Džipom za Švajcarsku, umjesto da ga preda za dug

Tužioci su tokom postupka utvrdili da je Nuši, umjesto da džip “leksus RX 400H” preda licu A. D. na ime duga od oko 50 hiljada eura, skupocjeno vozilo odvezao u Švajcarsku, onemogućivši na taj način izvršenje, odnosno naplatu duga”...

42433 pregleda 4 komentar(a)
Odvezao automobil kojim je trebalo da vrati dug (ilustracija), Foto: Shutterstock
Odvezao automobil kojim je trebalo da vrati dug (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kosovski državljanin Kolj Nuši (54), optužen za izbijanje velikog požara prije dvije godine u Ulcinju kada su danima gorjeli maslinjaci, završio je iza rešetaka zbog drugog krivičnog djela, nakon što je vozilo koje je bilo predmet izvršnog postupka, odvezao u Švajcarsku i tako onemogućio naplatu duga od 50.000 eura.

“Vijestima” je u tužilaštvu potvrđeno da je Nuši na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora, na koju je osuđen zbog krivičnog djela utaje, u Spuž sproveden prije 15 dana.

Tužioci su tokom postupka utvrdili da je Nuši, umjesto da džip “leksus RX 400H” preda licu A.D. na ime duga od oko 50 hiljada eura, skupocjeno vozilo odvezao u Švajcarsku, onemogućivši na taj način izvršenje, odnosno naplatu duga.

Nuši je široj ulcinjskoj i crnogorskoj javnosti postao poznat prije dvije godine kada je osumnjičen da je odgovoran za izbijanje požara u maslinjaku u Bažbuljuku u Ulcinju.

U vatrenoj stihiji stradalo je preko 1.000 stoljetniih stabala maslina.

Kosovar je u međuvremenu optužen da je izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i taj postupak još je u toku pred Osnovnim sudom u Ulcinju.

Istražitelji sumnjaju da je 25. septembra 2018. godine, sa njegovog placa buknula vatra koja je za sedam dana opustošila ulcinjsku obalu u pojasu maslinjaka u Bažbuljuku i Mendre, a prijetila je i naselju Liman.

Na salušanju u tužilaštvu, Nuši je kazao da je na placu palio korov tri dana prije izbijanja požara, ali da je vatru ugasio.

Zbog nepristupačnog terena, u nekoliko navrata požar su gasili i kanaderi, a kolegama iz Ulcinja u pomoć su priskočili tada i vatrogasci iz Nikšića, Cetinja, Budve, Bara, Tivta i Herceg Novog.

U gašenju požara učestvovali su i mještani i pripadnici Uprave pomorske sigurnosti.

Dan nakon izbijanja požara, Nuši je odletio sa Kosova za Švajcarsku. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, njegov prelazak na Sukobinu tada nije evidentiran.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da u tom periodu nije postojala obaveza evidencije u sistem svakog prelaska granice.

Prema istim informacijama, Nuši je prelaz tada prešao kao privilegovano lice, neoficijelnom trakom na zahtjev albanskih policajaca i carnika.

Bonus video: