POLICIJA PROVJERAVA GDJE JE ZAVRŠIO NOVAC OD PRODAJE PARCELE NA PRISTANU

Umjesto u bioskope Opština Ulcinj 900.000 eura potrošila na plate?

"Vijestima" nijesu odgovorili iz Opštine na pitanja - gdje je i za šta utrošen novac od prodaje zemljišta na Pristanu u iznosu od 900 hiljada eura, zašto u cjelosti nije poštovana odluka lokalnog parlamenta i da li je neko iz Opštine saslušavan povodom toga u policiji

36588 pregleda 154 reakcija 12 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock

Inspektori policije za privredni kriminal provjeravaju da li je Opština Ulcinj početkom godine nenamjenski potrošila novac od prodaje zemljišta na Pristanu u iznosu od 900.000 eura, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Na razgovor u policiju tim povodom, prema istim saznanjima, pozvano je nekoliko osoba među kojima i pojedini odbornici ulcinjskog parlamenta.

“Istraga je još uvijek neformalnog karaktera, zato nema ni zapisnika o saslušanju. U pitanju su preliminarne provjere”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz istrage.

Inspektori navodno sumnjaju da je Opština novac potrošila za plate radnika i za druge operativne troškove, umjesto za izgradnju dvije kino-sale, kako je precizirano usvojenom odlukom opštinske Skupštine od 31. jula 2019. godine, koja je objavljena i u Službenom listu.

U članu tri te odluke stoji da će se sredstva ostvarena prodajom koristiti za ulaganje u kapitalne investicije, „odnosno prioritetno za izgradnju kino-sale u centru grada i u Vladimiru sa svim pratećim sadržajima, kao i finansiranje drugih kapitalnih projekata“.

Parcela na Pristanu
Parcela na Pristanufoto: Samir Adrović

“Vijestima” juče nijesu stigli odgovori iz Opštine na pitanja gdje je i za šta utrošen novac od prodaje zemljišta na Pristanu u iznosu od 900 hiljada eura, zašto u cjelosti nije poštovana odluka lokalnog parlamenta i da li je neko iz Opštine saslušavan povodom toga u policiji.

Ni iz Uprave policije nisu zvanično odgovorili na pitanja “Vijesti”

Sve je jasno

Odbornik opozicione URA Omer Bajraktari kazao je da je situacija oko trošenja novca od prodaje imovine na Pristanu, kristalno jasna.

“Ta sredstva su nenamjenski potrošena i tu nema nikakve dileme. Našim amandmanom, koji je postao sastavni dio odluke, jasno smo precizirali namjenu tih sredstava, odnosno da se od tih 900.000 eura izgradi nova kino-sala. To nije ispoštovano jer su sredstva davno potrošena u druge svrhe iako su mogla biti sačuvana na posebnom računu kako bi bila korišćena za namjenu koju je odredila SO”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

Naveo je da je neprihvatljiv princip funkcionisanja lokalne samouprave - da se prodaje imovina kako bi se pokrili operativni troškovi.

Vlast u Ulcinju vrše DPS, Forca, DP, DUA, SD i BS, a u lokalnom parlamentu vladajuća koalicija ima 30, od ukupno 33 odbornika

Loše ocjene

Odbornik SDP Naser Resulbegović kazao je da nije iznenađenje to što se nenamjenski troši novac građana, podsjećajući da je DRI prošle godine, pored ostalog i zbog toga, Opštinu “častila” duplom negativnom ocjenom.

“Ako je i u ovom slučaju nezapamćena većina nenamjenski trošila novac, podržavam i ohrabrujem nadležne organe da ispitaju sve do kraja, utvrde činjenično stanje i eventualno sankcionišu odgovorne”, kazao je Resulbegović “Vijestima”.

Parcelu na Pristanu ukupne površine 448 kvadrata za 900 hiljada eura, koliko je i bila početna cijena aukcije, početkom februara kupio je državljanin Kosova Lirim Mustafa, koji je bio jedini učesnik javnog poziva raspisanog 20. januara.

Resulbegović
Resulbegovićfoto: Samir Adrović

Prodaju atraktivne parcele na Pristanu, od početka pratile su kontroverze.

U vladajućoj koaliciji, posebno između DPS-a i Force, nije bilo potpunog saglasja o tome da li parcelu treba prodati ili na njenom mjestu izgraditi pomorski muzej, što su tražile i neke nevladine organizacije.

Zato je u Skupštini, zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije i usvojen amandman opozicione URA o imperativnom usmjeravanju sredstava od prodaje za kapitalne investicije.

Osim toga, cijeli proces prodaje bio je opterećen i imovinskim odnosima jer je mještanin Šefkija Išmakić tvrdio da se u kvadraturi oglašene parcele nalaze i njegovih 28. U javnom pozivu, pisalo je međutim, da su kvadrat parcele zauzeli Šefkija i Pasqualina Išmakić, na osnovu elaborata iz 2018. godine.

Na parceli u neposrednoj blizini džamije Pomoraca, predviđena je gradnja poslovno-stambenog objekta P+2. Katastarska parcela bila je svojina Vlade dok je pravo raspolaganja imala Opština. Javnom pozivu prethodila je saglasnost Vlade i odluka lokalnog parlamenta iz jula prošle godine.

Prethodno je Ulcinjanin Sami Flamuri podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke opštinskog parlamenta o raspisivanju javnog poziva za prenos svojine na građevinskom zemljištu na Pristanu.

Flamuri je predložio Ustavnom sudu da ukine odluku budući da se, kako je naveo u inicijativi, ona kosi s Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini kojom se predviđa da se početna cijena u aukcijskoj prodaji utvrđuje u postupku procjene njene tržišne vrijednosti.

“Postupak utvrđivanja izveo je procjenitelj Optimal Property Solutions Montenegro d.o.o. Bar, u visini od 395.000 eura. Procjena je preinačena predlogom predsjednika Opštine tokom rasprave i prihvaćena od odbornika”, naveo je Flamuri u inicijativi.

Predsjednik opštinskog parlamenta i visoki funkcioner vladajuće Force Ilir Čapuni, kazao je da se iznenađujuće previše žurilo u otuđivanju imovine na Pristanu i pored činjenice što je jedan građanin predmetnu odluku poslao Ustavnom sudu na ispitivanje zakonitosti, a na tu okolnost upoznao i predsjednika Opštine Ljora Nrekića i Komisiju.

“Nekontrolisan broj zaposlenih u Opštini normalno stvara tzv. rupe u njenom budžetu, a očito je i da se neznaveno upravlja finansijama i budžetom opštine”, prokomentarisao je Čapuni navode da inspektori provjeravaju da li je Opština nenamjenski potrošila novac od prodaje placa na Pristanu.

Čapuni
Čapunifoto: Samir Adrović

Rekonstrukciju porušenog objekta kino-sale u centru grada, najavili su nedavno iz Vlade nakon boravka ministra kulture Aleksandra Bogdanovića u Ulcinju. Bogdanović je i koordinator DPS-a za predstojeće parlamentane izbore za ulcinjsku opštinu.

Grad na istorijskom minimumu

Bajraktari je ocijenio da je lokalna vlast nenamjenskim trošenjem sredstava od prodaje zemljišta na Pristanu pokazala da nema nikakvu viziju razvoja.

“Umjesto nove kino-sale, partijama na vlasti preče je bilo gorivo, struja, reprezentacija i plate. Broj nezakonitih zaposlenja odavno je na astronomskom nivou i mi smo, kao grad, zbog svega toga, na istorijskom minimumu po svim parametrima”, ocijenio je Bajraktari.

Čapuni je naveo da je Ulcinj jedina Opština u Crnoj Gori u kojoj Skupštini, shodno zakonu, nije dostavljena na usvajanje odluka o završnom računu za prošlu godinu.

“Prošao je zakonski rok za usvajanje i rebalans budžeta za tekuću godinu, a DRI je dala duplu negativnu ocjenu prošle godine. Spisak ovakvih pojava se ne zaustavlja tu, ali ove pomenute činjenice govore ne samo o problemima, nego i o pristupu i volji za rješavanje istih od strane izvršnog organa i posebno nadležnog organa za budžet i finansije”, kazao je Čapuni, čija je Forca dio vladajuće koalicije.

Preporučujemo za Vas