Ubijena novinarka pisala o kupcu stanova u Tivtu

U šemi sumnjivih poslova SDT istražuje kako je “Adriatic Capital advisory” trošio novac od sumnjivih konsultantskih usluga, a jedan krak opet vodi do Malte - advokata Antonia Aksisa, čije je poslove je istraživala Dafne Karuana Galicija

112205 pregleda 338 reakcija 55 komentar(a)
Vjetroelektrana Možura, Foto: Privatna arhiva
Vjetroelektrana Možura, Foto: Privatna arhiva

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uzelo je izjave od Marka i Bojana Vujovića, rođaka bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, koji su i bili službenici tog resora, a u sklopu izviđaja afere “Možura”.

Braću Vujović ispitali su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i oni, prema saznanjima “Vijesti”, ni u jednom trenutku nijesu spomenuli ime rođaka Gvozdenovića da je imao bilo kakve veze oko promjene vlasništva ili konsultantskih usluga prilikom gradnje i preprodaje vjetroelektrane (VE) “Možura”.

Gvozdenović je 2012. godine, kao ministar održivog razvoja i turizma, izdao ključne dozvole koje su pokrenule projekat Možura.

Bojan Vujović je, prema dokumentima iz istrage na Malti, bio punomoćnik sporne of-šor firme “Cifidex Limited” i on je potpisao ugovor o prodaji “Možura Wind Park” malteškoj državnoj kompaniji “Enemalta”. “Cifidex” je nekoliko dana ranije “Možuru” kupio od njenih osnivača španske Ferse i podgoričke firme “Čelebić”.

Crnogorska Vlada je kompaniji “Možura Wind Park” garantovala otkup struje u vrijednosti od 115 miliona eura u narednih 12 godina.

Marko Vujović je prvo preko firme “Management consulting Montenegro” pružao usluge “razvoja projekta” izgradnje vjetroelektrana od 2015. do 2017. nakon čega je ta firma ugašena, a zatim je postao izvršni menadžer firme “Adriatic capital advisory” koja je pružala konsultantske usluge kompaniji “Možura Wind Park”. Za taj posao je, prema podacima tužilaštva, uzela 1,4 miliona eura. Stvarni vlasnik “Adriatic capital advisory” se krije iza of-šor firme “Spartans Global Holding INC” sa Sejšelskih ostrva.

Mjesečno po 40.000 eura

U SDT-u su “Vijestima” saopštili da su Vujovići prilikom saslušanja donijeli dokumentaciju te dvije firme, pojašnjavajući da se u njima nalaze svi papiri i elaborati koje su oni pribavili za dobijanje dozvola za gradnju projekta, energetsku dozvolu, ali i stručne procjene oko brzine vjetra, eleborat za traženi tip turbine, ali i procjenu za odlaganje otpadnih voda na brdu nadomak Ulcinja...

Prema dokumentima koje je prikupilo tužilaštvo s Malte u međunarodnoj istrazi o korupciji i pranju novca, u koje su “Vijesti” imale uvid, postoji ugovor koji su potpisale podgoričke firme “Možura Wind Park”, kao nosilac posla, i “Adriatic Capital advisory” kao izvođač s “Vestigo Clean Energy Limited” iz britanske of-šor zone s ostrva Gernzi kao garanta. Prema tom ugovoru, “Adriatic Capital advisory” za konsultantske usluge dobijaju po 40 hiljada eura mjesečno naredne dvije godine, od 15. novembra 2015. godine, odnosno sve dok se projekat ne “stavi u punu komercijalnu operativnost”... “Možura” je svečano otvorena krajem prošle godine.

Sklopljeno je nekoliko aneksa ugovora, a jedan od njih predviđa isplatu još 285 hiljada eura firmi “Adriatic Capital advisory”, ali nije jasno za koje usluge je bio namijenjen dodatni novac.

Poklapaju se podaci dva tužilaštva

Ti podaci tužilaštva s Malte se poklapaju sa sumnjama crnogorskog SDT-a, koje je saopštilo da je s računa „Možura Wind Park” transferisan iznos od 1.400.725 eura u korist računa “Adriatic capital advisory”, po osnovu konsultantskih usluga, a na računu koji je otvoren kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori. Te transakcije SDT za sada vodi kao operativno sumnjive i istražuje krajnjeg korisnika novca.

“Takođe se vrše provjere i u dijelu koji se odnosi na nalogodavace koji su, po osnovu konsultantskih usluga, vršili uplate u korist računa ‘Adriatic capital advisory’ i dalje korišćenje istih, a u cilju utvrđivanja krajnjih korisnika tih novčanih sredstava, dok se istovremeno provjeravaju i sve ostale konsultantske usluge koje su vršene za račun pravnog lica “Možura Wind Park”, pa će nakon preduzimanja svih neophodnih izviđajnih radnji tužilaštvo ocijeniti predmetne spise i donijeti odluku u predmetu”, saopštila je nedavno i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Tužilaštvo s Malte smatra da je preko novčanih transakcija za “konsultantske usluge” koje su nastale prilikom ugovaranja i izgradnje vjetro-parka Možura, a čiji dio je platila i državna kompanija “Enemalta” kada je Možuru kupovala od of-šor firme “Cifidex Limited”, obavljena korupcija visokih funkcionera na Malti, a istražuju i veze s donosiocima odluka u Crnoj Gori.

Azerbejdžanska veza

Na sajtu Ambasade Azerbejdžana u Podgorici nalazi se saopštenje iz marta prošle godine u kojem piše da je Marko Vujović kao izvršni direktor “Adriatic Capital advisory” imao sastanak sa zamjenikom ministra energetike Azerbejdžana Elnurom Soltanovim u Bakuu, gdje im je nudio saradnju u vezi sa zajedničkim projektima korišćenja vjetra i solarne energije u Azerbejdžanu.

Agencija Rojters je ranije objavila da je stvarni vlasnik “Cifidex Limited” - Turab Musaiev, izvršni direktor “Socar Trejdinga”, švajcarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije “Socar”, koja u Kumboru gradi turistički kompleks “Portonovi”.

O kupcu stanova u Tivtu pisala ubijena novinarka

U šemi sumnjivih poslova SDT istražuje kako je “Adriatic Capital advisory” trošio novac od sumnjivih konsultantskih usluga, a jedan krak opet vodi do Malte - advokata Antonia Aksisa, čije je poslove istraživala ubijena novinarka s Malte Dafne Karuana Galicija. Ubistvo Galicije u oktobru 2017. tužilaštvo Malte povezuje s njenom istragom o “Možuri”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, crnogorsko tužilaštvo smatra da je “Adriatic Capital advisory” novcem od spornih konsultanstkih usluga kupio plac na ekskluzivnoj lokaciji u Donjoj Lastvi u Tivtu gdje je počeo gradnju stambene zgrade. Zgrada ima 14 stanova, a u katastru su navedeni notarski zapisi o predugovorima o kupovini s ukupno četiri kupca. Kupac najmanje jednog stana u toj zgradi, prema podacima iz katastra, je firma “Montmorecy” čiji je vlasnik Antoni Aksis.

Dio zarade od Možure u placevima i stanovima u Tivtu: Donja Lastva
Dio zarade od Možure u placevima i stanovima u Tivtu: Donja Lastva

Aksisa je, u tekstovima Galicije i kolega koji su nastavili njen rad, označen kao osoba koja je organizovala šemu online igara na sreću u Malti, Italiji i drugim zemljama. Italijansko tužilaštvo je nekoliko tih sajtova zatvorilo, među njima je i Bet1128. Grupa istraživačkih novinara OCCRP navodi da je ovaj sajt, prema italijanskim istražiteljima, duboko povezan s organizovanim kriminalom u južnoj Italiji i mafijaškom organizacijom Ndrangeta. Aksis nije odgovorio na pitanja ove grupe novinara.

Vlasnici susjednog placa u Tivtu - sin Branimira Gvozdenovića i žirant Ane Đukanović

Neposredno uz zemljište firme “Adriatic Capital advisory” u Donjoj Lastvi, kojeg istražuje crnogorsko tužilaštvo, nalazi se i plac čiji je jedan od vlasnika firma “Iron Investments and Advisory” Marka Gvozdenovića, sina bivšeg ministra i visokog funkcionera DPS-a Branimira Gvozdenovića.

Partneri mlađeg Gvozdenovića i suvlasnici ovog placa su Lija Morohovska, vlasnica 47 odsto akcija u Zapad banci, firma “Graal” bivšeg direktora Poreske uprave Dejana Marinovića i sada člana uprave Zapad banke. Manji suvlasnici zemljišta su Maria Listitcka i Kantor Semen.

Prema estonskom registru privrednih subjekata, Listitcka je zastupnica firme “OU Calyptra invest”, koja je jedan od većih deponenata u Zapad banci.

Kada je sestra predsjednika države Mila Đukanovića, Ana Đukanović, prije dvije godine založila svoj stan od 214 kvadrata u podgoričkom naselju Kruševac za kredit kod Zapad banke od 13,1 milion eura, firma “OU Calyptra invest” bila je neka vrsta žiranta jer je tada na isti stan upisala svoju hipoteku.

Bonus video: