MUP: Očekuje se da će požar u Virpazaru biti ugašen u potpunosti u toku dana

"U slučaju potrebe, međunarodnu pomoć možemo tražiti bilateralno, putem Mehanizma civilne zaštite EU, kao i kroz NATO. Nesumnjivo da je Crna Gora kredibilan i pouzdan partner pomenutih međunarodnih organizacija i da bi ta pomoć stigla u realnom roku u slučaju potrebe", navodi se u saopštenju Direktorata

17729 pregleda 0 komentar(a)
Avion MUP-a, Foto: Printscreen YouTube
Avion MUP-a, Foto: Printscreen YouTube

U toku je gašenje jedinog aktivnog požara na području Virpazara i očekuje se da će tokom dana biti ugašen u potpunosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova - Direktorata za vanredne situacije.

Kazali su da su u gašenje ovog požara uključeni pripadnici službe zaštite i spašavanja opštine Bar i Avio-helikopterske jedinice (jedinice za gašenje požara iz vazduha) Direktorata za vanredne situacije MUP-a sa tri aviona tipa Air tractor, a da će ukoliko bude potrebe, zatažiti međunarodnu pomoć.

"Što se tiče stanja požarišta u Virpazaru, ono je takvo da su naši kapaciteti dovoljni da ugase požar i stave ga pod kontrolu. Takođe, informišemo da, u slučaju potrebe, međunarodnu pomoć možemo tražiti bilateralno, putem Mehanizma civilne zaštite EU, kao i kroz NATO. Nesumnjivo da je Crna Gora kredibilan i pouzdan partner pomenutih međunarodnih organizacija i da bi ta pomoć stigla u realnom roku u slučaju potrebe", navodi se u saopštenju Direktorata.

Kako kažu iz Direktorata za vanredne situacije, u prethodnom periodu koji je označen kao period sa povećanim požarnim rizikom preduzete su sve potrebne aktivnosti na gašenju požara na otvorenom prostoru.

"Svakodnevno su angažovani kapaciteti jedinica lokalnih samouprava – vatrogasno-spasilačkih jedinica u Centralnom i Primorskom regionu Crne Gore. Takođe, angažovani su resursi Avio-helikopterske jedinice koji su gasili požare na otvorenom prostoru u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Cetinju, Baru i Ulcinju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: