organizovane kriminalne grupe iz više država

Šverc droge iz Libije u Evropu preko Malte: Učestvovale i grupe iz Crne Gore?

Ovakve aktivnosti su dospjeli u žižu javnosti nakon što je prethodne sedmice SAD uveo sankcije kompanijama i pojedincima za koje tvrde da su dio tih kriminalnih aktivnosti

25739 pregleda 15 komentar(a)
Brodovima prebacivali narkotike iz Libije u Evropu: Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Brodovima prebacivali narkotike iz Libije u Evropu: Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Veruje se da je jedna od špedicija na Malti uključena u višemilionski šverc droge, te da joj je zbog toga SAD uvela sankcije, a da su uloge imale i organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore, piše Times of Malta.

Sumnja se da su prevozili narkotike iz Libije u Italiju i druge djelove Evrope preko malteške obale.

Smatra se da su organizovane kriminalne grupe u južnoj Italiji, Libiji, Albaniji i Crnoj Gori imale ulogu u tome.

Izvori za Times of Malta su rekli da radna grupa sastavljena iz institucija iz više država istražuje međunarodnu mrežu organizovanog kriminala koja stoji iza ove operacije posljednjih godinu i po dana, te da je otkrila sumnjivu komunikaciju između kriminalnih grupa i zvaničnika u malteškim državnim institiucijama.

Više izvora je potvrdilo da u te institucije spada i lokalna policija.

Ovo je dospjelo u žižu javnosti nakon što je prethodne sedmice SAD uvela sankcije kompanijama i pojedincima za koje tvrde da su dio tih kriminalnih aktivnosti.

Među njima je libijski državljanin Faisal al-Vadi i dvojica njegovih saradnika, kao i malteška kompanija Alvefak LTD.

Američko ministarstvo finansija saopštilo da je teretni brod Maraia krijumčarila gorivo i drogu iz Libije u Evropu, koristeći Maltu kao ulaz u Evropsku uniju.

Izvori su rekli da podaci prikupljeni od strane istražitelja pokazuju da je Maraia, koju su SAD od tada označile kao „blokirana imovina“, povezana sa malteškim operatorom za otpremu, koje su vlasti već istražile u vezi s sumnjama u povezanost sa velikim švercom cigareta.

Malteški Times je potvrdio identitet ovog malteškog igrača, ali je traženo da ne objavljuje kako ne bi ugrozile istragu koja je u toku.

Kako je kriminalna grupa djelovala?

Brod Maraja, preko koje je krijumčareno tone kanabisa i kokaina u Evropi, nema državu porijekla i ne plovi ni pod jednom zastavom, tvrde izvori iz istrage.

Prema informacijama dobijenih nakon američkih sankcija, Vadi je sarađivao sa mrežom kontakata u Sjevernoj Africi i Južnoj Evropi kako bi prekrijumčario drogu kroz Maltu, kao i gorivo iz Libije na Maltu.

Izvori su rekli da je kanabis iz Maroka i, u nešto manjem obimu, kokain iz Južne Amerike isporučen u Libiju tokom sezone žetve.

To je bilo skladišteno oko zapadnog lučkog grada Homs u Libiji.

Kada se isporuka na evropskom tržištu smanjila, a cijene porasle, to bi se zatim odvozilo u Hurds banku, na ostrvo neposredno izvan teritorijalnih voda Malte.

Odatle je prebačen na druga plovila koja su to prebacivala u Evropi, gdje je u prodavano sa značajnom dobiti.

Veruje se da operacija uključuje kalabrijsku mafijašku grupu poznatu pod nazivom "Ndrangheta", kao i mreže organizovanog kriminala u Albaniji i Crnoj Gori.

Izvori bliski istrazi na Malti rekli su da monitoring Vadija traje već nekoliko mjeseci i čak je otkrio ponovljenu komunikaciju između njega i zvaničnika u državnim institucijma među kojima je policija.

Oružane grupe unutar Libije razorene ratom intenzivno se nadmeću za kontrolu krijumčarskih ruta, naftnih postrojenja i saobraćajnih čvorova.

Hurd’s Bank  je dobro poznata lokacija za nezakonite pomorske transakcije.

Geopolitički analitičar Mark Micallef kaže da je nekontrolirana krijumčarska aktivnost u Hurd banci omogućila konsolidaciju organizovanih kriminalnih grupa i na Malti.