Odbrana smatra da je protiv Popovića i Vujačića podignuta optužnica bez dokaza

Specijalni tužilac Stojanka Radović ostala je kod navoda optužnica i predložila sudu da je potvrdi

8062 pregleda 0 komentar(a)
Vujačić i Popović, Foto: Facebook/Jelena Jovanović
Vujačić i Popović, Foto: Facebook/Jelena Jovanović

Ročište o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Rada Popovića i Marjana Vujačića, optuženih za ubistvo Veselina Kalezića i Mila Ilića u Podgorici, juče je održano u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić kazao je na početku ročišta da je ministarstvo pravde Srbije poslalo dopis sudu da nema uslova da se Crnoj Gori izruči okrivljeni Vujačić.

Dodao je da će sud u zakonskom roku donijeti odluku.

Specijalni tužilac Stojanka Radović ostala je kod navoda optužnica i predložila sudu da je potvrdi.

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Ognjen Radić smatra da činjenični opis optužnice nije potkrijepljen u potpunoj mjeri sa dokazima.

“Pošto smo u fazi kontrole i potvrđivanja optužnice, prema stavu odbrane, kao prvi problem je nemogućnost da okrivljeni Vujačić pristupi na ročištu, a kada se zna njegova poznata adresa i dostupan je. To možda u ovom trenutku nije od neke velike važnosti, ali u daljem sudskom postupku, okrivljeni ima svoja prava ukoliko je prisutan na suđenju. Što se tiče pravne kvalifikacije koja je navedena u optužnici, ne može se govoriti o stvaranju kriminalne organizacije”, kazao je Radić.

Više primjedbi na dokaze predložene uz optužnicu i pravnu kvalifikaciju imao je advokat Miloš Vuksanović, branilac Rada Popovića. On je u obraćanju sud rekao da je optužnica nezakonita u cjelosti, te da je suprotna odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP-a).

“Suprotna je odredbama ZKP-a u kojima je dat pojam i definicija organizovanog kriminala. Rade Popović je optužen da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, koja je stvorena 2017. godine, koju čine tri ili više lica, i da je on prihvatio da postupa po nalozima i uputstvima organizatora i da pruža drugu pomoć i izvršenjem krivičnih djela. Međutim, ostali pripadnici uključujući i organizatora nijesu identifikovani, nepoznati su i očigledno je da ne postoje. Činjenica je da ni nakon skoro godinu dana od pokretanja istrage, specijalno državno tužilaštvo nije pružilo dokaze o postojanju kriminalne organizacije”, kazao je Vuksanović.

Dodao je da je vrlo paušalno precizirana konkretna uloga okrivljenog Popovića.

“Dokazi se svode na listing komunikaciju sa okrivljenim Vujačićem, sa kojim je bio u drugarskim odnosima, i navodno povezivanje njega sa renta kar agencijom, što su najobičnije životne radnje svakog živog ljudskog bića u svakodnevnom funkcionisanju, i ne predstavlja bilo šta inkriminišuće. Predlažem da Viši sud u ovoj fazi postupka donese odluku, da usljed nedostatka dokaza da je okrivljeni Rade Popović osnovano sumnjiv, obustavi ovaj krivični postupka”, naveo je advokat Miloš Vuksanović.

Rade Popović je zražio od suda da mu ukine pritvor.

“Bez ikakvog dokaza nalazim se u pritvoru 11 mjeseci i predlažem da mi sud ukinem pritvor i da idem kod svoje đece. Ne znam što radim u Spužu. Smatram da sam nepravedeno u pritvoru. Sa svojih 37 godina nemam mrlje u životu”, kazao je juče okrivljeni.

Prema dokumentima SDT-a, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine. Osumnjičeni Popović je pomogao u nabavljanju vozila “reno megan”, koje je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika te kriminalne organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru u Beogradu.

Osumnjičeni Vujačić se tim vozilom dovezao na lice mjesta, a zatim izašao iz tog auta i upotrebom vatrenog oružja lišio života Veselina Kalezića Potom je Popović to vozilo, u selu Botun u blizini žičane ograde KAP-a pored jedne napuštene kuće, posuo benzinom i zapalio i tako uništio tragove, navodi se u dokumentima SDT-a.

Bonus video: