Prihvaćen sporazum o priznanju krivice Lukovića

U sporazumu se, između ostalog, navodi da su Luković, Miroslav Ivezić i Adnan Suković prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formiralo NN lice na teritoriji Srbije i Crne Gore, a da je djelovanje te grupe planirano u međunarodnim razmjerama na neodređeni period

6864 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici usvojio je juče sporazum o priznanju krivice koji je okrivljeni Zdravko Luković, državljanin Srbije, zaključio sa specijalnim državnim tužilaštvom. Prema tom sporazumu, okrivljeni Luković je pristao na zatvorsku kaznu od 11 mjeseci, u kojoje je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 17. oktobra 2019. godine.

Luković je okrivljen za članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je švercovala cigarete bez akcize vrijedne 200.000 eura, dok je pred specijalnim tužiocem priznao da je postao član te grupe tokom 2018. godine. Kako se navodi u sporazumu o priznanju krivice, a koji je juče i usvojen, zadatak Lukovića bio je da novac od prodaje cigareta preuzima od članova kriminalne organizacije koji su u Srbiji i predaje ga drugim pripadnicima te organizacije u Crnoj Gori. Osim toga bio je zadužen i za prenošenje poruka međi članovima kriminalne grupe. Zbog svega toga, u dogovoru sa tužiocem Luković je pristao na kaznu zatvora od 11 mjeseci.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je rekao da je olakšavajuće za okrivljenog to što je priznao izvršenje krivičnog djela, nije ranije osuđivan, relativno je mlad i iskazao je visok stepen kajanja.

U sporazumu se, između ostalog, navodi da su Luković, Miroslav Ivezić i Adnan Suković prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formiralo NN lice na teritoriji Srbije i Crne Gore, a da je djelovanje te grupe planirano u međunarodnim razmjerama na neodređeni period. U sporazumu nije naveden šef organizacije, jer Luković ne zna ko je lice koje je dijelilo zadatke članovima, ugovaralo kupovinu cigareta i pribavljalo novac za troškove pripadnika kriminalne organizacije.

U optužnici specijalnog državnog tužilaštva, navodi se da su Duško Nikaljević i Đoka Camaj stvorili kriminalnu grupu koja je osim njih brojala još sedam članova. Oni su, kako se navodi prošvercovali cigarete vrijedne 200.000 eura.

"Nikaljević i Camaj su tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije, Italije i drugih evropskih zemalja organizovali kriminalnu organizaciju radi krijumčarenja cigareta na sivom tržištu Srbije i Crne Gore", piše u optužnici. Kao članove ove kriminalne organizacije označeni su Filip Nikaljević, Nikola Matović, Vukašin Matović, Borivoje Matović, Adnan Suković, Miroslav Ivezić i Zdravko Luković.

Bonus video: