Acu Đukanoviću ukraden nakit od 700.000 eura

Zbog krađe iz stana brata predsjednika države Mila Đukanovića, gotovo pola godine u pritvoru je Ana Pešukić - koja je radila kao kućna pomoćnica

169499 pregleda 3485 reakcija 226 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović

Iz kuće biznismena Aca Đukanovića ukradeni su satovi i nakit vrijedni oko 700.000 eura, saopšteno je “Vijestima” iz više nezvaničnih izvora.

Zbog krađe iz stana brata predsjednika države Mila Đukanovića, gotovo pola godine u pritvoru je Ana Pešukić - koja je radila kao kućna pomoćnica kod čovjeka koji kontroliše Prvu banku.

Više sagovornika “Vijesti” potvrdilo je da specijalna tužiteljka Stojanka Radović priprema optužnicu u tom predmetu protiv navodne kriminalne grupe kojoj pripada Pešukić...

Gabrijela Đukanović, supruga Aca Đukanovića, prema istim informacijama, otkrila je da su pokradeni kada je početkom aprila krenula da na ruku stavi jedan od skupocjenih satova iz svoje kolekcije...

Sagovornik “Vijesti” upućen u istragu, tvrdi da su Đukanovići ispričali istražiteljima da su se spremali te večeri da izađu kada je Gabrijela ustanovila da im nedostaju vrijedne stvari...

“Otvorila je kutiju, sata nije bilo. Nakon toga počela je da otvara kutije sa satovima i nakitom - bile su prazne. Vidjela je da je nestao i veliki zlatni grb Crne Gore”, ispričao je isti izvor.

Tvrdi da je iste noći Đukanović pozvao šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića, koji je istragu sprovodio na licu mjesta.

“Došao je i počeo da saslušava poslugu. Prjetio im je da ispričaju sve što znaju o krađi nakita... Pešukić su pozvali posljednju i ona je odmah priznala da je mjesecima uzimala ručne časovnike, zlato, nakit... Rekla je i da je sve što je ukrala prodala... Nakon toga, odveli su je u Centar bezbjednosti Podgorica, gdje je i zvanično dala izjavu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Tužioci

O krađi iz kuće vlasnika Prve banke obaviješten je dežurni tužilac Vukas Radonjić.

Navodno, on je formirao predmet (ktr 486/20) i nakon saslušanja odlučio da Pešukić pusti da se brani sa slobode, jer je priznala krivično djelo i do detalja ispričala kome je i za koji iznos prodala sve što je ukrala iz kuće Đukanovića.

Zbog takve odluke, rečeno je “Vijestima”, Radonjiću je oduzet predmet, a u istragu se uključila specijalna tužiteljka Radović, na čiji zahtjev je 3. aprila Pešukić poslata u pritvor.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje je samo dan postupalo u tom predmetu, “Vijestima” su nezvanično rekli da predmet više nije u njihovoj nadležnosti.

Nijesu precizirali kako ga je, kada i zbog čega preuzelo Specijalno tužilaštvo, odnosno tužiteljka Radović.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu zvanično odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom predmetu.

Nezvanično, kazali su da je specijalna tužiteljka Radović pokrenula i finansijsku istragu protiv bivše kućne pomoćnice Đukanovića.

Pojasnili su da je istragom obuhvaćen i zlatar koji je kupovao ukradene predmete od Pešukić.

Izvor blizak istrazi kazao je da je nejasno kako se tim poslom bavi tužilaštvo za organizovani kriminal, kada je Pešukić već prve noći priznala da je isključivo sama krala nakit i druge vrijedne stvari, a potom ih prodavala u bescjenje...

“Sat zbog kog je i otkrivena, prodala je za 100.000 eura, kao polovan, ali osoba koja je kupila od nje, navodno nije znala da je sat ukraden, što ga ne čini saučesnikom. Osim toga, za organizovanu kriminalnu grupu mora postojati troje, a u ovom slučaju taj uslov nije ispunjen. Biće zanimljivo vidjeti optužnicu, ali i odnos Višeg suda prema njoj”, kazao je izvor upućen u istragu.

Oduzeli knjigu Gabrijele Đukanović - "Više se ne bojim"

Pretresom stana brata osumnjičene za krađu iz kuće Đukanovića, policija nije pronašla ništa od vrijednih stvari, ali su oduzeli knjigu Gabrijele Đukanović - “Više se ne bojim”.

"Pronađen je i oduzet i laptop i mobilni telefon”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o krađi u stanu Đukanovića.