ta osoba 23. maja 2016. pucala u pravcu sivog automobila kojim je upravljala ženska osoba.

Zbog svih provedenih dokaza, ali i vještačenja automobila iz kog je pucano na Zvicerovu, a u kom nije pronađen biološki trag Vukotića, tužilac je ocijenio da nije moguće optužbu zasnivati samo na svjedočenju žrtve.

NISU PUCALI U “KAVAČANE”

Osim istrage zbog pokušaja ubistva Zvicerove, protiv Vukotića i Milića Minje Šakovića juče je obustavljena istraga i zbog pokušaja ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana - Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

“Rezultati istrage upućuju na zaključak da nema dokaza da su okrivljeni izvršili navedena krivična djela, a što proizlazi iz prikupljenih materijalnih i personalnih dokaza”, piše je u naredbi.

Takva odluka donijeta je nakon što su dokazima obesmišljene Radonjićeve tvrdnje - da su trojica “škaljaraca”, Vukotić, Šaković i sada pokojni Igor Dedović prvo “blindom” udarili u “citroen” u kom je bio sa Vojinom Stuparom, a potom prišli i pucali.

Tužioci su višemjesečnom istragom i vještačenjima koje su naložili došli do drugačijih činjenica.

Vukotić i Šaković su zbog optužbi za pokušaj dvostrukog ubistva 27. marta 2016. godine u Kotoru, u pritvoru proveli po skoro šest mjeseci. Vukotić je u toj istrazi rekao da tog dana nije bio u Kotoru, već u Podgorici i da je sa njim bio njegov vozač i pratilac Marko Martinović.

Ispričao je da su bili u Martinovićevoj kući, jer je on imao probleme sa suprugom pa su pokušali da ih pomire. Tu priču potvrdili su Martinovići, ali i ostali svjedoci sa kojima se Kotoranin tog dana vidio u Podgorici.

Miloš Radonjić je u toj istrazi više puta mijenjao iskaz.

Vukotićeva advokatica Zora Dorbičanin Nikodinović, kazala je “Vijestima” da joj je taj Kotoranin rekao da nakon svega što mu se desilo, ne može da se raduje čak ni ovim odlukama.

“Posebno zbog činjenice da mu je kum Igor Dedović ubijen dok je bio u bjekstvu zbog istrage u vezi s predmetom koji se odnosi na Radonjića i Stupara. Takođe i kad mu je ubijen na kućnom pragu otac Vesko Vukotić, mnogi mediji su ga mrtvog klevetali pronoseći neistine da je ‘pokojni Vesko bio svjedok kad mu je sin Jovan pucao na ženu - Tamaru Zvicer’, što se takođe dokazalo kao neistina kroz istražni postupak”, kazala je ona.

Pavićević: Otklonili smo zabludu, ne pravili cirkus

Portparol kotorskog Osnovnog suda, sudija Špiro Pavićević, saopštio je juče da taj sud nije naravio cirkus kada je prije dva dana Jovan Vukotić uhapšen sat nakon što mu je ukinut pritvor, već da su otklonili zabludu.

Oni su reagovali na tekst “Dokazi potvrđuju odbranu Vukotića? objavljen juče u “Vijestima”:

“Kod ovog suda vodi se postupak izvršenja kazne zatvora protiv Vukotić Jovana u trajanju od 3 mjeseca, a zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403. st.l. KZ. Dana, 20. l0. 2016. godine, Odjeljenje bezbjednosti Kotor je po naredbi ovog suda od l9. l0. 2016. godine, raspisalo nacionalnu potjernicu za licem Vukotić Jovanom. Potjernica je i dalje na snazi.

Rješenjem Ministarstva pravde Republike Srbije, br. 7l3-01-00713/2019-08 od 22. 01. 2020. godine, dozvoljeno je izručenje Vukotić Jovana Crnoj Gori u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv imenovanog vodi pred Višim sudom u Podgorici, zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju iz čl. 144 st. 1. tačka 8. u vezi sa čl. 20 i 23 i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. l. Krivičnog zakonika Crne Gore.

Tumačeći odredbu čl. 19. st. 1 i st. 2 tačka 2. Ugovora između Republike Srbije i Crne Gore o izručenju, proizlazi da osuđeni Vukotić Jovan, za sada ne može biti podvrgnut izvršenju kazne zatvora po presudi Osnovnog suda u Kotoru, posl. br. K. 426/14 od 10. 06. 2016. godine.

Pomenuto rješenje nikada nije dostavljeno ovom sudu niti priključeno spisima predmeta sve do juče, odnosno 28. 07. 2020. godine, kada je branilac osuđenog Vukotić Jovana, adv. Anđelić Branko iz Podgorice, dostavio predsjedniku ovog suda dr Branku Vučkoviću, putem e-maila u 14,29 časova, nakon lišenja slobode osuđenog Vukotić Jovana, po gore navedenoj presudi. Tek tada je predsjednik suda postupajući u postupku izvršenja kazne zatvora po presudi ovog suda posl. br. K. 426/14 od 10. 06. 2016. godine, prvi put upoznat sa sadržajem predmetnog rješenja o izručenju.

Uslijedilo je pismeno obraćanje predsjednika ovog suda Odjeljenju bezbjednosti Kotor i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija - Zatvor za duge kazne i naloženo da se osuđeni Vukotić Jovan odmah pusti sa izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 3 mjeseca, a po presudi Osnovnog suda u Kotoru, posl. br. K. 426/14 od 10. 06. 2016. godine, imajući u vidu odredbe gore citiranog Ugovora.

Iz napred navedenog se jasno može zaključiti da Osnovni sud u Kotoru nije napravio nikakav “cirkus” kako je to navedeno u podnaslovu teksta sa naslovom “Advokati: Dokazi potvrđuju odbranu Vukotića?”, već da je isti otklonio zabludu čim je došao do informacije koja mu je trebala biti dostavljena odmah po izručenju osudjenog Vukotić Jovana Crnoj Gori”, piše u njihovom reagovanju.

Bonus video: