U sudu održano ročište o potvrđivanju optužnice za ubistva

Vujačić ostao u Srbiji, Popović traži napolje

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Ognjen Radić tvrdi da činjenični opis optužnice nije u potpunoj mjeri potkrijepljen dokazima

10582 pregleda 1 komentar(a)
Zapaljen automobil korišten u ubistvu Kalezića, Foto: Filip Roganović
Zapaljen automobil korišten u ubistvu Kalezića, Foto: Filip Roganović

Nije bilo uslova da Srbija izruči Marjana Vujačića, optuženog da je ubio Mila Ilića i Veselina Kalezića.

To je juče saopštio predsjednik vanraspravnog vijeća Višeg suda, sudija Boris Savić, na početku ročišta o opravdanosti i zakonitosti optužnice protiv Vujačića i Rada Popovića, optuženog da je pomagao prije i nakon izvršenih zločina... Savić je obrazložio da je Ministarstvo pravde Srbije poslalo dopis sudu o tome da nema uslova da se Crnoj Gori izruči okrivljeni...

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović, rekla je da ostaje kod navoda optužnice i predložila je sudu da je potvrdi.

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Ognjen Radić tvrdi da činjenični opis optužnice nije u potpunoj mjeri potkrijepljen dokazima.

“Pošto smo u fazi kontrole i potvrđivanja optužnice, prema stavu odbrane, kao prvi problem je nemogućnost da okrivljeni Vujačić pristupi na ročištu, a kada se zna njegova poznata adresa i dostupan je. To možda u ovom trenutku nije od neke velike važnosti, ali u daljem sudskom postupku okrivljeni ima svoja prava, ukoliko je prisutan na suđenju. Što se tiče pravne kvalifikacije koja je navedena u optužnici, ne može se govoriti o stvaranju kriminalne organizacije”, kazao je Radić.

Više primjedbi na dokaze predložene uz optužnicu i pravnu kvalifikaciju, imao je advokat Miloš Vuksanović, branilac Rada Popovića.

Popović je tražio da mu se ukine pritvor, u kojem je 11 mjeseci.

Njegov branilac konstatovao je da je optužnica u cjelosti nezakonita i suprotna odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP).

“Suprotna je odredbama ZKP-a u kojima je dat pojam i definicija organizovanog kriminala. Rade Popović je optužen da je izvršio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, koja je stvorena 2017. godine, koju čine tri ili više lica, i da je on prihvatio da postupa po nalozima i uputstvima organizatora i da pruža drugu pomoć i izvršenjem krivičnih djela. Međutim, ostali pripadnici uključujući i organizatora nijesu identifikovani, nepoznati su i očigledno je da ne postoje. Činjenica je da ni nakon skoro godinu dana od pokretanja istrage, Specijalno državno tužilaštvo nije pružilo dokaze o postojanju kriminalne organizacije”, kazao je Vuksanović.

Dodao je da je vrlo paušalno precizirana konkretna uloga Popovića.

“Dokazi se svode na listing komunikaciju sa okrivljenim Vujačićem, sa kojim je bio u drugarskim odnosima, i navodno povezivanje njega sa rentakar agencijom, što su najobičnije životne radnje svakog živog ljudskog bića u svakodnevnom funkcionisanju i ne predstavljaju bilo šta inkriminišuće. Predlažem da Viši sud u ovoj fazi postupka donese odluku, da usljed nedostatka dokaza da je okrivljeni Rade Popović osnovano sumnjiv, obustavi ovaj krivični postupaka”, naveo je Vuksanović.

Prema dokumentima SDT-a, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018. godine, odnosno aprilu 2019. godine.

Preporučujemo za Vas