SLOBODAN OD 16. SEPTEMBRA

Miloša Marovića mogu prestati da "traže"

Apsolutna zastarjelost izvršenja jednogodišnje kazne zatvora nastupa 16. septembra. Katnić rekao “Vijestima” da je SDT učinilo sve da Miloša Marovića privede pred lice pravde...

55519 pregleda 225 reakcija 40 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Boris Pejović
Miloš Marović, Foto: Boris Pejović

Budvanin Miloš Marović od sjutra više nije na potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora - 16. septembra nastupa apsolutna zastarjelost izvršenja jednogodišnje kazne zatvora.

Sin nekadašnjeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, osuđen je na 12 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura.

Tu presudu njegov pravni zastupnik dogovorio je sa Specijalnim državnim tužilaštvom, nakon što je mlađi Marović priznao da je dio kriminalne grupe odgovorne za malverzacije oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza.

Tim poslom kasa Opštine Budva oštećena je za 1,4 miliona eura.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekao je juče “Vijestima” da je to tužilaštvo uradilo je sve da Marovića privede pred lice pravde...

Sve smo uradili da ga privedemo pravdi: Katnić
Sve smo uradili da ga privedemo pravdi: Katnićfoto: Boris Pejović

“Kada je u pitanju krivično procesuiranje Miloša Marovića, Specijalno državno tužilaštvo uradilo je sve što je u njegovoj nadležnosti, a što radi i prema svim učiniocima krivičnog djela - počev od izviđaja, prikupljanja dokaza, do optužnice i u ovom slučaju potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, koji je potvrdio Viši sud. Nakon toga nadležni Osnovni sud formirao je predmet za izvršenje krivične sankcije, do koje nije došlo, jer je on napustio Crnu Goru”, rekao je Katnić.

Objasnio je da je Ministarstvo pravde više puta slalo zamolnice za izručenje Marovića i njegovog oca Svetozara Marovića, ali da do toga nije došlo: “Iako su svi dužni da poštuju međunarodne sporazume”.

Sinu bivšeg predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora, presuda je izrečena 29. avgusta 2016. godine.

“Iz sadržine izvedenih dokaza na koje optuženi i njegov branilac nijesu imali primjedbe, proizilazi da je specijalni državni tužilac pružio dovoljno dokaza o krivici optuženog, pa sud, a nakon što je u svemu prihvatio sporazum o priznanju krivice, utvrđuje da je optuženi u vrijeme i na način opisan u izreci presude izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja (čl. 416 stav 3 u vezi stava 1 u vezi čl. 25 Krivičnog zakonika) koje krivično djelo je izvršeno na organizovan način, pa ga je oglasio krivim. Odlučujući o krivičnoj sankciji, koja je utvrđena u skladu sa sporazumom o priznanju krivice zaključenim između stranaka, ovaj sud je našao da je krivična sankcija za navedeno krivično djelo o kojoj su se saglasili Specijalni državni tužilac i okrivljeni kazna zatvora u trajanju od od 1 (jedne) godine, prihvatljiva, u skladu s interesima pravičnosti i izrečena u skladu s odredbama Krivičnog zakonika i odgovara svrsi izricanja krivičnih sankcija...”, obrazloženo je prije četiri godine u presudi kojom je potvrđen sporazum.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić, saopštio je tada da je od Marovića trajno oduzeo imovinsku korist pribavljenu izvršenjem tog krivičnog djela - u iznosu od od 385.185,20 eura.

Novac je vratio, ali zatvorsku kaznu nije izdržao već je prije izricanja presude - u junu 2016. godine, iz Budve pobjegao u Beograd, gdje i živi.

Njega je spasila i Srbija - osim što mu je dato srpsko državljanstvo, iz tamošnje Vlade nijesu odgovarali na pozive zvanične Podgorice - da im izruče Maroviće.

Imovina

Specijalnim tužiocima je prethodno priznao da je dio kriminalne grupe odgovorne za malverzacije oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza...

Dok boravi u Beogradu, ostao je bez velikog dijela imovine.

Predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković, ranije je “Vijestima” kazao da “osuđenom Milošu Maroviću apsolutna zastarjelost izvršenja kazne zatvora u trajanju od jedne godine, po presudi Višeg suda u Podgorici... od 29. avgusta 2016. godine, nastupa na dan 16. septembra 2020. godine...”

U februaru prošle godine Opština Budva preuzela je hektar zemlje u Mrčevom polju u zaleđu plaže Jaz, koji je založio kao garanciju da će njegov osuđeni otac isplatiti 1,1 milion eura novčane kazne, što se dogovorio s Katnićevim tužiocima...

Miloševih 10.000 kvadrata Opština je oduzela za 225.000 eura, što je upola manja vrijednost od procijenjene.

Stariji Marović je zaključenjem sporazuma o priznanju krivice, a potom i sudskom presudom, garantovao, između ostalog, i zemljom svoga sina da će izmiriti novčanu kaznu, što do danas nije uradio.

Odlukom Apelacionog suda, Miloš Marović ostao je i bez mansarde od 193 kvadrata u zgradi kod Autobuske stanice, nakon što je utvrđeno da je i ta nekretnina stečena kriminalom.

Mansarda je dio dupleksa od ukupno 400 kvadrata u kome su do 2016. živjeli njegovi roditelji Đorđina i Svetozar Marović.

U suštini riječ je o jednoj stambenoj jedinici, koju čine potkrovlje od 193 kvadrata i 287 kvadrata na petom spratu...

Taj stan Marovići su neformalno prodavali za milion eura.

I Svetozar Marović proteklih godina boravi u Beogradu, a njegovi branioci tvrde da ne može da dođe u Crnu Goru i odleži zatvorsku kaznu, jer se nalazi na liječenju.

Pet dana prije parlamentarnih izbora prvi put se pojavio u javnosti, u intervju koji je s njim video linkom radio vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim Specijalno državno tužilaštvo takođe traga.

Tada je rekao da je kasno shvatio da je pala odluka da on bude crnogorski Ivo Sanader... Kazao je da zna da progon njegove porodice nije bio moguć bez znanja njegovog prijatelja Mila Đukanovića.

“Zašto je sve ovo moralo da mi se desi? Da li sam ja zaista taj prvi, najveći kriminalac u Crnoj Gori? Da li sam ja taj koji je pokrao milione, koji ima hotele, koji ima banke, akcije, hidroelektrane, da li sam ja taj koji ima nepokretnosti u milionskim vrijednostima? Mom sinu su oduzeli stan u kom je živio i više nema gdje da živi”, rekao je tada...

Preporučujemo za Vas