Uprava policije: Uhapšen osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije, pronađeno oružje, telefoni...

"Osumnjičeni B.P. (32) je kao član kriminalne organizacije koja je formirana sa ciljem izvršenje neodređenog broja teških krivičnih djela protiv života i tijela, nabavio i direktnim izvršiocima M.P. (28) iz Danilovgrada i V.O. (24) iz Bara, predao vatreno oružje – pušku izbrušenog fabričkog broja, cal.308Win sa optičkim nišanom a koja je bila namijenjena za izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela

32003 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podgoričanin Boris Pejović (32) uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije uhapsili su B.P. "nakon višemjesečnih intezivnih mjera i radnji" i podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru protiv Pejovića podnijeta je krivična prijava zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U saopštenju Uprave policije se navodi da se sumnja, da je Pejović kao član kriminalne organizacije koja je formirana sa ciljem izvršenje neodređenog broja teških krivičnih djela protiv života i tijela, nabavio i direktnim izvršiocima Marku Pavićeviću (28) iz Danilovgrada i Vuku Orlandiću (24) iz Bara, predao pušku izbrušenog fabričkog broja, cal.308Win sa optičkim nišanom.

"A koja je bila namijenjena za izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela. Osumnjičena lica M.P. i V.O. su, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije pripremali izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela na štetu pripadnika suprostavljene kriminalne grupe, lišeni slobode pravovremenim aktivnostima policijskih službenika Centra bezbjednosti Bar 10. marta 2020. godine", saopšteno je iz policije.

Dodaje se da "istraga ukazuje da su članovi navedene kriminalne organizacije preduzeli aktivnosti u cilju realizacije kriminalnog plana zbog kojeg je organizacija i stvorena"

"Te su osim nabavke ovog vatrenog oružja, za potrebe izvršenja krivičnog djela, na teritoriji opštine Ulcinj izvršili krađu vozila marke "VW Golf", a koje je planirnao da bude zapaljeno nakon realizacije kriminalnog plana. Članovi ove kriminalne organizacije su za potrebe izvršenja krivičnih djela, na teritoriji Bara, posjedovali tzv. štek stan koji je od strane policije lociran i u kojem je pretresom pronađeno vatreno oružje – puška, izbrušenog fabričkog broja, cal.308Win, sa optičkim nišanom. Osim oružja, štek stana, ukradenog vozila i drugih predmeta i tragova, kod članova ove kriminalne organizacije pronađeni su i oduzeta sredstva komunikacije sa inostranim krarticama i sa najvišim stepenom kripto – zaštite, a koje su članovima kriminalne organizacije služili za međusobnu komunikaciju prilikom realizacije krivičnih djela".

Iz policije je saopšteno i da dosadašnja istraga upućuje na sumnju da je B.P. tokom 2019. godine, neovlašćeno nabavio i držao vatreno oružje čije držanje je građanima zabranjeno.

"I to dvije automatske puške, marke CZ M-70, model AB2, cal. 7,62mm sa dva okvira sadržaja po 28 metaka. Navedeno oružje je 14. decembra 2019. godine u Borskoj ulici u Baru, pronađeno od strane službenika Centra bezbjednosti Bar u parkiranom putničkom motornom vozilu marke "Audi A6". Osim pomenutog automatskog oružja i municije, u vozilu su pronađena i dva plastična kanistera sa 40 litara benzina".

Iz policije je pojašnjeno da je "Audi A6" ukraden 2016. godine na teritoriji Beograda.

"A zatim ilegalno transportovano, van zvaničnih graničnih prelaza, na teritoriju Crne Gore gdje je, kako se sumnja, bilo namijenjeno za korišćenje prilikom izvršenja teškog krivičnog djela, nakon čega je planirano da bude poliveno benzinom i zapaljeno. Prilikom pronalaska navedenog vozila na njemu su bile istaknute crnogorske registarske oznake ukradene sa drugog vozila na teritoriji Podgorice".

Iz policije dodaju da je prilikom hapšenja B.P. 19. septembra, kod njega kao i kod drugih članova kriminalne organizacije, pronađen i oduzet telefonski uređaj sa kripto – zaštitom.

"Navedenim aktivnostima policijskih službenika Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Centra bezbjednosti Bar spriječena su izvršenja teških krivičnih djela protiv života i tijela". saopšteno je iz policije.