Porodica Šljivančanin: Za nas je neshvatljiv odnos između tragičnih posljedica i kazne od 120 sati korisnog rada

"Ko je dozvolio maloljetniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloljetnika nakon nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu", navela je porodica Šljivančanin

19338 pregleda 134 reakcija 51 komentar(a)
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović

Porodica Šljivančanin izrazila je ogorčenje i protest zbog presude koja je izrečena u Osnovnom sudu u Kotoru povodom tragičnog udesa u kojem je stradala Maja Šljivančanin, a teško povrijeđen Vladan Stanišić.

Oni su reagovali na odluku Osnovnog suda u Kotoru, kojom je sedamnaestogodišnji M. S, koji je 11. jula u budvanskom akvatorijumu jahtom usmrtio Šljivančanin i povrijedio Stanišića, osuđen na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe.

"Za porodicu je neshvatljiv odnos između tako tragičnih posljedica i gubitka naše najmilije i kazne od 120 sati korisnog rada za osobu koja je upravljala jahtom. Izrečena je kazna kao da je počinjena neka sitna delikvencija bez većih posljedica, a ne ugašen mladi život. Neshvatljivo je da je sramna presuda donijeta, a da istražni organi, a ni sud nisu osvjetlili sve detalje ovog tragičnog događaja. Prije svega, ko je dozvolio maloljetniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloljetnika nakon nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu", navela je porodica Šljivančanin.

Dodaju da njihove "rane ostaju neprebolne zbog činjenice da pravda nimalo nije zadovoljena".

"Kao i osjećaj da tome doprinise zvanični pravosudni organi Crne Gore, ali i oni koji su učestvovali u preliminarnoj i kasnijoj istrazi. Ako ova presuda opstane, a za nas kao porodicu nema ni pravnog lijeka jer ne možemo da se žalimo, onda će javnosti ostati čvrsta poruka da iza ovako nepravednih odluka crnogorskog pravosuđa ne presuđuje po zakonu nego i po privilegijama i možda tajnim vezama. Ova preuda mora biti opozvana, ne samo zbog naše Maje nego što sjutra neka druga porodica može biti zavijena u crno jer pravosuđe štiti počinioce ovog stravičnog zločina i time podstiče nekažnjivost i bahatost", navodi se u reagovanju porodice Šljivančanin.

Bonus video: