"BALKANSKI KARTEL"

Španska policija: Sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BiH

Kriminalističko istraživanje Falkuša je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizovalo za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama

53309 pregleda 108 reakcija 17 komentar(a)
Pronađeno 980 paketa sa oko tonu kokaina, Foto: guardiacivil.es
Pronađeno 980 paketa sa oko tonu kokaina, Foto: guardiacivil.es

U Španiji je sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je španska policija Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

"Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, sjeverne pokrajine Galicije i južne obale Španije. Grupe koje tamo operišu odgovorne su za veliki dio uvoza kokaina u Evropu", navela je Civilna garda u saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici.

Civilna garda je u u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog ostrva La Palma, španskog ostrva uz zapadnu obalu Afrike.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dotegljena do ostrva.

Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa sa oko tonu kokaina, saopštila je Civilna garda objavivši na svojoj stranici fotografije jedrilice i zaplijenjenih paketa.

"Prema procjenama španskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, špankom i hrvatskom narko tržištu", saopštila je hrvatska policija na svojoj internet stranici.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

"Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem", saopštila je Civilna garda, a prenijela agencija Hina.

Jedrilica na kojoj je pronađena droga
Jedrilica na kojoj je pronađena drogafoto: guardiacivil.es

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekookeanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. "Balkanskog kartela", aktivno uključeni hrvatski državljani. S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske - započeli istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom gardom te francuskom carinom, saopštila je hrvatska policija.

Civilna garda je saopštila kako je jedrilica u februaru krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori a zatim je došla do španske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarsko ostrvo Lanzarote gdje su identifikovani članovi posade. Namjeravali su zatim da krenu prema Karipskim ostrvima u srednjoj Americi. U aprilu je jedrilica primijećena na tamošnjim ostrvima Barbados i Martinik.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim ostrvima pa u takvim okolnostima posada nije mogla da ukrca drogu. Zbog toga su se jedirilicom vratili na kanarsko ostrvo Lanzarote u junu. Trojica članova posade su se zatim razdvojili i otišli u različite djelove Evrope pa se u avgustu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija je nastavila da ih tajno pratiti.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu ali je skrenula sa njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zalivu. Zatim je krenula nazad prema sjeveru što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, sa nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila da plovi nazad prema Kanarskim ostrvima. Kada se približila ostrvu La Palma, španska Civilna garda je zaustavila jedrilicu i u njoj pronašla tonu kokaina.

Ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina procijenjena na više od 40 miliona eura
Ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina procijenjena na više od 40 miliona eurafoto: guardiacivil.es

Hrvatska policija, kako prenosi Hina, dodaje da je "sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su navedeni hrvatski državljani sa jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja sa Kanarskog ostrva, u vodama Španije, južno prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain".

U sprovođenju kriminalističkog istraživanja Falkuša podršku su pružile agencije: Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Kancelarija u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske).

Kriminalističko istraživanje Falkuša je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizovalo za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutovao" za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu.

Preporučujemo za Vas