Sud ukinuo pritvor Diniću

Uvažena žalba branioca optuženog da je podstrekavan da ubije Šaranovića

13338 pregleda 0 komentar(a)
Milan Dinić nakon hapšenja (arhiva), Foto: Filip Roganović
Milan Dinić nakon hapšenja (arhiva), Foto: Filip Roganović

Ukinut je pritvor Milanu Diniću, optuženom da je po nagovoru sada pokojnog Alana Kožara - trebalo da ubije Slobodana Šaranovića.

Apelacioni sud krajem avgusta prihvatio je žalbu Dinićevog branioca, ukinuo rješenje o pritvoru i vratio predmet na ponovni postupak prvostepenom Višem sudu.

Viši sud mu je potom ukinuo pritvor, ali je ovaj ostao iza rešetaka zbog drugog krivičnog djela.

U spisima Apelacionog suda pojašnjava se da je optuženom pritvor posljednji put produžen 14. avgusta, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja...

100.000 eura, stan u Srbiji i plaćeni troškovi advokata, obećavani su Diniću za ubistvo Šaranovića, navodi se u optužnici protiv njega i sada pokojnog Alana Kožara

Žalbu je uložio pravni zastupnik Dinića, zbog, kako je napisao, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog povrede odredaba Krivičnog zakonika i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Ispitujući prvostepeno rješenje... “Prvostepeni sud ovom okrivljenom produžava pritvor po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 1 ZKP-a, ne dajući za ovaj sud ubjedljive i valjane razloge da u konkretnom slučaju daljim produžavanjem pritvora Diniću, neće doći do povrede načela srazmjernosti, s obzirom na stepen kriminalne aktivnosti ovog okrivljenog, težinu krivičnog djela, te dosadašnjeg trajanja ovog krivičnog postupka. Nadalje, protokom vremena, opasnost od bjekstva, kao legitiman razlog za pritvor, gubi na značaju jer će u slučaju izricanja osuđujuće presude i kazne zatvora, vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato u izdržavanje zatvorske kazne, što snažno upućuje na potrebu da se ocjena opasnosti od bjekstva dovede u vezu i s okolnošću visine zatvorske kazne koja bi eventualno mogla biti izrečena okrivljenom u konkretnom slučaju”, piše u odluci Apelacionog suda, nakon koje je Viši sud odlučio da ukine pritvor.

Prema navodima optužnice, Kožar je decembra 2016. godine, u Baru s umišljajem podstrekao Dinića na izvršenje krivičnog djela - teško ubistvo.

U optužnici piše da ga je umišljajno naveo da na podmukao način i iz koristoljublja ubije Šaranovića, obećavajući mu da će za to dobiti stan u Srbiji, 100.000 eura, kao i da će mu, ako bude otkriven, biti plaćen advokat i troškovi. Šaranović je ubijen 10. marta 2017. godine ispred kuće u budvanskom naselju Dubovica.

Nadležni to ubistvo nisu rasvijetlili.

“Opasnost od bjekstva, kao legitiman razlog za pritvor, gubi na značaju, jer će u slučaju izricanja osuđujuće presude i kazne zatvora, vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato u izdržavanje zatvorske kazne, što snažno upućuje na potrebu da se ocjena opasnosti od bjekstva dovede u vezu i s okolnošću visine zatvorske kazne koja bi eventualno mogla biti izrečena okrivljenom u konkretnom slučaju”, piše u odluci Apelacionog suda

“Radio za Šaranovića, ne za Kožara”...

Branilac Dinića, advokat Damir Lekić objasnio je Vijestima da njegov klijent još nije napustio zatvor - već da je premješten u sektor za kratke kazne, gdje izdržava tromjsečnu robiju zbog nedozvoljenog držanja oružja, po presudi kotorskog Osnovnog suda.

Rekao je očekuje da klijent uskoro napusti i taj dio zatvora, jer mu je, tvrdi, u međuvremenu amnestijom smanjena kazna...

“Apeleacioni sud je u svom ukidnom rješenju naveo da opasnost od bjekstva gubi na značaju... Pritvor nije kazna već izuzetna mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog u krivičnom postupku i ona se izuzetno koristi, a ne po običaju stalno, tako da su to dva razloga za ukidanje odluke o produženju pritvora”, kazao je Lekić Vijestima.

Dodao je da je i ranijim žalbama ukazivao sudijama i pozivao se, kako kaže, uvijek na iste osnove.

“Prije svega da ne postoji osnovana sumnja da je Dinić izvršio krivično djelo jer kao takav ne može biti član kriminalne organizacije pokojnog Alana Kožara jer je i sam optuženi tvrdio, kao i njegova majka - da je zapravo radio za pokojnog Šaranovića, a ne Kožara”.

Bonus video: