U ponedjeljak presuda maloljetniku

Tokom današnjeg ročišta čule su se završne riječi stranaka u postupku

17366 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sutkinja kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić najavila je da će u ponedjeljak objaviti kakvu će kaznenu sankciju izreći maloljetnom M.S. koji je, prema navodima optužnice, 11. jula izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginula tridesetjednogodišnja Maja Šljivančanin i povrijeđen njen vjerenik Vladimir Stanišić.

Tokom današnjeg ročišta čule su se završne riječi stranaka u postupku - tužilac za maloljetnike Srđa Jovanović, nakon preciziranja prijedloga za izricanje krivične sankcije, istakao je da u cjelosti ostaje pri navodima akta.

Dodao je da osnovanost i zakonitost prijedloga za izricanje krivične sankcije nesporno proizilazi iz dokaza sprovedenih u postupku, a naročito iz nalaza i mišljenja vještaka pomorske struke, prema kojem je maloljetnik izazvao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru.

Punomoćnici oštećenih, advokati Milija Šaranović i Milovan Milošević, u završnoj riječi tražili su od Suda da maloljetniku izrekne kaznu maloljetničkog zatvora, imajući u vidu da su njegovi postupci jedini i osnovni uzrok nesreće.

Tvrdili su da je odbrana M.S. o tome kako je došlo do nesreće obesmišljena sprovedenim dokazima i da je jedini uzrok nesreće - brzina koja nije bila sigurnosna i koja je izazvala tragične posljedice, što u konačnom proizilazi i iz dopunskog nalaza vještaka.

Advokat Šaranović, naveo je i dio nalaza vještaka u kojem navodi da maloljetnik nije smio isploviti iz marine bez ovjerene "crew liste".

Nasuprot njihovom stavu, maloljetnikovi branioci, advokati Vladimir Vuleković i Zdravko Begović, tvrdili su da se njihov klijent ne može teretiti za kršenje pravila koje se odnosi na preticanje jer se vještak u tom dijelu izjasnio - da na osnovu dokumentacije postoji sumnja da je bio u ovoj nedozvoljenoj radnji.

Advokat Vuleković, detaljno je analizirao nalaz vještaka i tvrdio da je do nesreće došlo jer se, osim njihovog klijenta, ni oštećeni Stanišić nije pridržavao Međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru, zbog čega on, prema njegovom mišljenju, ne može imati svojstvo oštećenog.

Vuleković je na kraju od Suda zatražio da, ako nađu da je maloljetnik kriv za pomorsku nesreću, izrekne neku od vaspitnih mjera posebne obaveze ili pojačanog nadzora.

Bonus video: