Preticanjem izazvao nesreću?

Pošto se u konkretnom slučaju sudi maloljetnoj osobi, suđenje je zatvoreno a javnost

19498 pregleda 14 komentar(a)
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović

U kotorskom Osnovnim sudom za danas su zakazane završne riječi u postupku protiv maloljetnog M. S. kojem se sudi za izazivanje pomorske nesreće, u kojoj je poginula tridesetjednogodišnja Maja Šljivančanin, a povrijeđen njen pet godina stariji vjerenik Vladimir Stanišić.

Pošto se u konkretnom slučaju sudi maloljetnoj osobi, suđenje je zatvoreno a javnost.

Prema nezvaničnim informacijama, na ročištu održanom prije dva dana saslušan je vještak pomorske struke.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je on nakon posjete Upravi pomorske sigurnosti, dao dopunsko izjašnjenje, kako bi utvrdio da li je maloljetnik svojim plovilom izazvao preticanje ili križanje kursa.

“Pojašnjavajući svoj nalaz, vještak je zaključio da bliže precizirani uglovi kretanja plovila spadaju u graničnu liniju preticanja”, kaže sagovornik “Vijesti”.

Vještak je, dodaje isti sagovornik, naveo i da shodno pravilu 13 Konvencije o međunarodnim pravilima o izbjegavanju sudara na moru, “ako brod u bilo kakvoj sumnji pretiče drugi brod, smatraće se brodom kojim pretiče”.

“On je naglasio i da sudar nije bio pod uglom od 90 stepeni nego mnogo manji, dok je razlika u silama takva da otprilike plovilo kojim je upravljao maloljetnik oko 20 puta jače i teže u odnosu na čamac kojim je upravljao oštećeni Stanišić, 4 do 5 puta brže, duplo duže i sa boljom manevarskim sposobnostima”, kazao je isti izvor.

Na ranijem glavnom pretresu, vještak je naveo da je osnovni uzrok pomorske nesreće - brzina čamca kojim je upravljao maloljetnik M. S.

U optužnom predlogu protiv sedamnaestogodišnjaka, navodi se da je iz nehata izazvao nesreću, u kojoj je poginula Šljivančaninova, a teško povrijeđen Stanišić.

To se dogodilo 11. jula na otvorenom moru kod Budve, ali ni do danas nije zvanično saopšteno da li je maloljetnik imao dozvolu za upravljanje jahtom, ko je njen vlasnik i da li se ime maloljetnika nalazilo na listi posade koja je mogla da upravlja plovilom.

Dva dana kasnije, sedamnaestogodišnjaku je određen pritvor do 30 dana, nakon što je u lokalnom sudu saslušan u prisustvu branioca, ali je mjesec kasnije uz priloženo jemstvo pušten iz spuškog zatvora.

Jemstvo se sastoji od nekretnine u Budvi - stana i garažnog mjesta, odnosno upisivanje hipoteke u vrijednosti od 331.450,00 eura, vlasništvo oca optuženog maloljetnika.

Bonus video: