Policija čuvala Vukotića na Kožarevoj sahrani

Iz Uprave policije izbjegli konkretne odgovore i objasnili da su tog dana pojačano kontrolisali kriminalce

72041 pregleda 280 reakcija 27 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević
Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić pod policijskom pratnjom je 31. jula iz Podgorice išao u Bar na sahranu Alanu Kožaru.

Inspektori su tog dana nadzirali i sahranu ubijenog Baranina, a potom sa rotacijama “ispratili” Vukotića do Podgorice.

To tvrde sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije, objašnjavajući da je navodni šef škaljarskog klana imao pratnju pripadnika Centra bezbjednosti Podgorica i njihovih kolega iz Bara.

Iz UP međutim, nijesu htjeli da odgovore na konkretna pitanja o obezbjeđivanju Vukotića, već su objasnili da su tog dana “vršili pojačanu kontrolu”.

Vukotić je tri dana prije sahrane svog prijatelja izašao iz Istražnog zatvora u kom je mjesecima bio zbog optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara, kojih je oslobođen. Njegov prijatelj, Alan Kožar, ubijen je 23. jula u Grčkoj”...

“Službenici Uprave policije preduzimaju svakodnevne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju preventivnog djelovanja na suzbijanju teških krivičnih djela, posebno sa aspekta kontrole lica koja su registrovana kao povratnici u vršenju krivičnih djela. S tim u vezi, pripadnici policije su preduzimajući operativno taktičke mjere i radnje iz svoje nadležnosti a shodno bezbjednosnoj procjeni, 31. jula vršili pojačanu kontrolu lica koja su registrovana kao povratnici u vršenju krivičnih djela, kao i lica koja su bliska pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. Policija će nastaviti ove aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja u narednom periodu”, odgovorili su 12. avgusta iz UP.

Tu bezbjednosnu instituciju “Vijesti” su osam dana prije toga pitale da li su 31. jula, od Podgorice do Bara, odnosno groblja Gusta, kao i sve vrijeme dok je tamo boravio na sahrani Alana Kožara, obezbjeđivala Jovana Vukotića.

Nisu odgovorili na to, ali ni na pitanja ako su ga obezbjeđivali ko je, kada i zbog čega donio takvu odluku, niti od koga je tog dana prijetila opasnost po Vukotićev život, kao ni koji stepen zaštite je korišćen tog dana i koliko službenika Uprave policije je bilo angažovano na tom zadatku.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je UP Vukotiću dodijelila 24-časovno obezbjeđenje ili je to bio izuzetak, ali i koliko puta do sada je UP radila isto kada su u pitanju osobe koje čak i u zvaničnim saopštenjima i izjavama UP označava članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Vukotić je tri dana prije sahrane svog prijatelja izašao iz Istražnog zatvora u kom je mjesecima bio zbog optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara, kojih je oslobođen.

Njegov prijatelj, Alan Kožar, ubijen je 23. jula u Grčkoj.

U tog Baranina i Užičanina Damira Hadžića (46) iz dva oružja ispaljeno je 29 metaka.

Napadači su im pucali u grudi i glavu.

Škaljarci, koji su godinama bježali od policije, ubijeni su na području južnog Krfa.

Njihova beživotna tijela pronađena su u automobilu, na parkingu iznajmljene vile na Halikouniju.

Crnogorska policija nije obznaninila da li su njihove kolege iz Grčke tražile bilo kakvu pomoć u toj istrazi.

Prema nezvaničnim podacima od njih je, posredstvom interpola, tražena provjera identiteta ubijenog Baranina, ali i podaci o njemu i njegovim kontaktima.

U prvim satima nakon ubistva izvor iz vrha crnogorske policije kazao je Vijestima da postoje informacije da je još jedna osoba ranjena u napadu na Kožara i Hadžića. To, međutim, nije zvanično potvrđeno.

U vodu pale optužbe Tamare Zvicer

Više državno tužilaštvo krajem juna obustavilo je istragu protiv Jovana Vukotića, kojeg su sumnjičili i za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Istraga je obustavljena gotovo četiri godine nakon pucnjave u Kotoru, iako je Vukotićev otac, sada pokojni Veselin Vukotić, Specijalnom državnom tužilaštvu još u junu 2016. godine dostavio dokaze koji potvrđuju da je njegov sin Jovan bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

U tom predmetu tužilaštvo je povjerovalo iskazu brojnih svjedoka, DNK analizi kojom Vukotićevi tragovi nijesu pronađeni na automobilu iz kog je pucano u Zvicer, ali i drugim dokazima...

Dokazima koje je VDT sprovelo tokom istrage opovrgnute su i javne optužbe Zvicerove - da je Vukotić u prisustvu svog oca Veselina Vukotića, pucao u njenom pravcu.

Ona je par dana nakon pucnjave u kojoj nije ranjena, u izjavi “Vijestima”, Vukotiću poručila da će se “istina o svemu lako utvrditi”, ali i da “pasoš ostave u redakciji ‘Vijesti’ jer tamo gdje putuju neće im biti potreban”.

Objašnjeno je da nema dokaza da je taj Kotoranin 23. maja 2016. godine pokušao ubiti sugrađanku.

Vukotić je i na saslušanju u Beogradu, a potom i pred podgoričkim tužiocima ponovio je sve što je tvrdio i “Vijestima” odmah nakon što je Zvicerova napadnuta - da mu podmeću.

Ispričao je da je 23. maja 2016. godine bio u Sloveniji, u zgradi koja ima video-nadzor, da posjeduje snimke, medicinsku dokumentaciju iz klinike u kojoj se svakodnevno liječio, ali i da to može potvrditi četvoro svjedoka koji su tog dana bili sa njim.

Policija krije od koga Kotoraninu prijeti opasnost

Zgradu u kojoj Vukotić stanuje u Podgorici policija je čuvala danima nakon što je taj Kotoranin izašao iz Istražnog zatvora.

Sagovornik Vijesti kazao je da je dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje postavljeno na insistiranje službenika Uprave policije, a ne na Vukotićev zahtjev.

Iz UP, međutim, nijesu objasnili da li su i zbog čega tom Kotoraninu dodijelili 24-časovno obezbjeđenje, niti od koga Vukotiću prijeti opasnost.

Bonus video: