danas bilo planirano čitanje presude višeg suda

Slučaj "državni udar": Jovanović tražio izuzeće vijeća Apelacionog suda, sjednica odložena

Prema navodima prvostepene presude u predmetu “državni udar”, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi

10480 pregleda 36 reakcija 4 komentar(a)
Jovanović, Foto: Savo Prelević
Jovanović, Foto: Savo Prelević

Advokat Miroje Jovanović, branilac Andrije Mandića, zatražio je danas izuzeće sudskog vijeća Apelacionog suda Crne Gore, jer je vijeće na kojem se raspravlja o prvostepenoj presudi u procesu "državni udar", odbilo da se odloži ročište zbog nedolaska branioca advokata Dušana Radosavljevića. Kako je objašnjeno, nije obavezno prisustvo branioca na sjednici vijeća, nakon čega je advokat Jovanović zatražio izuzeće vijeća kojim predsjedava sudija Zoran Smolović.

Nastavak je ranije planiran za sjutra, a sud će telefonom javiti braniocima da li će se ono održati.

Danas je bilo planirano da sud nastavi sa čitanjem presude Višeg suda u Podgorici.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu “državni udar”, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje.

Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.