Starješina skriva policajce batinaše?

Spisi dostavljeni tužilaštvu, OUK predložio disciplinski protiv starješine koji neće da “oda” kolege

17739 pregleda 7 komentar(a)
Policija tuče mladića u Pljevljima, Foto: Vijesti CG
Policija tuče mladića u Pljevljima, Foto: Vijesti CG

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije (OUK) nijesu otkrili imena trojice policajaca pljevaljskog Centra bezbjednosti, za koje smatraju da su zlostavljali i lakše povrijedili O. M. (21) u noći 13. maja, nakon čega su spise predmeta dostavili nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Zbog zataškavanja zlostavljanja Pljevljaka, predloženo je pokretanje disciplinskog postupka protiv starješine Stanice policije Centra bezbjednosti Pljevlja Milana Jokića, zbog neizvršavanja službenih obaveza, ali i prikrivanja teže povrede službene dužnosti.

OUK Ministarstva unutrašnjih poslova tokom kontrole, na osnovu dostavljenog snimka, utvrdilo je da su trojica službenika iz grupe Interventnog voda prekomjerno tukla Pljevljaka...

“Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je starješini UP na dalje postupanje - preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika. U ovom slučaju, izvještaj o izvršenoj kontroli sa spisima predmeta, dostavljen je na dalji postupak nadležnom državnom tužilaštvu, zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju tri neidentifikovana policijska službenika Stanice policije CB Pljevlja stekla obilježja krivičnog djela - zlostavljanje u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda”, saopštili su u MUP-u.

Imena policajaca kaja su tukla O. M. navodno nijesu otkrivena jer su službenici Stanice policije iz Pljevalja bili pod punom opremom za razbijanje demonstracija tokom protesta građana zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Unutrašnja kontrola uzela je izjave od gotovo 20 službenika policije iz Pljevalja, ali niko nije želio da oda ime kolega, koji su nogama, rukama i pendrecima udarali dvadesetjednogodišnjaka.

Nakon što su snimci dospjeli u javnost, iz Uprave policije saopštili su da je tamošnja policija “postavkom službe, profesionalnim postupanjem i efikasnom reakcijom uspostavila red i mir u veoma kratkom roku”.

Te noći, O. M. je uhapšen jer je napao službeno lice u vršenju službene radnje. Imena kolega nije želio da otkrije ni starješina Jokić, iako se na snimku jasno vidi kako rukom pokazuje policajcima da prekinu napad na O. M. što su oni i uradili...

Uznemirujući snimak iz Pljevalja pojavio se iste noći na društvenim mrežama, nakon čega su predstavnici Savjeta za građansku kontrolu rada policije tvrdili da je došlo do prekoračenja ovlašćenja i zatražili istragu.

Bonus video: