Nema ko da liječi pritvorenike?

Zatvoreni u Istražnom zatvoru tvrde da nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu

6700 pregleda 10 komentar(a)
Istražni zatvor (ilustracija), Foto: Filip Roganović
Istražni zatvor (ilustracija), Foto: Filip Roganović

Pritvorenici Istražnog zatvora tvrde da nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu, jer nema ljekara.

“Mimo oboljelih od korone, postoje i drugi pritvorenici sa zdravstvenim problemima, ali uzalud, ljekara nema. Nedavno je u zatvoru umro čovjek koji je dobio epileptični napad, i kojem nije imao ko da ukaže pomoć. Jednostavno, prepušteni smo sami sebi”, kazao je “Vijestima” pritvorenik.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nijesu odgovorili - da li je tačno da u Istražnom zatvoru trenutno ne radi nijedan doktor, odnosno, da su zdravstveni radnici dominantno na odmoru.

Bez odgovora ostala su i pitanja kakvo je zdravstveno stanje pritvorenih lica koji su pozitivni na koronavirus, gdje su smješteni, koliko ih je oboljelih, a koliko u samoizolaciji.

Iako su najavili, od 12. avgusta ne odgovaraju u koliko je sati, dan ranije, preminuo osuđenik A.S. Da li mu je i ako jeste, koliko vremena nakon toga zatvorski ljekar ukazao medicinsku pomoć.

Bez odgovora ostalo je i pitanje od kada se A.S. nalazio na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija - Zatvor za duge kazne, ali i da li je dan prije smrti, ili na dan smrti, prebačen iz jedne sobe u drugu, što je, tvrde osuđenici učinjeno.

Osuđenici su nakon smrti A.S. kazali da je prije smrti taj robijaš imao povrede, ali i da je u trenutku epileptičnog napada pomoć dobio samo od cimera.

Iz UIKS-a nijesu odgovorili ni na pitanja o tome.

Bonus video: