Pljevaljsko tužilaštvo ćuti o vandalizmu u Ledenoj pećini

Policija je pljevaljskog tužioca prije desetak dana obavijestila o dešavanjima na Durmitoru nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi lomljenje ukrasa u pećini

13539 pregleda 185 reakcija 7 komentar(a)
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Instagram
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Instagram

Pljevaljsko tužilaštvo i policija danima ne odgovaraju da li su identifikovali i procesuirali vandala koji je lomio ukrase u Ledenoj pećini na Durmitoru.

Bez odgovora je i pitanje da li se postupajući tužilac izjasnio hoće li krivično odgovarati osoba sa snimka koji je na društvenoj mreži Instagram podijelio Anton Bruek.

Policija je pljevaljskog tužioca prije desetak dana obavijestila o vandalizmu u Ledenoj pećini.

Portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Pljevlja, tužiteljka Nataša Bajčeta, “Vijestima” je ranije potvrdila da je ovlašćeni policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti Žabljak obavijestio dežurnog tužioca o tom događaju:

“Naloženo je da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta lica sa snimka i prikupljanje potrebnih obavještenja, nakon čega će od strane ODT biti donijeta konačna odluka da li i u radnjama kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, konkretno uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra. O događaju su obaviješteni i Nacionalni park ‘Durmitor’ i nadležni ekološki inspektor”, objasnila je tužiteljka.

Zbog tog slučaja, krivičnu prijavu podnijelo je i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), kazao je “Vijestima” ranije direktor Elvir Klica.

“Podnijeli smo krivičnu prijavu zbog tog događaja i od nadležnih očekujemo da brzo procesuiraju krivce u tom i svim drugim slučajevima”, kazao je Klica. Potvrdio je i da su iz Nacionalnog parka ‘Durmitor’ obišli pećinu kako bi utvrdili štetu.

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine objavljen je na instagram profilu Bruekanton.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac u crvenoj duskerici i farmericama kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar.

Iz Uprave policije ranije su “Vijestima” kazali da su žabljački policajci kolegama iz Odjeljenja bezbjednosti Budva poslali zahtjev da pronađu i saslušaju Brueka jer, navodno, stanuje na teritoriji te Opštine.

Uništavanje pećinskog blaga zabranjeno je zakonom.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno je uništavanje, oštećenje i odnošenje djelova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićeni.

Bonus video: