Branioci optuženih za šverc kokaina: Izuzeti nezakonito pribavljene dokaze

"Pretresu broda Jadran nijesu prisustvovala dva svjedoka, a za taj, kao ni za pretres magacina Opatovo nijesu imali dozvolu komandanta", rekao je advokat Ratko Pantović

16692 pregleda 8 komentar(a)
Policija ispred broda Jadran, Foto: Siniša Luković
Policija ispred broda Jadran, Foto: Siniša Luković

Branioci optuženih za šverc oko 60 kilograma kokaina tražili su od Višeg suda da se iz spisa predmeta izuzmu svi dokazi pribavljeni pretresom školskog broda Jadran i vojnog magacina Opatovo, jer su nezakonito pribavljeni.

To je Vijestima kazao branilac jednog od njih, advokat Ratko Pantović.

"Odbrana je saglasno tražila da se izuzme i kokain navodno pronađen na brodu Jadran, i u Opatovu, kao i svi zapisnici i ostala dokumentacija, jer su to pravno nevaljani dokazi. Ti dokazi nisu pribavljeni u skladu za članom 81. stav 5. Zakona o krivičnom postupku. Pretresu broda Jadran nijesu prisustvovala dva svjedoka, a za taj, kao ni za pretres magacina Opatovo nijesu imali dozvolu komandanta", rekao je Pantović.

Objasnio je da je zbog toga danas odgođeno suđenje optuženima za šverc 56 kilograma kokaina, za šta su optuženi vodnik Duško V. Radenović (34), Kragujevčanin Vladimir M. Račić (39), Dejan D. Rovčanin (41) iz Nikšića, Radomir R. Osmajić (40) iz Tivta i Vojin M. Stupar (38) iz Republike Srpske. Račić i Rovčanin su u bjekstvu i sudi im se u odsustvu. U tom predmetu status svjedoka saradnika dodijeljen je starijem vodniku Milošu Kuliću.

Prema navodima optužnice Račić i Rovčanin podstrekli su Radenovića i Miloša Kulića da izvrše krivično djelo:

“Na način što su Račin i Rovćanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod ‘Jadran’ unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu. Nakom toga, Stupar je pripremio kokain za dalji promet, i to...56 kilograma i 115 grama, upakovano u 56 paketa, kao i veću količinu oružja i smjestio ih u pet ranaca crne boje. Nakon toga su Kulić i Radenović tako upakovanu drogu i oružje preuzeli”.

Obrazloženo je i da su njih dvojica po Račićevom uputstvu došli na parking lokala “Majestic” u Tivtu i iz “golfa 7”, bez registarskih oznaka, uzeli pet ranaca u kojima su bili kokain i oružje:

“I smjestili ih u ‘golf 5’, vlasništvo bivše supuge Duška Radenovića. Nakon toga su “golfom peticom” došli u blizini školskog broda “Jadran” na kome su Radenović i Kulić službovali kao vojna lica... U već pripremljenoj torbi zelene boje spakovali dva ranca sa drogom, a u vojničku torbu jedan... Zatim je Radenović drogu unio na brod ‘Jadran’, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Radenović je potom ponovo otišao do ‘golfa 5’ i uzeo još dva ranca sa kokainaom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istambul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje”.

Bonus video: