Imovina Crne Gore može postati Kneževićeva

Pravni zastupnici predsjednika Atlas Grupe pisali ministru Darmanoviću - Vladi dat rok od 60 dana da počne pregovore o obeštećenju tog biznismena

34939 pregleda 25 reakcija 19 komentar(a)
Da li će početi pregovore: Knežević i Darmanović, Foto: Atlas
Da li će početi pregovore: Knežević i Darmanović, Foto: Atlas

Pravni zastupnici Duška Kneževića upozoravaju predstavnike izvršne vlasti da će, ukoliko Vlada ne obešteti tog biznismena, tužiti državu pred međunarodnim arbitražnim sudom. U slučaju povoljnog ishoda po predsjednika Atlas grupe može se desiti da njemu pripadne imovina Crne Gore, konstatuju u dopisu ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću Kneževićevi pravni zastupnici Gary B. Born i Steven P. Finizio. Darmanovića su podsjetili da su mu prethodno obavještenje o sporu poslali prije godinu.

“U Obavještenju o sporu koje Vam je poslato u avgustu 2019. godine, dr Knežević je predložio razgovor u dobroj vjeri kako bi se pokušalo postići pravično razrješenje ovih optužbi. Predlog dr Kneževića da se pokrenu razgovori u dobroj vjeri bio je u skladu s Članom 9 Ugovora, koji nalaže da se Vlada mora, nakon što primi takvo obavještenje, kada je to moguće, sastati s investitorom i ‘učiniti napore da te sporove riješi na miran način’. Uprkos ovome, Vlada je ignorisala Obavještenje o sporu. Zapravo, Vlada uopšte nije odgovorila na ozbiljna pitanja koja su pokrenuta u Obavještenju, a da i ne spominjemo to da se nije uključila u razgovore u dobroj vjeri u skladu s Ugovorom”, piše u novom pismu ministru Darmanoviću. Podsjećaju da je Vlada prekršila svoje obaveze iz Bilateralnog ugovora o investicijama između Kipra i Crne Gore, što je Kneževiću i njegovim investicijama prouzrokovalo “narastajuću i trajnu štetu” koja premašuje 500.000.000 eura. Naglasili su da u skladu s tim Ugovorom, Knežević i pogođene kompanije Atlas Grupe imaju pravo da pokrenu arbitražni postupak protiv Crne Gore, prema arbitražnim pravilima UNCITRAL-a, ICC-a ili ICSID-a.

“Ako se tužbe protiv Crne Gore podnose prema pravilima UNCITRAL-a ili ICC-a, postupak će se voditi pred međunarodnim sudom koji zasijeda u neutralnoj jurisdikciji i pod nadzorom je sudova u toj jurisdikciji. Između ostalog, taj međunarodni sud će imati ovlašćenje da naloži Vladi da objelodani dokumente koji se odnose na mjere koje je preduzela protiv dr Kneževića. Pored toga, Crna Gora bi bila u obavezi da se pridržava svake presude koju joj izda taj sud. Ako Crna Gora to odbije nepoštovanjem svojih ugovornih obaveza, presuda se može izvršiti nad imovinom Crne Gore, između ostalog, globalno u skladu s Konvencijom o priznanju i izvršenju inostranih arbitražnih odluka”, naglasili su.

Ističu da je slično i ako se tužbe rješavaju pomoću arbitraže prema ICSID pravilima - tribunal će imati ovlašćenje da naredi Vladi da objelodani dokumente koji se odnose na mjere koje je preduzela protiv Kneževića, a Crna Gora će biti u obavezi da se pridržava presude protiv nje, koja se može globalno izvršiti protiv imovine Crne Gore u skladu s Konvencijom o rješavanju investicionih sporova između država i državljana drugih država. Naglasili su da Knežević i dalje želi da započne razgovore kako bi se pokušalo doći do pravičnog i konstruktivnog rješenja tog spora i zato Vladi pruža još jednu priliku:

“Ako Vlada ne odgovori i ne pristane na razgovore u roku od 60 dana, dr Knežević neće imati drugog izbora osim da zaključi da Vlada ne želi da razgovara na ovu temu u dobroj vjeri i da započne arbitražu u skladu s Ugovorom.”

Bonus video: