Drogu prenosio s Kosova prema Italiji

Makedonac Arben Aliu osuđen u bjelopoljskom Višem sudu na četiri godine zatvora zbog šverca 11 kilograma heroina

8279 pregleda 1 komentar(a)
Droga je bila upakova u 24 paketića (ilustracija), Foto: Shutterstock
Droga je bila upakova u 24 paketića (ilustracija), Foto: Shutterstock

Državljanin Sjeverne Makedonije Arben Aliu (29) osuđen je juče u bjelopoljskom Višem sudu na četiri godine zatvora zbog šverca 11 kilograma heroina.

Prema optužnici, Aliu je 23. februara, oko 1.40 časova, na graničnom prelazu Kula kod Rožaja, s Kosova u Crnu Goru, unio 11.083,71 grama heroina, upakovanog u 24 paketića.

On je tokom suđenja priznao da je počinio djelo koje mu je stavljeno na teret, ali je istakao da nije znao da se u automobilu nalazi droga.

Tvrdio je da je mislio da prevozi tablete “vijagra”.

Tokom završnih riječi, u bjelopoljskom Višem sudu ispričao je da je sve počelo kada je jednoj osobi ostao dužan novac i kada je pristao da odradi posao, kako bi vratio dug.

Sjevernomakedonski državljanin tada je tvrdio da zbog prisustva novinara u sudu - ne može da saopšti ime osobe za koju je radio...

“Sve je počelo od duga od 500 eura. Trebalo je da vraćam u pet rata, međutim to lice je počelo da me poziva telefonom i svakog ponedjeljka da traži kamatu, pa je dug ubrzo narastao na 900 eura. Zbog svega sam kupio automobil od prijatelja na rate, i to lice ga je uzelo dok ne vratim dug”, rekao je Aliu pred sudom, u prisutvu sudskog tumača za albanski jezik Živka Senića.

Iako je rekao da mu je ta “misteriozna” osoba kazala da je upakovala “tablete” u automobil, tvrdio je da nije znao da je u automobilu napravljen bunker.

Kazao je da je samo naslućivao šta prevozi, jer nije vidio šta je upakovano.

“Trebalo je da po dolasku u Italiju nakratko ostavim automobil licima koji bi mi se javili, dok budem boravio u hotelu”, priča on.

S njim je, pojasnio je, otišla i njegova djevojka, koja, tvrdi, nije imala pojma da nešto prevozi.

Aliu je istakao da je pristao na takvu ponudu jer je to lice objasnilo da mu je zabranjeno da putuje po Evropi.

Aliu je rekao da nije osuđivan, a na pitanje Tužilaštva - objasnio je da je u Italiju, Francusku, Tursku, Belgiju boravio po par dana, ali da nije ništa krijumčario...

Pojasnio je da je nekoliko mjeseci radio na Malti kao konobar.

Njegov pravni zastupnik, advokat Drago Konatar u završnoj riječi zatražio je blažu kaznu, imajući u vidu da je u pitanju mlad čovjek, student, neoženjen i da je izrazio iskreno kajanje.

Aliu je prethodno kazao da se iskreno kaje i obećao da nikada više u životu neće počiniti slično djelo.

Bonus video: