Ni snimak ne pomaže da batinaše nađu

Sanja Mijatović, majka mladića kojeg su policajci pretukli 13. maja u Pljevljima, optužuje policiju da namjerno odugovlači rješenje slučaja

35806 pregleda 204 reakcija 64 komentar(a)
Na snimku se vidi da je Mijatovića udaralo više policajaca -, Foto: Printscreen YouTube
Na snimku se vidi da je Mijatovića udaralo više policajaca -, Foto: Printscreen YouTube

Pljevljanka Sanja Mijatović pozvala je Upravu policije da konačno procesuira policajace koji su pretukli njenog sina O.M. 13. maja, nakon demonstracija građana zbog pritvaranja vladike Joanikija.

Ona je “Vijestima” kazala da ni nakon dva i po mjeseca ne može da sazna imena batinaša, jer Unutrašnja kontrola još nije utvrdila ko su policajci koji su pendrecima, nogama i rukama pretukli njenog dvadesetjednogodišnjeg sina, što je zabilježeno na video-snimku.

Optužuje policiju da namjerno odugovlači rješenje slučaja, iako je, tvrdi ona, postupak unutrašnje kontrole završen još 8. juna.

“Od tada sam se više puta interesovala kada će biti procesuirani policajci koji su nemilosrdno tukli mog sina, ali uvijek dobijem odgovor - samo da uobličimo. Evo mjesec i po nakon incidentra još traje uobličavanje, a batinaši i dalje šetaju gradom u policijskim uniformama, kao da se ništa nije desilo. A tako bi i bilo da nije kamerom zabilježen trenutak kada oni nemilosrdno biju moga sina, koji nije pružao nikakav otpor”.

Kazala je da je sa slučajem upoznala i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, ali tvrdi da do danas ništa nije urađeno kako bi se slučaj riješio.

“Da ima volje u policiji, sve bi se brzo moglo riješiti, jer su im poznata imena policajaca koji su tukli mog sina. I iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije su više puta saopštili da su im poznata imena policajaca koji su ga tukli, pa mi nije jasno ko i zbog čega odugovlači njihovo procesuiranje. Očekujem pravično postupanje i sankcionisanje svih službenika jer se jedino na taj način može poslati poruka da desetak policajaca nije iznad države i zakona”, kazala je Mijatović.

Nekoliko dana nakon incidenta, Savjet za građansku kontrolu rada policije je saopštio da su policijski službenici CB Pljevlja u postupanju prema O. M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava.

“Na kadrovima dostupnog snimka se vidi da O.M., koji nije pružao nikakav otpor, udara nogama, rukama i pendrecima najmanje sedam policijskih službenika. Broj udaraca koje je primio Mijatović je značajan. Vidi se i da jedan od policajaca, koji ga je takođe udarao, podiže desnu ruku kao znak kolegama da se prestane sa daljim udaranjem, nakon čega svi prestaju da udaraju Mijatovića... Očigledno je da policijski službenici nastavljaju sa postupanjem i onda kada je prestao svaki osnov i smisao dalje intervencije”, navodi se u zaključku Savjeta..

Mijatović tvrdi da niko od policajaca koji su brutalno pretukli njenog sina nije suspendovan, niti je bilo ko snosio komandnu odgovornost zbog toga.

Tortura policije nad mojim sinom ne smije se tolerisati i ostati nekažnjena. Policija prekoračuje ovlašćenje, maltretira i tuče građane, nadređeni ih štite i ne sankcionišu i tako siledžije iz policije ne budu optuženi i osuđeni. Na taj način šalje se poruka ohrabrenja policiji da nastave sa torturom građana, jer neće biti kažnjeni”

Tvrdi i da njen sin nikada nije bio u sukobu sa zakonom i da je “fizičku torturu preživio i u prostorijama Centra bezbjednosti”.

“Gdje su se prema njemu ponašali nečovječno i nehumano. Jedan od službenika ga je, vezanog lisicama, iz sve snage udario pesnicom u predjelu grudnog koša, pljunuo ga je dva puta, a dva puta ga je udario toki-vokijem po glavi, obraćajući mu se riječima - slino. Sve to radi u prisustvu dvojice inspektora, od kojih jednom znam ime, a u identitet drugog službenika još nisam sigurna. Nasiljem je policija sprovodila mjere NKT-a protiv javnog okupljanja, a sama nije poštovala te mjere. U CB nisu nosili maske, još pljuju uhapšene. Nije upoznat sa svojim pravima, lisice su mu bile tako vezane da su se tragovi vidjeli i nakon mjesec dana. Bio je čitavo vrijeme u odjeći kontaminiranoj od suzavca, nije mogao ni da se umije. Odveden je u bolnicu na moje insistiranje. Još veću monstruoznost ovom zločinu daje neljudsko, nehumano i krajnje neprofesionalno ponašanje dežurne doktorice Opšte bolnice. Doktorica, izigravajući režimskog sudiju, u svom izvještaju navodi da je pacijent napao policajca ne opisujući masivne povrede koje je dobio od batinaša. Tek nakon objavljenog snimka na portalu ‘Vijesti’, Ognjena vode drugi put u bolnicu. Poslije djelimično obavljenog pregleda, dežurna doktorica ga upućuje kod hirurga radi opisa povreda, pravdajući se policiji što je uopšte obavila pregled. Svakom laiku je jasno da lice iz incidenta ljekar mora pregledati od glave do pete i unijeti najmanju povredu u izvještaj, što doktorica nije uradila. Na hirurgiji obavljaju korektniji pregled, zadržavaju ga u bolnici radi daljih pretraga”.

Tvrdi i da u tužilaštvu nisu reagovali na adekvatan način, iako je njen sin na saslušanju tvrdio da ga je policija zlostavljala.

“Konvencijom protiv mučenja i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni i postupaka, kada osumljičeni za krivično djelo pred istražnim sudijom ili državnim tužiocem tvrdi da je zlostavljan od strane policije, sudija ili tužilac treba da unese te navode u pisanoj formi, odmah naredi pregled od strane vještaka sudske medicine i preduzme korake kako bi se osigurali da se ti navodi na odgovarajući način istraže. To u slučaju mog sina nije učinjeno. Poslije davanja iskaza u tužilaštvu, puštaju ga da se brani sa slobode. Poražavajuća je činjenica je da se unutrašnja kontrola umiješala u svoj posao pod pritiskom javnosti, kako mi je rečeno na razgovoru, 8. juna. Šta je sa odgovornima koji su naredili prekomjernu upotrebu sile? Uputila sam niz pritužbi na kršenje zakona i prekomjernu upotrebu sile policajaca i neetičkog i nesavjesnog postupanja ljekara, ali je sve bilo uzaludno”.

Sin je pretrpio torturu i poniženje: Mijatović
Sin je pretrpio torturu i poniženje: Mijatović foto: Privatna arhiva

Mijatović optužuje policiju da pokušava da napravi nasilnika od njenog sina.

“Moj sin nije takav, nikoga ne vrijeđa, od šeste godine škola i sport su mu preokupacija, nikada nije bio u sukobu sa zakonom. On ne baca kamenice i flaše... Nisam bila tu. Boli me nepravda. Gledam nebrojeno puta snimak iživljavanja nad mojim sinom i čujem riječi - ‘ubiste momka’. Poslije srećem po gradu policajce, bez maski, ponosno nose uniforme. Ja znam da ih ne zaslužuju, jer su bruka i sramota ovog grada. Beskrajno sam zahvalna osobi koja ja sačinila snimak o prebijanju mog sina i pustila ga u javnost”.

Ona je ocijenila da policajci koji su probili njenog sina nisu dostojni da nose policijsku uniformu.

“Uprava policije mora konačno da obezbijedi hitno krivično procesuiranje svih službenika odgovornih za ovu ‘akciju’, da ih suspenduje od obavljanja dužnosti i pokrene odgovarajući postupak disciplinskog kažnjavanja. Ovde se radi o kršenju prava i slobode mog sina koji je pretrpio torturu i ponižavanje, dok Uprava policije i dalje toleriše zloupotrebu ovlašćenja i prikriva vinovnike. Iako je do sada sve funkcionisalo u skladu sa nečijom voljom ili ćefom, jednog dana će naša policija morati da funkcioniše u skladu sa ustavom i zakonima ove zemlje”.

Policija nemoćna, dok Unutrašnja kontrola i tužilac ne završe posao

U odgovoru koji je od Uprave policije dobila Sanja Mijatović, a kojeg je potpisao načelnik odjeljenja Petar Krstajić, navodi se da ne mogu preduzimati disciplinske i krivične radnje protiv policijskih službenika “koji su navedenog dana preduzimali radnje“, do okončanja postupka unutrašnje kontrole i Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Nuhodić je nedavno izjavio u Skupštini da je tražio da se pokrene unutrašnja kontrola rada policije u cilju utvrđivanja činjenica od značaja za ocjenu zakonitosti postupanja policijskih službenika prilikom upotrebe sredstava prinude.

“Ukoliko se u postupcima unutrašnje kontrole utvrde činjenice i dokazi o nezakonitoj upotrebi prinude ili prekoračenja ovlašćenja od strane pojedinih policijskih službenika, prema njima će bez odlaganja biti sprovedene zakonske mjere odnosno iniciraćemo odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti sa jasnom intencijom da tako ponašanje u potpunosti iskorijenimo“, rekao je Nuhodžić.

Nije naveo u kojoj je fazi postpuak unutrašnje kontrole rada policije i kada će biti okončan.

Komentarišući Nuhodžićevu izjavu, Mijatović je kazala da bi Upravi policije i MUP-u bilo bolje da, umjesto davanja praznih saopštenja, svoje službenike nauče i podsjete na obaveze iz Zakona o unutrašnjim poslovima i kodeska policijske etike.

Bonus video: