Odbrana Duška Kneževića: Marković izaziva nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju...

"Duško Marković je kao nosilac najviše funkcije izvršne vlasti, kao predsjednik Vlade Crne Gore, teško uvrijedio građane Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti, iznio uvredljive, omalovažavajuće, potpuno neistinite i prijeteće konstatacije"

12836 pregleda 886 reakcija 41 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Odbrana predsjednika Atlas grupe i biznismena Duška Kneževića saopštila je da je danas Osnovnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv Duška Markovića, predsjednika Vlade Crne Gore, jer je, kako tvrde, 26. avgusta 2020. godine kroz saopštenje Vlade izvršio dva krivična djela.

Knežević
Kneževićfoto: Screenshot/A1

"Prvo krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično delo Povreda slobode opredeljenja pri glasanju iz člana 186 stav 4 Krivičnog zakonika Crne Gore. Tom prilikom Duško Marković je kao nosilac najviše funkcije izvršne vlasti, kao predsjednik Vlade Crne Gore, teško uvrijedio građane Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti, iznio uvredljive, omalovažavajuće, potpuno neistinite i prijeteće konstatacije, govoreći da naspram sebe imaju istu političku ideologiju kao i ranije. To može biti samo ako nema Crne Gore, da je to tuđa Crna Gora, da bezbjednosne institucije znaju šta rade, da ćemo im 30. avgusta na to odgovoriti žestoko, neka uređuju na takav način njihovu zemlju i slične prijeteće, uvredljive i omalovažavajuće tvrdnje. Takođe je istom prilikom iznio jako opasnu tvrdnju da su izbori 30.08.2020. godine samo formalizacija ili administrativni postupak i da je zapravo logično da se glasa za listu Demokratske partije socijalista (DPS), čime je izvršio krivično djelo Povreda slobode opredjeljenja pri glasanju", ističe se u saopštenju Kneževićeve odbrane koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović.

Đukanović
Đukanovićfoto: Savo Prelević

U saopštenju se dodaje da Kneževićeva odbrana zahtijeva da nadležno tužilaštvo preduzme sve potrebne radnje kojim su ovlašćeni po zakonu da bi se ovakvi postupci prekinuli.

"Mi smo do sada podnosili krivične prijave i protiv Zorana Pažina, ministra Pravde i Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, zbog izvršenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Izuzetno je opasno da predsjednik Vlade iznosi ovakve tvrdnje samo četiri dana uoči parlamentarnih izbora iznoseći takve prijetnje narodu čiji je on predsjednik Vlade i koji čini dvije trećine stanovništva Crne Gore. Insistiramo da tužilaštvo postupa po zakonu i procesuira ove radnje", piše u saopštenju Kneževićeve odbrane.

Bonus video: