Nuhodžić odlikuje, Veljović hapsi

Braća Đole i Slavko Kljajević juče su uhapšeni u svom restoranu na Đurđevića Tari zbog sumnje da su izvršili krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Njihov advokat kaže da je oružje godinama bilo okačeno na zidu i da ih je prvi čovjek MUP-a lani odlikovao za humanost

21036 pregleda 7 komentar(a)
Oduzete puške, Foto: Uprava policije
Oduzete puške, Foto: Uprava policije

Braću Đola i Slavka Kljajevića, koji su uhapšeni juče zbog oružja koje je policija skinula sa zidova njihovog restorana na mostu na Đurđevića Tari, prošle godine za humanost je odlikovao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

To je “Vijestima” kazao njihov pravni zastupnik, advokat Josif Mićković, naglašavajući da “danas, godinu kasnije, Nuhodžićev resor pokušava da ih predstavi pučistima”.

“Upravo ih je ministar Nuhodžić odlikovao plaketom za njihovu humanost i spasavanje ljudi na Tari. Nagrađeni su za prošlu godinu. Koliko je smiješno ovo što policija pokušava ‘spektakularnom’ akcijom izvedenom juče ujutro, kada je 15 ili 20 maskiranih policajaca upalo u restoran i počelo da skida oružje sa zida, ne bi li ih, zbog trofejnih pušaka, predstavili teroristima i pučistima, najbolje govori podatak da su upravo braća Kljajević, u vrijeme ratnih zbivanja, prvi otvorili vrata svog kampa muslimanskim izbjeglicama”, kazao je on.

Kljajevići su juče ujutro uhapšeni u Kampu Kljajevića luka, nakon što je policija od njih oduzela oružje, eksploziv i municiju.

Iz Uprave policije na čijem čelu je Veselin Veljović sinoć je saopšteno da su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Pronađena i veća količina municije i eksploziv
Pronađena i veća količina municije i eksplozivfoto: Uprava policije

“Postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Pljevljima, policija je izvršila pretres stambenih, poslovnih, pomoćnih i objekata za rentiranje koji se nalaze na porodičnom imanju koje koriste Đ. K. (46), S. K. (49) i M. J. (50). Pronađeno je šest pušaka, revolver, pištolj, 239 komada municije različite vrste i kalibra, oko 5,5 kilograma eksploziva, pet kapisli i dva sporogoreća štapina. Krivična prijava je podnijeta protiv Đ. K. i S. K. i oni su lišeni slobode.”

Nakon saslušanja, dežurna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima Nataša Bajčeta odredila im je zadržavanje do 72 sata.

Njihov branilac najavio je da će se žaliti na tu odluku, ističući da nije optimista da će sudija prihvatiti žalbu.

“Ne sumnjam da će biti odbijena, jer se o žalbama odlučuje po šablonu još od 1941. godine na ovamo. Po mom mišljenju, ne stoje razlozi za određivanje zadržavanja. Tužiteljka se poziva na okolnosti da će osumnjičeni ometati postupak uticajem na saučesnike. Koje saučesnike? Nema ih, niti ima naznaka da ima saučesnika. Uz to, jedan od osnova kojim pravda odluku je i opasnost od ponavljanja krivičnog djela, što je takođe apsurdno.”

POLICIJA GODINAMA SJEDJELA ISPOD ORUŽJA

Rekao je da je objekte Kljajevića policija juče pretresla zbog navodnih saznanja da imaju oružje i da maltene spremaju pobunu:

“To oružje godinama je okačeno na zidu restorana. Nikada se niko nije zainteresovao za njega, niti našao za shodno da provjeri oružje, eventualno oduzme, ali su to uradili juče, dan pred izbore, kada su odlučili da naprave cirkus. Očigledno je sve to smišljeno da bi pronašli, odnosno izmislili neprijatelja. To je režirana hajka, kako bi se u javnosti stvorio utisak da se spremala pobuna protiv režima. Njihovu ‘spektakularnu’ akciju pod maskama juče je vidio veliki broj turista, koji su se isprepadali, jer nijesu znali šta se dešava.”

Mićković je kazao da su braća Kljajević tužiteljki juče tokom saslušanja ispričali da je trofejno oružje, zbog kog su uhapšeni, godinama visilo na zidu njihovog restorana u koji su česti gosti bili i policajci.

Rekli su joj i kako je i kada kupljena većina tog oružja, čiju trgovinu je policija uslovila onesposobljavanjem kod oružara u Nikšiću.

“Slavko Kljajević je tužiteljki ispričao da je oružje koje je bilo okačeno na zidu restorana kupljeno od žene sa Žabljaka, kojoj je prethodno zaplijenjeno u policijskoj akciji. Na zahtjev policije je kod oružara u Nikšiću onesposobljeno za upotrebu i pretvoreno u trofejno.”

Mićković tvrdi da su skoro sve puške koje je policija juče oduzela trofejne:

“Osim njih, oduzeta je i puška njihovog đeda, stara stotinu godina, ali i par lovačkih, s urednim dozvolama. Na imanju su pronašli i jednu količinu privrednog eksploziva, koja im je ostala nakon što je 2002. godine njihov ujak probijao put. Rekli su da nisu ni znali za taj eksploziv. Istina je da su im pronašli malo veću količinu municije za lovačko oružje”, kazao je on.

Bonus video: