Mučenje robijaša nije za zatvor

Svi spuški čuvari prvobitno su bili osuđeni na zatvorske kazne

23430 pregleda 87 reakcija 2 komentar(a)
Zatvorski čuvari ispred suda u Danilovgradu (Arhiva, Foto: Jelena Jovanović
Zatvorski čuvari ispred suda u Danilovgradu (Arhiva, Foto: Jelena Jovanović

Podgorički Viši sud odbio je žalbu tužilaštva i službenicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), optuženim za mučenje robijaša 14. januara 2015. godine, umjesto zatvorskih izrekao uslovne kazne.

Takvu odluku donijelo je vijeće sudija kojim je predsjedavala sutkinja Miljana Pavlićević, a u kom su bile i njene kolege Branka Bošković i Radomir Ivanović.

To vijeće odlučivalo je o žalbama na presudu koju je 23. septembra 2019. godine donijela sutkinja Osnovnog suda u Danilovgradu Sonja Keković, koja je prvostepenom presudom zbog mučenja zatvorenika osudila zatvorske čuvare Bobana Nikčevića, Boža Duboriju, Predraga Radulovića, Radomira Boškovića, Predraga Đuretića, Igora Vojinovića, Mirka Vučeljića, Veselina Rakčevića, Dragoja Kasalicu i Vojimira Dragića.

Suđeno im je zbog optužbi da su mučili zatvorenike Srđana Vujovića, Luku Lučića, Petra Damjanovića, Branislava Lekića, Željka Lakušića, Dejana Parađinu, Gorana Demića, Dragutina Jelića, Mirka Kontića, Vladimira Zindovića i Milivoja Spasojevića.

Vijeće Višeg suda Nikčevića je, zbog pet krivičnih djela mučenje u saizvršilaštvu, učinjenih na štetu Lekića, Vujovića, Damjanovića, Zindovića i Parađine izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i mjesec, koja se neće izvršiti ako u roku od tri godine od pravosnažnosti ne počini isto krivično djelo.

Jedinstvena kazna od devet mjeseci, uslovno na godinu, izrečena je Duboriji, optuženom za mučenje Lučića i Jelića i nanošenje teških povreda Jeliću. Tri mjeseca uslovno na godinu osuđeni su Radulović i Bošković, optuženi za mučenje Parađine.

Zbog mučenja i nanošenja teških povreda Lakušiću, Đuretić je osuđen pet mjeseci uslovno na dvije godine.

Zbog četiri krivična djela mučenja Vojinović je dobio 11 mjeseci, uslovno na tri godine, a ista kazna izrečena je i Vučeljiću, kom je suđeno zbog mučenja Lučića, Lakušića, Demića i Lekića.

Devet mjeseci zatvora, uslovno na tri godine, osuđen je Rakočević, a na po pet mjeseci, uslovno na dvije godine, osuđeni su Kasalica i Dragić, optuženi za mučenje Lakušića i nanošenje teških tjelesnih povreda tom zatvoreniku.

Svi spuški čuvari prvobitno su bili osuđeni na zatvorske kazne.

Odluku da zatvorske preinači u uslovne kazne, vijeće Višeg suda obrazložilo je njihovom ranijom neosuđivanošću, porodičnim prilikama, ali i time da se oštećeni nijesu pridružili krivičnom gonjenu.

“Ovako utvrđene olakšavajuće okolnosti su takvog karaktera da daju za pravo ovom sudu... da istima izreče mjeru upozorenja - uslovnu osudu”, piše u obrazloženju.

Bonus video: