Martinović: Sve insinuacije i pretpostavke

Martinović je u januaru 2019. godine osuđen na godinu i po zatvora pod optužbom da je, iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije, spojio krijumčare droge.

12073 pregleda 2 komentar(a)
Martinović (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Martinović (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Ponovoljeno suđenje novinaru Jovu Martinoviću i Branki Stanišić, okončano je juče u Višem sudu u Podgorici, a nakon završnih riječi, vijeće kojim predsjedava sutkinja Vesna Pean, zakazala je objavljivanje prvostepene presude za 8. oktobar.

Martinović je u januaru 2019. godine osuđen na godinu i po zatvora pod optužbom da je, iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije, spojio krijumčare droge.

Nakon žalbi advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je osuđujuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Presuda je ukinuta i Branki Stanišić, koja je bila osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić, ostala je kod podignute optužnice i navela da smatra da su okrivljeni izvršili krivična djela, iz razloga koje je navela u optužnici i u završnoj riječi, na kraju sudskog postupka.

Predložila je sudu da ih oglasi krivim i kazni po zakonu.

Branilac Branke Stanišić, advokat Predrag Đolević, predložio je sudu da postupi po rješenju Apelacionog suda koje je ukinulo prethodnu osuđujuću presudu i predložio da je oslobodi od optužbe.

Advokat Mitar Mugoša, branilac Jova Martinovića pozvao se na rješenje Apelacionog suda i pojasnio: “Ukidajući raniju odluku ovog suda, Apelacioni sud konstatuje da je izostalo konkretno i jasno objašnjenje koje odlučne činjenice su utvrđene i iz kojih dokaza, to jest koju su konkretnu radnju ovi optuženi preduzeli i izvršenju krivičnih djela. Apelacioni sud ukazuje da Viši sud nejasno utvrđuje i nejasno obrazlaže svoje činjenične zaključke u odnosu na optužene. Sve ove činjenice nedvosmisleno ukazuju da sprovedeno činjenično stanje, kako u prethodnom, tako i u ponovljenom sudskom postupku ne daje ni jedan jedini dokaz da je Martinović izvršio ova krivična djela. Predlažem da ga sud oslobodi od krivično-pravne odgovornosti”, kazao je Mugoša.

Okrivljeni Jovo Martinović rekao je da je njegova komunikacija sa ostalim optuženima bila samo radi novinarskog posla i snimanja.

“Tu nema bilo kakvog šifrovanog govora između mene i bilo koga. Smatram da tužilac nije iznio ništa novo u ovom novom postupku, da su zapravo sve to insinuacije i pretpostavke i smatram da nije proveden nijedan konkretan dokaz koji me optužuje. Smatram da je ovakvim navodima od strane specijalnog tužioca pokazana politička netrpeljivost prema meni. Inače, ovaj postupak traje pet godina, taj period mog života je uništen, nastale su posljedice po mene i moju porodicu”, kazao je Martinović.

Apelacioni sud, ukidajući raniju presudu, naveo je da je prvostepeni Viši sud izgubio iz vida da je optuženi Jonuz Hadžibeti oglašen krivim za krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iz člana 300 st. 1, kojeg je po utvrđenjima prvostepenog suda optuženi Jovo Martinović doveo u vezu sa optuženim Duškom Martinović i da je to jedna radnja koju su optuženi Jovo Martinović i Hadžibeti preduzeli.

“Kada se ima ovo u vidu, nejasni su razlozi suda kako je to optuženi Jovo Martinović oglašen krivim i osuđen i za krivično djelo iz člana 401 a stav 2 u vezi st. 1 u vezi stava 6 KZ Crne Gore. U ovom dijelu izostali su konkretni i sadržajni razlozi prvostepenog suda iz kojih bi se mogao izvesti pouzdan zaključak da je Jovo M. izvršio ovo krivično djelo, odnosno da je bio član kriminalne organizacije”, navadeno je u odluci suda.

Bonus video: