Tužioci istražuju Vulićevu, za nalogodavce ne pitaju: Članici DPS Podgorica prijeti do tri godine zatvora

Vulićeva se čuje na snimku koji je 18. avgusta objavio portal In4s kako uslovljava kandidata za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore podrškom Demokratskoj partiji socijalista za parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta

34924 pregleda 308 reakcija 25 komentar(a)
Dušica Vulić, Foto: Facebook
Dušica Vulić, Foto: Facebook

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog protiv članice podgoričkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Dušice Vulić zbog sumnje da je izvršila krivično djelo povreda slobode opredeljenja pri glasanju, saopštila je “Vijestima” tužiteljka i portparolka ODT Milica Mandić.

Krivičnim zakonikom je kao najblaža kazna za ovo krivično dijelo propisana novčana sankcija a kao najteža zatvor do tri godine, što zavisi od odluke suda.

Vulićeva se čuje na snimku koji je 18. avgusta objavio portal In4s kako uslovljava kandidata za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore podrškom Demokratskoj partiji socijalista za parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta.

U odgovoru ODT navodi se da nijesu otvorili istragu u vezi sa navodima Markovića, koje je iznio posredstvom advokata Vladana Bojića, da je pukovnik Zoran Vukadinović osoba koja iz Ministarstva odbrane mjesnim odborima DPS-a dostavlja podatke o kandidatima za vojsku kako bi provjerili njihovu podobnost.

”...Nakon sprovedenog izviđaja ocijenilo da u predmetu formiranom povodom novinskih članaka, objavljenih u dnevnim novinama “Vijesti”, pod naslovom “Vojna bezbjednost dostavlja DPS-u podatke o kandidatima za VCG” i u dnevnom listu “Dan”, pod naslovom “Nije tajna da vojska uslovljava mlade”, nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”. Da bi kandidati postali profesionalni vojnici potrebno je pozitivno mišljenje mjesnog odbora DPS-a i da se izjašnjavaju kao Crnogoraci. Takođe, treba da pokažu simpatije prema vladajućoj partiji, odnosno da obeća da će glasati za nju. To je suština snimka koji je objavio portal i čija je autentičnost ranije potvrđena.

Na snimku se čuje razgovor Dušice Vulić i još dvije osobe, od kojih je jedna kandidatkinja za angažman u VCG i njen otac.

U međuvremenu je potvrđeno da se radi o podoficiru VCG Slavoljubu Markoviću i njegovoj ćerki Mariji.

Ministarstvo odbrane (MO) negiralo je ranije da je za napredovanje u VCG potrebna članska karta DPS-a: “Osim onih koji su za to nadležni, u VCG niko drugi ne može dati saglasnost za bilo kakvo napredovanje u Vojsci, što je jasno propisano”, navodi MO u odgovoru “Vijestima” na pitanje “da li mjesni odbori DPS-a daju saglasnost na angažmane u Vojsci?”.

“Podsjećamo, u Vojsci Crne Gore zastupljeni su pripadnici svih nacija, koji vole i poštuju državu čiju zastavu nose i brane. Zato poručujemo da su uzaludni svi pokušaji kompromitacije VCG, koji su intenzivirani od početka ove godine. Vojska bilježi konstantan rast povjerenja, što će se, sigurni smo, i nastaviti”, navodi se u odgovoru MO.

Na pitanja ko su osobe koje se čuju na snimku, da li su još u Vojsci Crne Gore i na kojim pozicijama, te da li ministar Bošković poznaje Dušicu Vulić, iz MO su naveli: “Slavoljub Marković je podoficir u Vojsci, u logističkom bataljonu u Danilovgradu. Marija je njegova ćerka koja je služila vojsku u okviru programa za dobrovoljno služenje vojnog roka i konkurisala za vojnika po ugovoru, za šta je selekcija u toku.

Slavoljub i Marija Marković saslušani su tokom izviđaja, potvrđeno je “Vijestima”.

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je nakon objave snimka da ako se utvrdi njegova autentičnost protiv nje će biti podignuta krivična prijava i biće isključena iz DPS-a.

Advokat: Vulićeva posljednja karika u lancu, javnost mora da zna ko su nalogodavci

Advokat Vladan Bojić koji zastupa Slavoljuba Markovića rekao je “Vijestima” da “odlazeća vlast želi da se oslobodi civilizacijske blamaže na pravno feleričan način”.

“Svako zdravomisleći zna da Dušici to nije palo na pamet da radi sama. Svakome je jasno da je to davno instaliran mehanizam i da je davao rezultate dok nije iskliznuo iz šina. Zato smatram da bi Dušica mogla biti dobar svjedok saradnik, budući da je besmisleno da se ona optužuje sama”, rekao je on “Vijestima”.

Advokat se pitao i o tome “ko je Vulićevoj dao zadatak za terensko prepoznavanje vojnika?”

“Izvjesno je da je ona posljednja karika u lancu i javnost Crne Gore mora da zna ko su nalogodavci, kako u DPS-u od Dušice pa naviše, i u MO, jer je decenijama unazad DPS sa izvršnom vlašću, pa i s tužilaštvom srastao u jedan organizam. Na Dušici Vulić se ne može stati i zato ohrabrujem nadležne državne tužioce da krenu naviše, ka vrhu vlasti i prošire istragu i u MO i u DPS-u. Procesuiranjem samo Dušice, zavaravaju se ozbiljni kriminalni tragovi i javnosti baca prašina u oči”, kazao je advokat.

Bonus video: