optužio cetinjsku policiju da mu crta metu

Lipovina: Rekli su da se sprema moje ubistvo

Savo Lipovina reagovao na navode SDT-a i pita nadležne ko odaje podatke iz tajnog postupka koji se protiv njega vodi

22956 pregleda 8 komentar(a)
Savo Lipovina u SDT-u nakon hapšenja, Foto: Luka Zeković
Savo Lipovina u SDT-u nakon hapšenja, Foto: Luka Zeković

Cetinjanin Savo Lipovina tvrdi da nije prao novac, dilovao drogu i da nije šef kriminalne organizacije, kako to tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva.

U pismu iz spuškog zatvora - koje je “Vijestima” dostavila njegova sestra, optužio je cetinjsku policiju da mu je nacrtala metu na čelu, a od nadležnih je tražio da podnesu krivičnu prijavu protiv onih koji iznose podatke iz tajnog postupka koji se protiv njega vodi.

SDT tereti Lipovinu da je s Milošem Đuričkovićem i Darkom Draškovićem krajem 2017. godine planirao “posao” prodaje droge vrijednosti 5.000.000 eura.

U reagovanju na optužbe, napisao je da posljednje tri godine doživljava svakodnevna poniženja i da se o njemu iznose velike neistine:

“Prvenstveno od OB Cetinje, na čelu s tadašnjim načelnikom Milošem Vučinićem, a posebno od strane inspektora Mandića, koji su me bez ikakvog razloga konstantno privodili, maltretirali, pakovali razne priče - da sam na osnovu nekih njihovih navodnih operativnih saznanja pripadnik nekakvih klanova, pokušali da mi namjeste da sam izvršio krivično djelo za koje sam oslobođen od strane sudije Višeg suda Vesne Moštrokol, koja je pošteno i časno sudila i presudila i na osnovu dokaza u spisima predmeta izrekla oslobađajuću presudu.”

Lipovina objašnjava da je nakon oslobađajuće presude pušten iz pritvora, ali da je cetinjska policija i dalje nastavila da vrši pritisak na njega, svakodnevno ga privodeći na informativne razgovore:

“Saopštili su mi da mi se sprema likvidacija, čak mi je inspektor Mandić jednom prilikom rekao, vjerovatno revoltiran što mu je plan da me osude, propao - ‘Vidjećeš kako će odlučiti Apelacioni sud’. Oni su me crnogorskoj javnosti predstavili kao monstruma i nacrtali mi metu na čelo. Nakon tri mjeseca konstantnog maltretiranja, ponovo sam uhapšen zbog krivičnog djela pranje novca i utaje poreza i predstavljen kao organizator kriminalne organizacije koja je navodno formirana prije pet godina, kada sam ja imao 19 godina. Krivično djelo pranje novca nijesam izvršio, a što se tiče drugog krivičnog djela - utaja poreza, da li sam kriv pokazaće istraga, ali bi valjda svima trebalo da bude jasno da s 19 godina nijesam mogao da budem organizator, niti sam mogao bilo kome naređivati šta će da radi.”

Lipovina tvrdi da, što se pravosudnih organa tiče, za njega važi pravilo: “Kriv je dok se ne dokaže suprotno”.

Napisao je i da su još samo on i Drašković u pritvoru duže od tri mjeseca, iako je tom Cetinjaninu “najveće krivično djelo što sam mu dao punomoćje da podiže novac dok sam se nalazio u Prekršajima”.

“Iz njihovih navodno presretnutih telefonskih komunikacija s Darkom Draškovićem, na teret mi se stavlja da sam odradio ‘posao’ od pet miliona eura. A taj posao se odnosi na planiranje kredita - lizinga. Do realizacije kredita nije došlo, jedno je planirati, a drugo izvršiti, tako da do ovog ‘posla’ nije došlo.”

“Dok se nalazim u pritvoru zbog krivičnog djela - utaja poreza, na teret mi je stavljeno još jedno krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije gdje sam takođe okarakterisan kao organizator. U toj organizaciji mi stavljaju na teret krivična djela ubistva, prodaja droge, da posredujem u kupovini opojne droge, naplaćujem usluge tog posredovanja, da vršim nabavku droge na teritoriji Crne Gore i drugih država, da nabavljam vatreno oružje za sebe i druge članove kriminalne organizacije. Sve ovo, na osnovu nekih mjera tajnog nadzora, razgovora koje očigledno tužilaštvo tumači kako njima odgovara, a ne onako kako bi stvarno trebalo, ali i ja izgleda previše tražim, a tražim samo objektivnost”, napisao je Lipovina.

On je tužilaštvo pitao zašto je uhapšen tek sada, ako tvrde da je kriminalna organizacija formirana 2017. godine, “od kada navodno raspolažu rezultatima dobijenim primjenom mjera tajnog nadzora”.

“Kada su i 2017. imali iste ‘dokaze’ kao i danas, u stvari dokaza nema, pa postavljam pitanje za njih, po meni, sasvim jednostavno - ‘Gdje su ta ubistva, gdje je ta droga, gdje su ta skloništa, gdje je taj novac i gdje je to oružje... Pretpostavljam da odgovor na moja pitanja nemaju, jer da je bilo što od ovoga istina, ne sumnjam da bih bio uhapšen mnogo ranije”...

Lipovina je poručio da će izgleda morati da i dalje nosi oružje, “zahvaljujući policiji koja mi je nacrtala metu”.

Gdje je ta silna droga?

“Drogu nikada nisam ni koristio, a kamo li prodavao, jer da jesam valjda bih zato bio procesuiran, ne vjerujem da bi me iko poštedio.... Stavlja mi se na teret da sam prodao drogu u vrijednosti od pet miliona eura u Italiji, a nikada nijesam napustio Crnu Goru, a tih pet miliona su u vezi s ovim što sam naveo, dakle, za realizaciju kredita. Takođe se s ovim povezuje moj prijatelj Miloš Đuričković, koji s ovim poslom apsolutno nema nikakve veze, u ovom poslu sam bio isključivo sam, Milošu sam se pohvalio kao prijatelju za posao koji je trebalo da se realizuje”, tvrdi Lipovina.

Napisao je i da mora pismom da se obrati crnogorskoj javnosti, jer ne zna kako drugačije da dokaže svoju nevinost:

“Svi se iskreno smiju ovim pričama i nesitinama kojima se služi Specijalno tužilaštvo i svi znaju da su u pitanju neistine.”

Ko čuva tajnu?

Lipovina podsjeća da je postupak koji se vodi protiv njega proglašen tajnim: “A to, koliko znam... znači da ne smiješ nikome reći i da moraš da čuvaš tajnu. Ja se toga pridržavam, ali se očigledno državni organi ne pridržavaju ili za njih ne važi ovo pravilo, budući da je u medijima u više navrata, odnosno u dnevnom listu ‘Vijesti’, iznesen cijeli predmet i zbog toga osjećam potrebu da se javno oglasim i da pozovem nadležne organe da podnesu krivičnu prijavu protiv lica za iznošenje tajnog postupka u javnosti. Biću prinuđen da predmet proslijedim nadležnim institucijama, kako bismo konačno utvrdili ko ovdje govori istinu, a ko vrši krivična djela”, poručio je Cetinjanin.

Preporučujemo za Vas