Tužilaštvo još izviđa lomljenje ukrasa u Ledenoj pećini

Državljanin Bjelorusije Anton Bruek osumnjičen je da je 2. septembra polomio stalaktit, što je snimio i objavio na društvenoj mreži Instagram.

13087 pregleda 3 komentar(a)
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Instagram
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Instagram

Pljevaljsko Osnovno državno tužilaštvo još nije završilo izviđaj u predmetu formiranom zbog uništavanja pećinskog blaga u Ledenoj pećini na Durmitoru.

“Obavještavam Vas da je od strane Uprave policije, Odjeljenje bezbjednosti Žabljak, Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijeta krivična prijava protiv lica A. B. zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, da je tim povodom formiran predmet i isti se nalazi u fazi izviđaja. O daljem postupanju tuzilaštva, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, odgovorila je prije dva dana “Vijestima” portparolka pljevaljskog tužilaštva, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Državljanin Bjelorusije Anton Bruek osumnjičen je da je 2. septembra polomio stalaktit, što je snimio i objavio na društvenoj mreži Instagram.

Pljevaljski tužilac sredinom avgusta odlučio je da krivično goni Brueka.

Tada su “Vijestima” kazali da su žabljačkoj policiji naložili da prijavu protiv njega podnesu u redovnom postupku.

“Zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, u Ledenoj pećini, Nacionalni park Durmitor, opština Žabljak”.

Tužiteljka Bajčeta tada je objasnila da je ODT u Pljevljima odluku donijelo nakon prikupljanja svih potrebnih obavještenja i podataka i uvida u video-snimak objavljen na društvenim mrežama, na kom se vidi lice koje uništava ledeni ukras u pećini.

Policija je pljevaljskog tužioca prije dvadesetak dana obavijestila o vandalizmu u Ledenoj pećini.

Bajčeta je “Vijestima” ranije potvrdila da je ovlašćeni policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti Žabljak obavijestio dežurnog tužioca o tom događaju:

“Naloženo je da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta lica sa snimka i prikupljanje potrebnih obavještenja, nakon čega će od strane ODT biti donijeta konačna odluka da li i u radnjama kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, konkretno uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra. O događaju su obaviješteni i Nacionalni park ‘Durmitor’ i nadležni ekološki inspektor”, objasnila je ranije tužiteljka. Zbog tog slučaja, krivičnu prijavu podnijelo je i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), kazao je “Vijestima” ranije direktor Elvir Klica.

Iz Uprave policije saopštili su da su državnom tužiocu u ODT Pljevlja podnijeli krivičnu prijavu protiv dvadesetosmogodišnjeg Brueka, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

“A. B. je, kako se sumnja, 2. septembra oko 17 časova u speleološkom objektu Ledena pećina koji se nalazi u masivu Durmitora u zoni Nacionalnog parka Durmitor porušio ledene stalaktite koji predstavljaju hidrogeološku vrijednost, a koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode. Osumnjičeni je na jednoj društvenoj mreži postavio video-snimak na kojem se vidi kako on uništava ledene stalaktite. Policija je zajedno sa tužilaštvom sprovela neophodne aktivnosti na utvrđivanju okolnosti ovog događaja. Službenici Ekološke inspekcije i odgovorna lica u Nacionalnom parku su sproveli aktivnosti iz svoje nadležnosti. Nakon svih radnji i ocjene spisa predmeta tužilac je naložio da se protiv ovog lica podnese krivična prijava”, objasnili su iz UP-a.

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine objavljen je na instagram profilu Bruekanton.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac u crvenoj duskerici i farmericama kako zamahuje nogom i lomi ukras visine oko metar.

Iz Uprave policije ranije su “Vijestima” kazali da su žabljački policajci kolegama iz Odjeljenja bezbjednosti Budva poslali zahtjev da pronađu i saslušaju Brueka jer, navodno, stanuje na teritoriji te opštine.

Uništavanje pećinskog blaga zabranjeno je zakonom.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno je uništavanje, oštećenje i odnošenje djelova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićeni.

Bonus video: