Slučaj "Carine": Radović kazala da je svaka vrijednost u njenom nalazu podržana činjenicama i objašnjenjima

Vještak Radović je kazala da je jedini validni dokument za gradnju na nekom zemljištu planska dokumentacija koja definiše način korišćenja prostora

10682 pregleda 4 komentar(a)
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović

Vještak građevinske struke Sanja Radović danas je u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, odgovarajući na dodatna pitanja specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, kazala da svaka vrijednost iskazana u njenom nalazu podržana činjenicama i pratećim objašnjenjima kako se do nje došlo.

Vještak Radović je kazala da je jedini validni dokument za gradnju na nekom zemljištu planska dokumentacija koja definiše način korišćenja prostora.

“Ako se na nekom javnom oglasu prodaje zemljište koje nije urbanizovano, ali postoji koeficijent izgrađenosti, to zemljište bih procjenjivala onako kako je faktički, da nije građevinsko i nije urbanizovano bez obzira na stepen izgrađenosti, kazala je vještak Radović.

Odgovarajući na dalja pitanja ona je pojasnila da su tokom procjene cijenjeni svi atributi u nivou njihovog uticaja.

“Ako imamo dvije ili četiri nepokretnosti koje se nalaze jedna pored druge, ne može procent da se izrazi kroz 40% vrijednosti te nekretnine, jer taj atribut nije od značaja jer se nalaze jedni do druge što znači da ta vrsta učešća određenih atributa u vrijednosti nekretnine zavisi od drugih atributa. Princi “lokacija x lokacija x lokacija” ne može biti prava za procjenjivanje te nekretnine", dodala je vještak Radović.

Tužiteljka Jovićević ostala je pri ranije datim prigovorima. Ona je, podsjetimo, tvrdila da je Radović nalazom koji je uradila ozbiljno prekršila evropske standarde za procjenu vrijednosti.

Sudija specijalnog odjeljanja Vesna Pean sljedeće suđenje je zakazala za 15.oktobar, kada je svoje nalaze i mišljenja suočiti vještak Radović i vještak Vukašin Đuričković, koji danas zbog zdravstvenih tegoba nije bio u mogućnosti da prisustvuje glavnom pretresu.

Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine. Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Vještaci građevinske i ekonomsko-finansijske struke Vukašin Đuričković i Milenko Popović, u septembru prošle godine ostali su kod dopunskog nalaza i mišljenja u kojem su naveli da je prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji "Carine” gradski budžet oštećen za 6,7 miliona eura.

Oni su tada kazali da su u osnovnom nalazu štetu Glavnom gradu utvrdili na osnovu stepena predviđenih objekata i ostalih parametara, DUP-om iz 2009. godine.

Izradili su dopunu nalaza prema kojem šteta u budžetu Opštine Podgorice iznosi 6.723.194,85 eura.

Bonus video: