Duple batine zbog litija?

Siniša Vuković (30) “Vijestima” ispričao da su ga prekjuče tukli u dežurnoj službi stanice Centra bezbjednosti u Bijelom Polju zbog, kako je rekao, učešća u litijama, tražeći da prizna da je Crkva organizator, a on jedan od pokretača litija

35249 pregleda 187 reakcija 9 komentar(a)
Tvrdi da se onesvijestio nakon udarca: Vuković, Foto: Jadranka Ćetković
Tvrdi da se onesvijestio nakon udarca: Vuković, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Siniša Vuković (30) tvrdi da ga je isti policajac pretukao dva puta u u posljednjih pet mjeseci.

“Vijestima” je ispričao da su ga prekjuče tukli u dežurnoj službi stanice Centra bezbjednosti u Bijelom Polju zbog, kako je rekao, učešća u litijama, tražeći da prizna da je Crkva organizator, a on jedan od pokretača litija.

Iz Uprave policije “Vijestima” je saopšteno da nijesu primijenili silu i da je Vuković doveden u službene prostorije u cilju prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina na okolnosti javnih okupljanja na kojima se krše mjere Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa.

“Prilikom prikupljanja obavještenja S.V. je omalovažio policijskog službenika I.Š. koji je obavljao poslove dežurnog starješine u ovom centru. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru S.V. je lišen slobode. On je 28. avgusta priveden nadležnom sudiji za prekršaje.“

U izvještaju ljekara piše da je prisutno crvenilo iznad lijeve obrve, na desnoj podlaktici i lijevoj nadlanici...

Mladić iz Crnče je rekao da ga je policija uhapsila dok je bio u svom automobilu, u mjestu Zaton, u blizini benzinske pumpe.

Nakon pretresa, petorica policajaca navodno su mu kazala da ga moraju privesti, po naređenju komandira Ivana Šutovića. Po dolasku u policiju, dodaje, nisu mu dozvolili da pozove advokata, niti bilo koga od porodice.

“Zatim je došao Šutović i počeo da me udara pesnicama po glavi, a odmah po tom i Miloš Radović iz Interventne. Udarali su me po glavi. To je trajalo dva-tri minuta“, tvrdi Vuković, dodajući da se onesvijestio od posljedica prvog udarca u predjelu desne slepoočnice.

On kaže da mu je pred 15 policajaca komandir Danko Gogić zaprijetio da poslije 30. avgusta više neće biti živ.

U policiji su, kako priča, tražili da prizna da je Crkva organizator litija i da je on jedan od pokretača, što, kako tvrdi, nije mogao da prizna jer nije istina. Ispričao je da je ranije pet puta sniman na magnetnoj rezonanci i tri puta na skeneru, upravo zbog zdravstvenog problema s glavom koji vuče od 2016. godine, što je policiji poznato.

Objasnio je da je sa Šutovićem i prije pet mjeseci imao problem, zbog navodne psovke, za šta je u Sudu za prekršaje kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 350 eura.

“Ja sam tvrdio da ga nisam psovao, ali je u njegovu korist svjedočilo pet njegovih kolega. Zbog tog slučaja sam više puta pozivao direktora crnogorske policije Veselina Veljovića i tražio da me ispitaju na poligrafu, i on mi je obećao da će se to riješiti. Međutim, i pored toga što mi je Veljović rekao da odem kod načelnika Slaviše Grebovića, on me nije primio ni poslije deset pokušaja. Pisao sam mejl predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, čija me savjetnica uputila na Veljovića, a isti odgovor sam dobio i od Evropske komisije, i tako u krug. Tada su mi smjestili da sam psovao pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, za kojeg to nikada ne bih mogao ni da pomislim jer nikad u životu nisam imao razlog da pomenem, a ne da ga psujem“.

On tvrdi da ga je Šutović prije dva dana ponovo optužio da ga je omalovažavao i psovao, zbog čega je pokrenuo postupak pred Sudom. Ističe da je zbog lažne optužbe priveden u Sud za prekršaje.

“Pošto su tek na sudu dozvolili prisustvo advokata, tek sam tada, od predstavnika policije, prvi put čuo da sam priveden zbog psovanja Šutovića, što nije tačno.”

Tvrdi da je predstavnik policije u sudu za prekršaje kazao da je zadržan zbog psovanja, a ne litija.

Vuković naglašava da zbog svega strahuje za svoju i bezbijednost porodice i poziva nadležne da se uključe u rješavanje “velike nepravde”.

Njegov advokat Petar Drobnjak kaže da je Vuković u policiji saslušan u 14.50 zbog učešća na litijama, dok mu je zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka stavljeno na teret da je istog dana u 14.15 časova u prostorijama CB omalovažao ovlašćenog policijskog službenika.

“Nelogično je da se lice u 14.50, to jest nakon omalovažavanja, saslušava samo na okolnosti učešća u litijama, a da ga niko ne pita o okolnosti navodnog omalovažavanja policijskog službenika”, kazao je Drobnjak.

U Sudu za prekršaje juče su saslušani policajci i Vuković, a presuda će biti naknadno izrečena.

Policija: Nije bilo primjene sile

Iz Uprave policije su saopštili da je, tokom boravka u prostorijama za zadržavanje, Vuković zatražio ljekarsku pomoć, što mu je i omogućeno, te je dežurni ljekar Hitne medicinske pomoći konstatovao da nema vidnih povreda, “što je i konstatovano u Zapisniku o zadržavanju lica lišenog slobode, kao i informativnom listu za zadržano lice”.

“Policijski službenici preduzetim mjerama i radnjama prema S. V. nijesu prekoračili službena ovlašćenja niti primijenili silu. Takođe, u zapisniku obavještenja prikupljenom od građanina, ovo lice nije imalo primjedbe na rad policije“, naveli su iz tima za odnose s javnošću.

Bonus video: