Maloljetnik optužen za pomorsku nesreću napustio Istražni zatvor

Optužen za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginula policijska službenica Maja Šljivančanin a teško povrijeđen njen vjerenik Vladan Stanišić

11542 pregleda 41 reakcija 14 komentar(a)
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović

Juče je iz pritvora pušten maloljetnik M. S. (17), optužen da je iz nehata izazvao pomorsku nesreću u Budvi u kojoj je poginula policijska službenica tridesetjednogodišnja Maja Šljivančanin a teško povrijeđen njen pet godina stariji vjerenik Vladan Stanišić.

To je za “Vijesti” kazao jedan od branilaca osumnjičenog Beograđanina, advokat Zdravko Begović.

Objasnio je da se na prvu odluku - kojom je odobreno da se njegov klijent uz priloženo jemstvo pusti iz zatvora, žalilo kotorsko tužilaštvo, nakon čega je ta odluka ukinuta.

Prema njegovim riječima, potom je donijeta nova koju je u utorak do kasno u noć razmatrao sudija za maloljetnike podgoričkog Višeg suda Radomir Ivanović nakon čega je donio rješenje o puštanju M. S. iz spuškog zatvora. Jemstvo koje je ponudila maloljetnikova porodica sastoji se od nekretnine u Budvi - stana i garažnog mjesta, odnosno upisivanje hipoteke u vrijednosti od 331.450 eura, vlasništvo oca osumnjičenog maloljetnika.

Sud je istovremeno odredio maloljetniku mjeru nadzora - zabranu napuštanja opštine Budva.

Suđenje sedamnaestogodišnjaku zakazano je za 26. avgust, ali je, shodno zakonu, zatvoreno za javnost.

Pomorska nesreća dogodila se 11. jula na otvorenom moru kod Budve, ali ni do danas nije zvanično saopšteno da li je maloljetnik imao dozvolu za upravljanje jahtom, ko je njen vlasnik...

Dva dana kasnije, sedamnaestogodišnjaku je određen pritvor do 30 dana, nakon što je u lokalnom sudu saslušan u prisustvu branioca. Izvor iz istrage kazao je tada da je jahta prešla preko barke na kojoj su bili Šljivančaninova i Stanišić i prepolovila je.

Nesreća dogodila između Školjića i plaže Mogren na otvorenom moru. “Niko od osam osoba koje su bile na jahti nije povrijeđen. Oni su nakon nesreće privedeni u prostorije Centra bezbjednosti Budva i od svih je uzeta izjava. Tužilac, koji je rukovodio uviđajem, naložio je da se uhapsi S. M. (2003), koji je upravljao jahtom”, kazao je tada sagovornik “Vijesti”.

Porodica stradale djevojke ne želi javno da komentariše istragu, ali sagovornik “Vijesti” blizak njima tvrdi da imaju posredna saznanja da je pred policijom izjavljeno da je okrivljeni napustio kormilo prije nezgode, ali da nijesu izuzeti mobilni telefoni putnika i izjave svih učesnika, niti razmatrana kvalifikacija djela kao umišljajnog.

“Niko od osam osoba sa jahte nije pritekao u pomoć Vladanu dok se u vodi borio sa Majinim beživotnim tijelom, dok to nije učinio ribar Neno Franeta koji je, prema mojim saznanjima, i očevidac tragičnog događaja”, rekao je izvor “Vijesti”.

Dodao je da su preskočene i zanemarene i sve ostale tačke od kojih je vodeća - neusklađena brzina u odnosu na situaciju...

Prema nalazu vještaka, saopšteno je “Vijestima”, osumnjičeni je otpozadi udario u barku.

“Jahta kontakt započinje pramčanim dijelom sa desnom stranom barke počev od desnog krmenog gornjeg ćoška duž cijele desne strane nakon čega je najvjerovatnije prešao preko čamca”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Vještak je u nalazu naveo da je Stanišić doprinio nesreći zbog nepoštovanja Međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru i to pravila 5 - izviđanje i pravila 15 - položaj križanja kurseva, odnosno da je oštećeni trebalo da propusti drugo plovilo koje mu je dolazilo sa desne strane.

“Primjenom pravila 13 - koje mora biti poznato vještaku, plovilo Sea Ray Sundancer je preticalo čamac BD 230, pa nije bilo mjesta primjeni pravila 15. Preticanje nastupa u slučajevima kada brod pretiče drugi kad mu se približava iz smjera koji je veći od 22,5° iza subočice prema krmi. Kontradiktornost vještaka vidi se u činjenici da je u nalazu nacrtao dijagram po kojem je ugao iza subočice prema krmi čamca Stanišića 32,28 stepeni, što u prevodu znači da je maloljetnik bio u preticanju”, zaključuje sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: